Goran Stanzl, Luka Stanzl, Igor Kralj/Pixsell
Goran Stanzl, Luka Stanzl, Igor Kralj/Pixsell

Siromašan mercato Vatrenih: Na brončane iz Katara potrošeno manje od 20 milijuna eura, a najsigurniji transferi nisu se dogodili

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.02.23. | 12:00

Samo su četvorica Dalićevih reprezentativaca iz brončane reprezentacije promijenila klubove i napravila transfere, najveći je dobitnik Josip Juranović, dok je 'sigurna oklada' Livaković ostao u Maksimiru

Enzo Fernandez, najbolji mladi igrač SP-a u Kataru, zadnji je dan prijelaznog roka otišao iz Benfice u Chelsea za 120 milijuna eura. Tako su i Chelsea i Premiership srušili rekord, postao je Argentinac naizdašniji transfer u povijesti najbolje lige svijeta, kako se često tepa Premiershipu. Možda bi Enzo Fernandez došao do bogatog transfera i bez odličnih nastupa u Kataru, međutim, svi će se složiti da ga je taj turnir ipak lansirao u orbitu i doveo do tako visokog iznosa. Slična je situacija mogla biti i s Joškom Gvardiolom. Briljantne partije na Mundijalu dovele su ga do epiteta najskupljeg stopera u povijesti nogometa, svote koje se spominju već debelo prelaze i 100 milijuna eura. No, Joško je zasad ostao u Leipzigu, na ljeto će sigurno ponovno biti tražena roba.

Gvardiol je, dakle, bio blizu toga da postane najskuplji hrvatski igrač ikad već ove zime, da bude jedan od onih koji su sjajno 'naplatili' svjetsku broncu. No, ostali naši nogometaši nisu bili takav hit na tržištu, barem ne dosad, do roka za kupnju koji je istekao u ligama Petice. Malo je onih iz Dalićeve selekcije, kojima je Katar bio odskočna daska za iskorak u karijeri, hrvatski brončani nisu naplatili svoj uspjeh, kako se to možda očekivalo. Samo četvorica igrača promijenila su klubove, a za njih su plaćene odštete manje od 20 milijuna eura. Znači, nakon Katara transfere su ostvarili Josip Juranović, iz Celtica u Union Berlin za 8,5 milijuna eura, Mislav Oršić iz Dinama u Southampton za 5,7 milijuna (s bonusima do 8 milijuna), Dejan Lovren iz Zenita u Lyon za dva milijuna te Ivica Ivušić iz Osijeka u ciparski Pafos za sličnu svotu, oko dva milijuna eura. Sve skupa, kad bismo gledali i Oršićeve bonuse, nije došlo do 20 milijuna eura. Spomenimo još jednog dobitnika, Josip Stanišić potpisao je novi ugovor s Bayernom, još tijekom SP-a. I, to je to, svi ostali tamo su gdje su bili, iako su mnogi za neke igrače bili spremni staviti ruku u vatru da će nakon Katara ostvariti transfer.

Prije svih - Dominik Livaković. Branio je veličanstveno, bio ponajbolji vratar turnira, u najmanju ruku odmah uz bok Argentincu Martinezu. Bilo je logično da će Livaković nakon takvih predstava konačno imati pravu cijenu na tržištu, da će se naći klub koji će platiti klauzulu od 10 milijuna eura. Ili joj se barem približiti. No, Livaković je ostao u Maksimiru, što je najveće iznenađenje prijelaznog roka, a jedina ponuda bila je ona Nottinghma Foresta od sedam milijuna eura. No, pred Livakovićem je još jedna polusezona i finale Lige nacija, u kojima može 'pripremati teren' za ljeto, kad će ipak više klubova biti u potrazi za vratarima. A Livakoviću ugovor s Dinamom istječe 2024., mogao bi u lipnju biti tražena roba. Nije iz Stuttgarta otišao niti Borna Sosa. Doduše, zadnjih je dan prijelaznog roka stigla ponuda iz Leverkusena, oko 10 milijuna erua, puno premalo za lijevog bočnog, koji je tako ostao u Stuttgartu kojemu će pomoći u borbi za ostanak u Bundesligi. Nešto se kuhalo oko Marcela Brozovića, pričalo se da bi mogao iz Intera, prvo u razmjeni s Barcelonom potom za 30 milijuna eura u Englesku, ali i Broz je ostao na istoj destinaciji. Kao što su u Maksimiru ostali Bruno Petković i Josip Šutalo, o čijim se mogućim transferima također šuškalo zadnjih mjeseci. Petkovića je gol Brazilu stavio u fokus, no dalje od interesa klubova iz Turske i Rusije, barem javno, nije došlo. Josip Šutalo, kao i Lovro Majer i već spomenuti Gvardiol i Livaković mogli bi efekt Mundijala osjetiti na ljeto, tada će ti igrači, ne sumnjamo, biti zanimljivi mnogim klubovima.

Ispada da su od Mundijala više profitirali oni koji na njemu nisu niti bili. Primjerice, Stipe Biuk, koji je otišao u MLS, ili Dion Drena Beljo, koji je završio u Augsburgu. Kao i David Čolina. Ili Josip Brekalo, koji se uspio izvući iz 'ralja' Wolfsburga i otići u Fiorentinu. Naravno, moguće je da će još netko u završnici prijelaznog roka izvan liga Petice pronaći svoju novu 'sreću', ali s obzirom da se radi o trećoj reprezentaciji svijeta dojam je da su, bez obzira što se radi o zimskom prijelaznom roku, Vatreni ipak ostali daleko od svjetla reflektora upravo završenog mercata.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDavor DominikovićJosip JuranovićMislav OršićIvica IvušićDejan LovrenKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zimski prijelazni rok 2023.

Ostale Vijesti