Pixsell/Reuters
Pixsell/Reuters

Pet najzanimljivijih poslova posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 01.02.23. | 10:08

Hrvati su ovog puta mirovali, ali su se zato plaćale neke nevjerojatne cifre…

Još jedan prijelazni rok je za nama. Ova siječanjski, u 2023., nipošto nije razočarao. Nekoliko hrvatskih reprezentativaca (ili onih povremenih) je promijenilo svoje sredine, opet je probijena barijera od 100 milijuna eura za jednog igrača, a kao šlag na kraju dogodio nam se i taj 31. siječnja u kojem je bilo uistinu uzbudljivo.

U nastavku donosimo pet najvećih poslova koji su finalizirani posljednjeg dana prijelaznog roka.

1.Enzo Fernandez (Benfica – Chelsea, 121 milijuna eura)

Saga je na kraju imala sretan završetak. Transfer najboljeg mladog igrača SP-a u Kataru je početkom mjesec djelovao kao pitanje trenutka, potom je nekih dva tjedna djelovalo kako se transfer neće dogoditi budući da su Plavci kao na pokretnoj traci dovodili neke druge igrače (Mudrik, Badiashile, Maduke), da bi na kraju, praktički u posljednjih nekoliko sati, dogovor između Benfice i Chelseaja ipak postignut pa je tako 22-godišnji Argentinac u transferu vrijednom 121 milijuna eura preselio na Stamford Bridge.

Fernandez nije skrivao da želi otići iz Portugala nakon što je odradio sjajno prvenstvo u Kataru, osvojio svjetsko zlato i dobio nagradu koja je, mnogi će se složiti, ipak trebala biti u vitrinama Joška Gvardiola. Kad se prvi put 'ozbiljno kuhao' transfer u Chelsea (početkom mjeseca), onda je u strahu da se ne ozlijedi odlučio preskočiti ogled s Portimonenseom, ali kad je shvatio kako pregovori ne idu kao nož kroz putar, shvatio je kako neće moći odbijati igrati za Benficu. Protiv Sportinga, Santa Clare i Pacos Fereire je imao maksimalnu minutažu, potvrdio je čelnicima Chelseaja da je on taj koji treba njihovoj momčadi (iako, njih očito nije preteško uvjeriti u to, sudimo li prema aktivnosti na zimskoj transfer tržnici) pa se tako posljednjeg dana prijelaznog roka postigao dogovor koji u potpunosti označuje Benficu kao pobjednika u ovom poslu. Na Stamford Bridgeu su ga žarko htjeli, u Benfici su to znali i od svojih zahtjeva nisu odustajali. Nije baš da nemaju iskustva u prodaji igrača, a 'rookie' Todd Boehly za njih je bio mačji kašalj.

Na kraju cijele priče, transfer je zgotovljen u završnim satima prijelaznog roka, Chelsea je za Enza platio 121 milijuna eura na ime odštete, a sa svojim novim nositeljem vezne linije potpisali su – pazite sad ovo – devetogodišnji ugovor, a na godišnjoj bazi bi trebao zarađivati oko 10 milijuna eura. Najveći ulazni transfer u povijesti Premier lige! Nevjerojatno!

2. Joao Cancelo (Manchester City – Bayern, posudba uz mogućnost otkupa za 70 milijuna eura)

Mnogi ga smatraju jednim od najboljih bekova na svijetu, pod Guardiolom je dosegao neke visine za koje nisu svi vjerovali da može, a onda je, praktički u dan ili dva, dogovorio odlazak u Bayern! Što se točno dogodilo i kako to da se ovaj posao dogodio mnogima i dalje nije jasno, ali očito je da je negdje između Joaa i Pepa 'puklo'. Izjavio je Portugalac, nakon što je već potpisao za Bayern, kako nema problema s karizmatičnim Španjolcem, a iako je na stolu imao i ponudu Barcelone (praktički po istim uvjetima), on se odlučio otići u Bayern zbog činjenice da Bavarci igraju Ligu prvaka, a Katalonci ne.

No, svaka medalja ima dvije strane pa tako i ova. Cancelo je dosad promijenio popriličan broj klubova, sve bi bilo u redu do jednog trenutka, a onda bi uslijedio ekspresni odlazak. Na isti način je napuštao Benficu, Juventus, a sada i City. Iako je njegova kvaliteta neupitna, očito je da Cancelo ima neki 'feler'. Vjerojatno su toga u Bayernu svjesni, ali budući da su oni 'hendlali' malo veće face, što je za njih jedan Cancelo.

Inače, Bavarci su 28-godišnjeg Portugalca doveli na posudbu do kraja sezone uz mogućnost otkupa ugovora za 70 milijuna eura. Dakle, ako bi ga na kraju sezone odlučili otkupiti, Cancelo bi postao drugi najskuplji igrač u povijesti kluba. Skuplji je bio sam Lucas Hernandez (Atletico Madrid, sezona19./20., 80 milijuna eura).

3. Vitinha (Braga – Marseille, 32 milijuna eura)

Tudor je htio centralnog napadača, Tudor je dobio centralnog napadača. Aktualni U21 reprezentativac Portugala je ove godine briljirao u dresu matične mu Brage, kako u portugalskom prvenstvu, tako i u europskim natjecanjima. Ima samo 22 godine, hitar je i okretan, a iako je prirodni dešnjak, ne može se reći da mu je lijeva 'slabija noga'.

Tudoru je prava devetka bila neophodna, dosad je jedini igrač na tom mjestu s kojim je raspolagao bio Alexis Sanchez, s tim da ni njemu to nije 'prirodno stanište', već se na spomenutu poziciju preselio tek sada kad je u poznim igračkim godinama i kada više nema moć ponavljanja kao kad je igrao u Barceloni ili Arsenalu.

Vitinha je odmah dobio dres s brojem devet, što ima popriličnu težinu u klubu kao što je Marseille. Potpisao je 4.5-godišnji ugovor.

4. Terem Moffi (Lorient – OGC Nice, posudba 2.5 milijuna eura + obvezan otkup za dodatna 22.5 milijuna eura)

Kad je Oršić transferiran u Southampton, govorilo se da je samo pitanje dana kada će doći i stasiti nigerijski napadač. No, to je propalo, Moffi je ipak ostao u Francuskoj, a Sveci su umjesto njega doveli Paula Onuachua, jednog drugog stasitog nigerijskog napadača koji je svojevremeno prijetio Dinamu u dresu Genka.

Moffi je doveden na posudbu uz obvezan otkup. Zašto je tako koncipiran posao? Zbog financijskog fair-playa i kako bi se lakše 'podesile' knjige.

Od ovog posla će iznimno profitirati i Riteriai, litavski klub iz kojeg je Moffi stigao u Kortrijk, a nakon toga je transferiran i u Lorient. I tu postoji neka 'kombinacija', ali nekako nas to ne čudi kad pogledamo Moffijev životopis.

5. Kamaldeen Sulemana (Rennes – Southampton, 25 milijuna eura)

Interesantno, Sveci su posljednjeg dana prijelaznog roka, osim ranije navedenog stasitog napadača Onuachua, doveli i – lijevo krilo!?

Ne znamo znači li to da s Mislavom Oršićem nisu zadovoljni ili pak trener Jones misli Sulemanu prebaciti na desnu stranu, ali u svakom slučaju je ovaj transfer poprilično iznenađujući.

Čak 25 milijuna eura platili su Sveci za lijevo krilo iz Rennesa koje ove sezone ima učinak od – pazite sad ovo – jednog gola i dvije asistencije!? I s tim misle ostati u Premier ligi? U redu...

Sveci su, osim Sulemane, doveli i Onucahu, za njih dvojcu su kombinirano uplatili 43 milijuna eura, a osim njih dvojice su ovog siječnja potpisali još i Mislava Oršića (5.75 milijuna eura) te Carlosa Alcaraza (13.65 milijuna eura). Hoće li im to biti dovoljno da ostanu u Premier ligi, tek treba vidjeti, ali trener Jones je dobio sav potreban alat, a hoće li ga pravilno iskoristiti, nemoguće je predvidjeti.

Ostali istaknuti transferi 31. siječnja 2023. godine:

6. Ilja Zabarnji (Dinamo Kijev – Bournemouth, 22.7 milijuna eura)

7. Marcel Sabitzer (Bayern Munchen – Manchester United, posudba)

8. Hamed Junior Traore (Sassuolo – Bournemouth, posudba uz mogućnost otkupa)

9. Diego Llorente (Leeds United – Roma, posudba uz mogućnost otkupa)

10. Jorginho (Chelsea – Arsenal, 11.3 milijuna eura)

11. Pedro Porro (Sporting – Tottenham, posudba od pet milijuna eura uz mogućnost otkupa)

(I.A.S.)


Tagovi

Zimski prijelazni rokZimski prijelazni rok 2023.Enzo FernandezJoao CanceloVitinhaKamaldeen SulemanaTerem Moffi

Ostale Vijesti