Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Sedam kola bilo je dovoljno da HNL zakorači u skandale! Hoće li HNS biti drastičan ili će opet oprati ruke?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 04.09.23. | 10:30

Sporne odluke i sudački repovi, grube prozivke klupskih čelnika, igrač pogođen s tribina... HNS sve treba sasijeći u startu, jer možemo samo zamisliti što će biti kad HNL uđe u završnu fazu

Iza nas je sedam, nekompletnih kola HNL-a. I dobrih utakmica, preokreta i drama, iznenađenja. Već pet promjena trenera, u zraku je i šesta, a još traje i prijelazni rok, koji je ušao u zadnjih pet dana, zapravo, tek doseže vrhunac. Međutim, umjesto da se priča o samom nogometu i temama vezanima za samu igru, u prvi su plan, već nakon nepotpunog prvog kruga glavno mjesto u javnom prostoru dobilo je suđenje. I reakcije na suđenje, na sporne i krive odluke.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dvije su utakmice ovog vikenda bila pod posebnim fokusom i iza obje ostali su repovi. Hajduk je izgubio na Poljudu od Istre (0-1), golom u 101. minuti. Nakon utakmice slabo se priča o junacima Puljana Mateu Lisici ili vrataru Lovri Majkiću, već dominira rasprava, koja na društvenim mrežama prerasta u uvrede i psovke, oko sudačkih odluka. Da, bilo ih je spornih, od mogućeg crvenog kartona Šarliji zbog prekršaja nad Ercegom do mogućeg zaleđa Ercega prije tog pobjedničkog pogotka. Neobična, stvarno neobična situacija, gdje je Erceg u krugu centra igrališta na svojoj polovici, što ne može biti zaleđe, ali možda ramenom malo, milimetarski na suparničkoj strani. Je li to nedopuštena pozicija? I još neke odluke s te utakmice bile su dvojbene, kao i sama nadoknada od gotovo 15 minuta! Puno prostora za rasprave, ali, budimo iskreni, da je Hajduk pobijedio ili da barem nije izgubio, vjerojatno bi se bunila Istra, ali bi to bilo puno manjeg javnog odjeka, nego što je sad.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Onda je došao derbi na Opus Areni, Osijek i Dinamo odigrali su odličnu, dramatičnu utakmicu, punu preokreta, s čak pet pogodaka. Dinamo je slavio, od 0-2 došao na 3-2, ali glavna je tema suđenje, odnosno, dva dosuđena kaznena udarca za Modre u samoj završnici. Nekima dvojbeni, nekima čisti, reći ćemo opet, neobični, rijetko se događa da igrač igra rukom na samom rubu šesnaesterca, kad milimetri odlučuju je li unutra ili izvan. Drugi, udarac u igrača u šesnaestercu, koji, istina, ne kontrolira loptu, sve u gužvi, pred sam kraj utakmice... Ali, to nisu kazneni udarci za koje itko može reći da ne postoje, da su izmišljeni, pitanje je, pogotovo u drugom slučaju, samo sudačkog kriterija. Pisali smo već u više navrata o tim problemima sudačke organizacije na globalnoj razini, što danas ljubitelji nogometa više ni sami ne znaju što jest, a što nije kazneni udarac. Presudu će dati sudački eksperti i sudačka Komisija HNS-a, koja bi, doista, trebala razmisliti o nekim stvarima.

Osječani su, trener Stjepan Tomas i sportski direktor Ivica Kulešević nakon utakmice javno prozvali glavnog suca Marija Zebeca i VAR suca Ivana Bebeka, prakitčki ih optužili da su ih namjerno oštetili. Rigali su Osječani vatru i preko mjere, ali može im se dati za pravo kad kažu da Mario Zebec, s obzirom da dugo nije sudio, nije odmah trebao dobiti takvu utakmicu i takvu odgovornost. Jer, kad je prvi kazneni udarac u pitanju, doista je upitno kako Zebec nije odmah vidio igranje rukom Nejašmića, bila je to košarkaška 'banana'. To mu nije smjelo promaknuti, sad, je li unutra ili vani, to neka pokaže VAR! Jednostavno, svojim odlukama Sudačka komisija daje povod klubovima da napadaju suce, da se bune i da, vrlo često, u sudačkim odlukama pronalaze alibije za svoje greške i propuste.

HNS i(li) Sudačka komisija nalaze se već na samom startu prvenstva u teškoj situaciji. Jer, moraju donositi drastične odluke, a u takvima će uvijek netko vidjeti teorije zavjere. No, kako su dosad često u HNS-u i bili nedosljedni i pristajali na kompromise, tako iz tog 'kružnog toka' nikako ne mogu izaći. Recimo, primjer. Najveći skandal dosadašnjem dijela HNL-a zapravo se u subotu dogodio na Poljudu. Igrač Istre 1961 nakon utakmice pogođen je s tribine staklenom bocom(!) u glavu, glavu mu je razbijena, završio je na šivanju. Hajduk se, doduše, ispričao Puljanima, no, jasno je da bi po svim kriterijima Bijeli trebali zbog takvog incidenta biti drastično kažnjeni. Pogotovo što nije prvi put, lani su Hajdukovi navijači s tribine u Koprivnici pogodili četvrtog suca!

I što sad? Igranje nekoliko utakmica pred praznom tribinom ili praznim stadionom, kazna je koju mnogi zazivaju i smatraju logičnom. Kako je izreći kad je druga domaća utakmica na Poljudu veliki derbi s Dinamom!? Zamislite da Hajduk protiv Dinama mora igrati bez publike ili sa smanjenim kapacitetom!? Isto tako, kolika bi trebala biti kazna za Stjepana Tomasa i Ivicu Kuleševića zbog vrijeđanja i optužaba na račun sudaca, ne samo njih, već svih onih, koji nakon utakmica napadaju suce na razne načine? Konačno, hoće li adekvatno biti kažnjeni i suci, ako se pokaže da su napravili uistinu radikalne pogreške, drastično oštetili ijedan klub nauštrb drugoga?

To su stvari koje HNS i Sudačka komisija moraju početi rješavati, maknuti se od populizma, prestati štititi bilokoga i skrivati se iza širokog raspona sudačkih kriterija, utjecaja pojedinih klubova i njihovih čelnika ili buke na društvenim mrežama. Tek je sedmo kolo i već imamo probleme, treba ih sasijeći u korijenu, jer, bojimo se kako će u protivnom biti izgledati HNL kad borba za vrh i napetosti dosegnu vrhunac!?



Tagovi

Mario ZebecNK OsijekGNK DinamoHNLsuđenjepovjerenik za suđenje Prve HNLHNS

Ostale Vijesti