Sanjin Strukić/PIXSELL
Sanjin Strukić/PIXSELL

Samir Toplak za Germanijak: "Dinamo je pokazao moć, Bjelica je uzeo ono što mu treba a oduševljen sam Grgićem iz Hajduka"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.02.22. | 11:46

Legendarni trener HNL-a prokomentirao je za Germanijak minuli prijelazni rok u kontekstu velike četvorek HR nogometa

“Dinamo je pokazao moć, Osijek je strašno odradio posao dok je Hajduk dovođenjem Kalinića pokazao da strateški razmišljaju”, sukus je prijelaznog roka u očima Samira Toplaka. Dakako, spomenuli smo i Rijeku ali oni su ostali ispod crte.

“I prije su bili tanki s kadrom, sada su još tanji”, reći će nam Samir Toplak koji je pozorno pratio sva zbivanja u zimskom prijelaznom roku i odličan je sugovornik za neki rezime velike četvorke HR nogometa.

“Idemo krenuti od Dinama koji je dovođenjem Bočkaja i ostankom Oršića pokazao moć i zube. Dali su konkurenciji jasnu poruku da ne misle predati naslov. Uzeli su Bočkaja konkurenciji a on je u ove dvije utakmice pokazao da je veliko pojačanje” - naglasit će Toplak. Što se Osijeka tiče jasno da je Bjelica imao fokus na realizaciji i to je dobio s Caktašem i Lovrićem.

“Strašan posao su napravili. Mierez nije u formi a Topčagić nije igrač za deset golova po sezoni. Doveli su i Fućaka koji je bio najbolji igrač 2. HNL ali nije to još top razina. Sada imaju opcije u napadu i bit će opasni”.

Dolaskom Lovrića, Osijek neće imati previše problema oko promjene sustava igre.

“Neće uopće jer nisu imali igrača na toj poziciji. Lovrić je ciljano doveden samo za lijevo krilo i tu će sigurno igrati”.

Osim Lovrića, na toj lijevoj strani imaju Jurčevića i Leovca koji je stigao iz Maksimira.

“Čini mi se da Jurčević ima prednost, ali Pero je bio puno konkretniji i jači. Imao je prekid, ideju, spajanje igre. Jednostavno, bio je koplje više. Malo sam analizirao i jasno je da Jurčevića nema prema naprijed. OK, sada je napravio sve što je trebalo za taj autogol Rijeke, ali nije opasan za gol protivnika. A Pero je stalno bio tu.”

Hajduk je digao Dalmaciju na noge nakon što je doveo Nikolu Kalinića. A to će se najbolje osjetiti, smatra Toplak, na činjenici da će rasteretiti Marka Livaju.

“Previše su ovisili o Livaji. Hajduk je puno napravio, ciljano su dovodili i sve što rade ima smisla. Kalinić je iskusan igrač, ali nema puno vremena da dođe u formu. Tek 13 kola do kraja i Kup i mora brzo doći na razinu. Pozorno sam ga pratio protiv Belupa. Bio je dobar ali ne i spektakularan”, smatra Toplak koji je priznanje sportskom sektoru Hajduka dao i zbog odabira Lukasa Grgića.

“Jako dobra akvizicija i veliki pogodak. Ima inteligenciju, odgovornost, tehničku potkovanost i agresiju”

Ferro?

“Pričekajte malo s njime jer su bile dvije utakmice s dva protivnika koji Hajduku nije napravio puno. Ferro je dao gol, ali on je obrambeni igrač i pravi dojam o njemu dobiti ćemo nakon utakmica u kojima će biti pod defenzivnim pritiskom”.

Rijeka malo posustaje u toj borbi za naslov prvaka. I prijelazni rok im je bio siromašan.

“To se vidjelo na početku proljetnog dijela HNL-a. Izgubili su oba derbija. Rijeka više gleda u perspektivu, ali ako Drmić stane onda imaju problem. Ja sam i prije govorio da su oni vozili na svome maksimumu i teško da mogu pratiti taj ritam do kraja. Oni će se orijentirati na Kup. Imaju doma polufinale, specijalisti su za to natjecanje i fokus će im biti prema tome” - naglašava Toplak koji ne krije zadovoljstvo onime što HNL nudi ovo proljeće. Utrka Dinama, Osijeka i Hajduka bit će do samog kraja a odlučivat će međusobne utakmice.

“Jako će biti bitna ta zaostala utakmica Hajduka i Dinama. Nakon nje bi mogli biti puno pametniji. Znate, nekom se čini pet bodova lako dostižno, ali to je velika prednost za Dinamo. Hajduk još igra tri utakmice s Dinamom što znači da ne smije izgubiti niti jednu, čak niti tri remija im ne znače puno. Da stignu Dinamo moraju tući u barem dva derbija”.

Tu bi mogao profitirati Osijek koji je na tri boda manje od Dinama i ima utakmicu više.

“No, oni moraju dobiti derbi u Gradskom vrtu za dva tjedna. Sigurno se tuku po glavi zbog kiksa protiv Belupa, ali svjesni su i oni kako će međusobne utakmice odlučivati. I u njima Dinamo ima prednost. Osim one bodovne, nemaju pritisak rezultata. Njima je dovoljan i remi u derbijima za razliku od Osijeka i Hajduka koji moraju ići na pobjede. Bit će jako zanimljivo proljeće, ali tome smo se svi nadali i iščekivali”, poručio je Samir Toplak.


Tagovi

Samir ToplakHajdukDinamo ZagrebOsijekRijekaNenad BjelicaMarko LivajaLukas GrgićPetar BočkajNikola Kalinić

Ostale Vijesti