Pixsell
Pixsell

Rijeka ponovno ima izvrstan potencijal. Je li on dovoljan za napad na naslov?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 17.09.23. | 12:34

Uprava Rijeke ponovno je složila respektabilnu momčad, posebno u ofenzivnom segmentu igre. Navijači Rijeke i ove sezone mogu se nadati napadu na Kup. No, mogu li vjerovati i u titulu?

S izuzetkom ljeta 2022., kada su za manje od milijun eura doveli zvučna, ali ispostavilo se u tom trenutku nedovoljno dobra (ili oporavljena) pojačanja poput Alena Halilovića, Marija Vrančića, Pabla Alvareza, Naisa Djouahre, Matea i Damjana Pavlovića, Mateja Mitrovića, uprava i sportski sektor Rijeke svake sezone za minimalni ulog (za niti jednog igrača, prema podacima s Transfermarkta, Rijeka nije uložila više od 850 tisuća eura) složi i više nego respektabilnu momčad koja se potom bori za domaće trofeje (najčešće Kup i Superkup, a u nekim sezonama i za titulu). Uz to, Rijeka je, poznato je, jedini klub koji je uz Dinamo igrao grupnu fazu europskih natjecanja u posljednjih 13 godina. I to ne jednom, ni dva put, čak ni tri put, već četiri puta! Blizu grupe bili su i ove sezone, ali su pokleknuli od Lillea u produžecima uzvratne utakmice na Rujevici...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već tada je bilo jasno da će Rijeka, unatoč turbulencijama na poziciji prvog trenera momčadi, biti itekako konkretna momčad u domaćim natjecanjima. Da se navijači Rijeke i ove sezone mogu nadati napadu na Kup nije nikakva vijest, a vrijeme će pokazati hoće li ova iznimno talentirana i atraktivna momčad s Kvarnera postati konkurent Dinamu i Hajduku u brobi za naslov...

Željko Sopić protiv Osijeka je na teren izveo ultra-ofenzivnu formaciju u kojoj je Lindon Selahi, inače nominalna 'osmica', zaigrao na poziciji 'šestice', a u ofenzivnoj liniji stajala je petorka koju je Rijeka ove sezone dovela praktički besplatno. 'Nijemci' Marco Pašalić i Franjo Ivanović od samog starta sezone potvrdili su da će biti velika pojačanja za HNL, Toni Fruk i Niko Janković bili bi nositelji igre u svim klubovima lige, osim možda Dinamu koji ih je po mnogima olako prepustio jednom od rivala. Kao šlag na tortu, kao 'kapitalac među kapitalcima' sjelo je ime Marka Pjace. Nitko u Hrvatskoj nije sumnjao u njegovo nogometno umijeće. Upitno je bilo samo hoće li nakon silnih ozljeda, promjena klubova i grijanja klupe biti u optimalnoj formi te koliko će mu trebati da se u nju vrati.

Sinoć je Pjaca prvi put nakon gotovo godinu dana krenuo od prve minute, nije odigrao cijeli susret, ali je u tih 64 minute na terenu još jednom potvrdio o kakvoj se klasi radi. Ona dva gola, u razmaku od osam minuta drugog dijela, malo koji igrač koji je ikad igrao u HNL-u može zabiti. Jednom, dva puta u karijeri, možda. Ali u istoj utakmici?

"Nadam se da će ući u formu, on je sada na 60, 70 posto. Znali smo da je on ekstra kvaliteta za Rijeku, to je danas i pokazao. Dugo nije igrao, sada je radio jako dobro u reprezentativnoj stanci. Puna šaka brade", rekao je nakon dvoboja Željko Sopić.

Da ne bi stali na hvalospjevima Pjaci, treba napomenuti kako je cijela riječka ofenzivna linija sinoć bila izvanredna. Iako su nominalno Fruk i Janković igrali u sredini, Pašalić i Pjaca na krilima, a u samom vrhu napada stajao je Franjo Ivanović, teško je bilo dokučiti tko zapravo igra na kojoj poziciji. Petorica Riječkih ofenzivaca konstantno su vršili rotacije, mijenjali pozicije i izluđivali ove sezone ionako poraznu obranu Osijeka.

Rijeka je na kraju dvoboja imala 26 udaraca na gol i pravo je čudo što nisu zabili tri ili četiri pogotka. Naravno, ovakvu ofenzivnu formaciju i taktiku Sopić neće moći koristiti na svakoj utakmici, no dojam je da ova momčad, posebno na Rujevici protiv protivnika koji se vole nadigravati, gotovo uvijek može zabiti 'gol više'.

"Odlučio sam se na napadačku formaciju. Ima tu i manjkavosti u fazi obrane, ali uz ovakvu publiku, nismo mogli izgubiti", tvrdi Sopić.

Može li Rijeka na kraju zaista postati konkurent za najvažniju titulu ovisit će o brojnim stavkama. Prije svega, hoće li na zimu moći zadržati Pjacu, Pašalića, Jankovića, Ivanovića, Fruka, ali i mlade braniče koji ove sezone igraju sjajno, poput Veldina Hodže (def. veznjak), Nike Galešića i Ivana Smolčića. Pitanje je, dakako, hoće li Rijeka ostati bez kapetana i jednog od najvrjednijih eksponata svoje momčadi, Nediljka Labrovića. Jer, Rijeka, kao i svi ostali hrvatski klubovi, žive od prodaje. Rijeka je klub koji mora dovoditi igrače za mali, a prodavati ih za višestruko veći iznos kako bi preživjela u nesigurnom i nemilosrdnom nogometnom svijetu.

Čak i kada bi Rijeka zadržala sve igrače, za momčad poput Rijeke svaka duža ozljeda ili izbivanje nekog od nositelja igre predstavljala bi značajni hendikep za širinu (i kvalitetu) momčadi te bi se izostanak vjerojatno reflektirao na bodovni konto momčadi s Kvarnera..

Za kraj, Rijeka će morati potvrditi da je sposobna pobjeđivati u derbijima. U subotu im je to uspjelo protiv nominalno najslabije momčadi 'velike četvorke', no Jakirovićeva, a onda i Sopićeva Rijeka su relativno lagano pali na Poljudu i u Maksimiru u prvom dijelu tekuće sezone. Ova Rijeka definitivno ima kvalitetu za dominaciju nad većinom klubova lige, no za dodatni iskorak morat će postati konkurentnija u utakmicama protiv Dinama i Hajduka...



Tagovi

Marko PjacaHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLŽeljko Sopić

Ostale Vijesti