Reuters / EXPA/ Erwin Scheriau
Reuters / EXPA/ Erwin Scheriau

'Profesor' dolazi na ispit 'učeniku'

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 11:00

Dva veznjaka slične priče i sudbine s toliko različitosti

Dok dinamovci čekaju utakmicu generacije na Maksimiru, pratit će i zbivanja od 18.45 u Salzburgu. Tamo se još uvijek da zakomplicirati situacija koja bi olakšala Dinamu u slučaju pobjede put u nokaut fazu Lige prvaka. Sudbina je danas odlučila da u tom susretu budu dva nogometaša slične sudbine i iznimne važnosti za Vatrene. Jedan zagriženi dinamovac, drugi hajdukovac, a oba rođeni u Austriji gdje su im roditelji izbjegli iz ratom pogođene BiH.

Danas će 'Profesor' od 18.45 preispitati znanje 'učenika' za kojeg se još ne zna sa sigurnošću hoće li biti dostpan Matthiasu Jaissleu. Naravno, riječ je o hrvatskim veznjacima Mateu Kovačiću i Luki Sučiću, igračima s toliko sličnosti, a koji su zapravo toliko različiti.

Rođeni su u Austriji, a obojici su roditelji izbjegli u Linz. Dok je Sučić cijelo životno i nogometno odrastanje proveo u rodnoj državi s tendencijom igranja za domovinu predaka, Kovačić je od 12. godine bio u Zagrebu. Kao dječaka na nogometnim livadama u dresu Linza primjetili su ga mnogi klubovi da loptu udara drugačije od drugih, a najkonkretniji je tu bio Dinamo koji je cijeloj obitelji ponudio da se preseli iz Austrije u Hrvatsku. Odlučili su se onda na taj težak korak i odluku, a pokazat će se u budućnosti da se isplatilo što su vjerovali u sina.

Mateo Kovačić je već sa 16 godina bio dominantniji od vršnjaka u igri pa je prebačen u prvu momčad Dinama s kojom je igrao Ligu prvaka i osvajao naslove prvaka države. Gledajući njegovu karijeru samo po imenima klubova može se karakterizirati kao jedna od najboljih, ako ne i najbolja od hrvatskih nogometaša, no nekako je oduvijek ostao dojam da Kovačić nije ostvario svoj maksimalni potencijal. Možda su i ta sva očekivanja prema njemu bila usmjerena jer je već u tinejdžerskim danima počeo igrati ozbiljan nogomet. Kroz karijeru je Profesor, kako mu je nadimak dao još jedan viruoz hrvatskog nogometa Niko Kranjčar, osvajao s klubovima u kojima je igrao praktički sve što se moglo osvojiti osim s Interom. Često se zna spomenuti da je igrač koji propuštao igrati finala. Naime, s četiri medalje Lige prvaka ima tek 10-ak minuta u finalima i to u posljednjem za Chelsea, a zanimljivo je i da nije ulazio u igru u finalu Svjetskog prvenstva kad su Vatreni osvojili srebro.

Kovačića se oduvjek smatra za sjajnog igrača, ali nekako je ostao i dojam da duguje sjajne partije i odluke u važnim utakmicama. Isto mu se potenciralo u reprezentaciji, a pravu formu pronašao je ovaj fantastični playmaker dolaskom u Chelsea gdje je svakom treneru dosad bio važna karika u veznom redu. Od njega se i očekuje kad se jednog dana umirovi Luka Modrić da preuzme njegovu ulogu vođe veznog reda ili da je pričuva za Sučića kojem je predodređeno da skoči u imenjakove kopačke jednog dana.

Imao je sreću Kovačić igrati i odrastati nogometno u vrijeme jednog najboljih parova u veznom redu Rakitića i Modrića, a sad je tu kao profesor i mentor u odrastanju drugog para Sučić-Majer kojeg vide mnogi kao zamjenu za njih.

Luka Sučić, ikako je imao sličnu priču, nije ni blizu ista. On je od početka preodređen za uspjeh u Red Bullovom kampu i internatu u koji je stigao s 13 godina. Sredina je to u kojoj opstaju najjači, a roditeljima u Linz iz Salzburga je odlazio kad bi imao slobodno. Dan mu je bio organiziran oko treninga, škole i obaveza u internatu, a u tako strogim uvjetima dok su njegovi vršnjaci bili ovisni o roditeljima stvarao je dozu samostalnosti.

Zbog te izražene samostalnosti i snalažljivosti nije mu se bio problem uklopiti brzo u igru sa seniorima Red Bulla, a onda i s velikim dečkima u reprezentaciji. On je zalog za budućnost u svakom pogledu, a nije ni čudo s obzriom na njegov arsenal nogometnog znanja da mu je u mladoj reprezentaciji Igor Bišćan dao sve ovlasti. Put do reprezentacije mu je sličan onom Ivana Rakitića pa se često i uspoređuje s njim, a može i po kreiranju igre te udarcima iz daljine. Često ističe i da je veliki hajdukovac, a navijači Bijelih bi ga voljeli jednog dana vidjeti u dresu voljenog kluba.

Koliko god bilo sličnosti između njih dvojice toliko se i razlikuju. Danas mogu olakšati ili otežati Dinamu utakmicu generacije, a zapravo se i bore za svoju poziciju jer u skupini E nitko nije siguran za nokaut fazu.

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00



Tagovi

Mateo KovačićLuka SučićLiga prvakaRed Bull SalzburgChelsea

Ostale Vijesti