Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Rebiću se ne piše dobro? Hrvatski igrači loše prolaze u Maksimiru, samo je jedan uspio pobijediti ovaj Dinamo

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 25.10.22. | 12:06

Od 2018., kad je krenuo Dinamov europski uzlet, samo je Nikola Vlašić uspio svladati Modre, većina Hrvata je izgubila, tek su neki izborili remi

Ante Rebić jedna je od dvije Piolijeve dvojbe uoči utakmice s Dinamom u Maksimiru (21 sat), ako je vjerovati talijanskim medijima. Milanov trener, navodno, razmišlja hoće li na desno krilo staviti njega ili Messiasa, dok je drugi upitnik De Keteleare ili Krunić. Prema La Gazzetti dello Sport bliži su mjestu u prvih 11 Rebić i Krunić. No, kako god Pioli odlučio, Rebić će vrlo izvjesno dobiti minutažu, makar s klupe i time će se upisati na listu sve brojnih hrvatkih igrača koji su igrali protiv Dinama u Maksimiru u europskim utakmicama. I, zadnjih godina, nisu baš najbolje prolazili.

Ako kao početnu točku gledamo 2018. kad je ova momčad krenula u svoj eurospski uzlet, onda je prvi Hrvat na suprotnoj strani bio Marin Tomasov. Njegova Astana izgubila je u Maksimiru 1:0, Dinamo je prošao dalje u Europi. A kasnije u Europskoj ligi, u onoj maglovitoj, ali i mamurnoj noći, stigao je u Zagreb Spartak iz Trnave. U dvoboju koji su Modri dobili 3:1 i izborili europsko proljeće, za Slovake je igrao Filip Dangubić. U zadnjem kolu u skupini, hladne prosinačke večeri, u utakmici koja ni o čemu nije odlučivala gost je bio Anderlecht i u njegovim redovima Antonio Milić i Ivan Santini. Oni su uspjeli nakratko prekinuti gubitnički niz, izvukli su 0:0.

Na proljeće je došla Benfica, a u njezinom sastavu Filip Krovinović. Današnji Hajdukov veznjak, također, nije se oslastio, Dinamo je slavio 1:0. Doduše, u uzvratu je izgubio 0:3 i ispao iz Europe. Iduće sezone, u jesen 2019. Modri su igrali Ligu prvaka, a u tom natjecanju 'bogato darivali' još jednog Hrvata. Dinamovu moć u Maksimiru osjetio je i Mario Pašalić, u dresu Atalante, u onoj velikoj Oršićevoj noći, bilo je 4:0.

Godinu dana kasnije u Maksimir je stigao još jedan Hrvat na suprotnoj strani, tada U21 reprezentativac Kristijan Bistrović. U momčadi CSKA-a nije bilo Nikole Vlašića pa je on izbjegao upisivanje na ovu 'crnu listu'. Bistrović je zabio Livakoviću, prekinuo Dinamov niz bez primljenog pogotka, ali, to je bilo sve, Dinamo je pobijedio 3:1.

Ipak, Nikola Vlašić došao je u Maksimir godinu dana kasnije, u dresu West Hama. I uspio pobijediti, bilo je 0:2. Do danas je i jedini u zadnje četiri godine koji je uspio pobijediti ovaj Dinamo u Zagrebu. Jer, ni nakon njega nisu Hrvati bili bolje sreće. Ivan Rakitić proljetos je sa Sevillom izgubio 1:0, premda, izborio je prolaz, a ljetos je Maksimir zapamtio i Simon Sluga, koji je na vratima Ludogoreca primio četiri gola (4:2) u pretkolu Lige prvaka. Seriju 'hrvatskih poraza' nastavio je i Mateo Kovačić u dresu Chelseaja (1:0), dok su Luka Sučić i Roko Šimić nedavno izvukli remi sa Salzburgom (1:1). Piše li se loše i Rebiću večeras, hoće li se upisati u društvo brojnijih Hrvata ili će se pridružiti usamljenom Vlašiću?

Inače, prije Vlašića zadnji naši igrači koji su slavili u Maksimiru bili su Marko Pjaca i Mario Mandžukić (0:4) u dresu Juventusa 2016. No, bio je to drugi Dinamo, ovaj je ipak jači, konkurentniji. (T.N.)

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00



Tagovi

GNK DinamoMilanAnte RebićLiga prvaka

Ostale Vijesti