Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Utakmica generacije! - (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 08:00

Dinamova momčad, u ovom sastavu, vjerojatno večeras ima zadnju priliku napraviti jedino što dosad još nije uspjela, prezimiti u Europi iz Lige prvaka. Bio bi to šlag na tortu svih europskih uspjeha u zadnje četiri godine

"Baš smo o tome pričali među sobom u svlačionici. Da imamo priliku, bila bi ovo kruna svega što smo dosad napravili da izborimo prolazak iz skupine. Dat ćemo sve od sebe", poručio je jučer, dan prije utakmice s Milanom Mislav Oršić. Svjestan, kao i svi u Maksimiru, da Dinamo večreras (21 sat) igra utakmicu generacije! Da, nije to preteška riječ.

Odigrali su Oršić i društvo u zadnje četiri godine već puno velikih utakmica, ostvarili puno velikih pobjeda, skidali 'prokletstva' i rušili rekorde. Međutim, protiv Milana imaju priliku napraviti još jedan korak, postići jedino što dosad nisu uspjeli. Prezimiti iz Lige prvaka, barem u Europskoj ligi! Jer, budimo realni, ova generacija, ova momčad tu je negdje, oko svog vrhunca. lagano ga i prelazi i pitanje je hoćemo li u istom sastavu, s istiim elanom, motivom i snagom dočekati novi pokušaj iduće godine. Bit će to, barem se iz ove udaljenosti čini, jedna druga, nova priča, s barem nekim novim glavnim glumcima.

No, nemojmo gledati tako daleko u budućnost, večerašnji je dvoboj protiv Milana, velikana na putu povratka među elitu, sasvim dovoljan fokus i izazov. Dinamo zna što mu treba, pobjeda, samo onda održava realne izglede za ostanak u Europi. A Milan može pasti pred prepunim Maksimirom. Došli su Talijani s dosta problema u momčadi, nema Tomorija zbog kartona, nema Desta, nema vratara Maignana, ozlijeđen je Diaz...

S druge strane, Ante Čačić nema novih problema, svi su na raspolaganju i dojam je da Dinamo stvarno ima priliku večeras još jednom ispisati povijesti, srušiti, nakon Chelseaja, još jedno veliko ime. Ako može ikad, može večeras!

“Ispred nas je jedna velika utakmica. Velika, jer je grupna faza puno se toga odlučuje. Milan je velika momčad, ja sam ponosan i sretan što smo se doveli u situaciju da igramo jednu ovako veliku utakmicu. Mene primarno zanima da s terena izađemo tako da si nemamo što zamjeriti.", najavio je Ante Čačić, potvrdivši riječi Mislava Oršića da Dinamo mora biti hrabriji, odlučniji nego u prvoj utakmici u Milanu. Gdje je također bio dobar, poraz (3:1) nije trebao biti tako visok, no, Milan je iskoristio greške Dinamove obrane,. znao ih je naplatiti.

"Moramo biti koncentrirani svih 90 minuta", dodao je Čačić, ali velike filozofije, zapravo, nema. Dinamo mora biti odličan, sjajan u svim linijama, u svim dijelovima terena, u svakom trenutku. Moraju Modri odigrati veliku utakmicu, pritom se nadati i da Milan, takav ranjen, neće biti u najboljem izdanju. To je ključ za pobjedu, to je put koji vodi do europskog proljeća, E sad, je li Dinamo trenutno spreman na takvu utakmicu, jesu li umorni Dinamovi ratnici ipak još uvijek dovoljno svježi za 90 minuta btike, te ćemo odgovore dobiti večeras. U utakmici generacije!

Milan je dosad pobijedio Dinamo u svih pet međusobnih, službenih susreta u Europi, Rossoneri su stvarno veliki bauk za Modre. No, u ovom trenutku razlika između Milana i Dinama nije tolika, nije nepremostiva i u jednoj utakmicu, u 90 minuta, 'Plavi lavovi' imaju pravo nadati se pobjedi.

"S obzirom na skupinu, ambicije Milana su da proljeće dočekaju u Ligi prvaka, trebaju im tri boda i mislim da to nama ide u prilog. Oni će napadati, bit će prostora za nas i to nam je šansa", razmišlja Čačić.

Da, Milanu je isto 'pod mus', mora pobijediti ako želi nastaviti u Ligi prvaka, stoga talijanski prvak sigurno neće podcijeniti Modre.

"Znamo koliko je neugodan Dinamo, posebno kod kuće. Puno je vremena prošlo otkad je posljednji put izgubio u Maksimiru. Radi se o ozbiljnoj i organiziranoj momčadi, to što su pobijedili Chelsea nam je velika opomena.", hvali Modre Stefano Pioli, Milanov trener.

Uglavnom, nema više kalkulacija, nema 'ili-ili', bijeg u pobjedu, to je film koji ćemo s obje strane gledati večeras. Dinamo ni od čega ne treba strahovati, Oršić, Ademi, Petković, Livaković, Mišić... imaju već puno velikih skalpova, puno velikih pobjeda, ne bi bilo iznenađenje da u Maksimiru sruše i Milan. U utakmici generacije.

"Bila bi to kruna svega što smo napravili", odzvanjaju maksimirskim betonom riječi Mislava Oršića. Pa, neka 'kraljevi' večeras i ugrabe tu krunu!

MOGUČI SASTAV DINAMA (3-5-2)


MOGUĆI SASTAV MILANA (4-2-3-1)


Utakmica Dinama i Milana počinje u 21 sata (prijenos na Arenasportu 1). Glavni je sudac Szymon Marciniak (Poljska), pomoćnici su mu Pawel Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz, dok su u VAR sobi Tomasz Kwiatowski i Bartosz Frankowski (AVAR).

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00



Tagovi

GNK DinamoMilanLiga prvaka

Ostale Vijesti