Ivana Ivanovic/Pixsell
Ivana Ivanovic/Pixsell

Petar Mamić bez kluba, za Germanijak otkrio kako je boriti se za ostanak u Poljskoj

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.06.21. | 09:59

Bivši igrač Rijeke i Dinama nakon pola sezone opet bez kluba

Petar Mamić je, kako je objavio njegov donedavni poslodovac Podbeskidzie iz Bielsko-Biale, slobodan igrač. Klub s juga Poljske je ispao u drugu ligu, pa je bilo i za očekivati da će nekadašnji igrač Rijeke, Intera I Varaždina raskinuti suradnju s dosadašnjim poslodavcem.

Da je želja za prekidom suradnje bila obostrana, potvrdio nam je i 25-godišnji lijevi bek koji se vratio doma, gdje bez kluba gleda gdje i kako nastaviti karijeru. Isto tako, po tko zna koji put saznajemo da je profesionalni nogomet, pogotovo u tuđini, često zahtjevno okruženje za igrače koji se trude napraviti iskorak.

“S obzirom da smo otišli u drugu ligu, nije bilo želje s moje strane da idem na taj level, nije bilo baš želje ni s njihove strane s obzirom da sam tamo bio jedan od skupljih igrača, i da oni moraju sad smanjiti budget, zbog manjih prihoda od TV prava i ostalog. Bez problema smo se dogovorili da ćemo se razići.”

Iako Petar ima iskustva na stranima terenima, najdulje je igrao u 1.HNL. Razvio se u Dinamovom pogonu, samo da bi preko Lokomotive i Intera iz Zaprešića stigao do talijanskog Frosinonea, no brzo je uslijedio povratak u Hrvatsku gdje je Mamić opet branio boje Intera ali i Rijeke te Varaždina.

Tek naoko je Petru uletila "sjekira u med" potpisom za Rakow koji će, kako će se kasnije pokazati, završiti drugi u prvenstvu. Mamić se tamo nije naigrao, uglavnom je sjedio na klupi. Upitali smo Mamića kakvi su mu planovi za budućnost, nova klupske sezona će brzo početi…

“Jednostavno bi htio otići u klub koji ima želju i ambiciju za rast, klub koji ima ambiciozne ciljeve kao što su europska natjecanja. Nije mi sad presudno otići negdje daleko uzeti velike novce pa da mi se karijera ne razvija. Gledam tako na neki korak koji bi za mene bio dobar, što bi bio temelj za daljnji korak dalje.”

Konkretna imena nije htio spominjati, no zato je detaljno ispričao kako je bilo igrati u Poljskoj uz borbu za ostanak u ligi.

“Jako teško je bilo. U početku kad sam stigao došao je novi trener, jako smo dobro krenuli, uzeli smo 7 bodova iz tri utakmice. Ona atmosfera kada se više nema što za izgubiti, igrali smo neopterećeno, stvarno smo bili opasni. Kad je postalo jasno “da smo tu”, onda je krenuo veliki pritisak od strane sviju, i trener se tu malo pogubio s obzirom da dugo nije radio u klubu, u svlačionici su se igrači okrenuli jedni protiv drugih.” 

Naravno, razlozi su znani..           

“Ti Poljaci su mislili da oni ne igraju, jer moraju igrati stranci, ja sam tu ostao dosta neutralan jer sam bio redoviti sve utakmice igrao. Par susreta sam preskočio jer sam zaradio potres mozga. Uglavnom, teška atmosfera za raditi i trenirati, plus što je bio lockdown za vrijeme mog boravka u klubu, tako da je bilo “kuća-poso”, a imao sam i jedno neugodno iskustvo..”

Mamić je uglavnom na poziciji lijevoga beka do sad u prvenstvu skupio 66 nastupa uz dva pogotka i 7 asistencija. S 25 godina na leđima, ovaj momak ulazi u najvažniju fazu karijere bez kluba, bit će zanimljivo vidjeti može li nekadašnji talent Dinama ostvariti svoj potencijal. Tko zna, možda ćemo ga opet gledati U HNL-u. Zainteresiranih klubova bi moralo biti.


Tagovi

Petar MamićEkstraklasaPoljskaHNLHNK RijekaNK VaraždinDinamo Zagreb

Ostale Vijesti