Pixsell
Pixsell

'Osiromašena', ali talentirana Lokomotiva protiv Dinama nema što izgubiti, tko će nadomjestiti Cokaja? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.09.22. | 08:07

Lokomotiva Dinamo dočekuje kao osma momčad prvenstva.

Nakon Gradskog vrta, stadion Kranjčevićeva, s Lokomotivom kao domaćinom, gostovanje je na kojem je Dinamo osvojio najmanje bodova u posljednje dvije i pol godine, njih samo pet. Plavi na zagrebačkoj Trešnjevci protiv Lokomotive imaju pobjedu, dva remija i dva poraza u spomenutom periodu. U međuvremenu su Lokosi u tri posljednje utakmice na Maksimiru jednom odigrali 'nulu' i u dva navrata propisno namučili Dinamo.

Posljednja Dinamova pobjeda na Kranjčevićevoj datira iz travnja 2021., nekoliko tjedana nakon što je Dinamo izbacio Tottenham, a sada plavo-bijeli dočekuju prvaka nakon što je iza Dinama vrlo uspješna uvodna 'četvrtina' sezone.

"Dinamo je u ovom trenutku, kao i već dugi niz godina, naša najkvalitetnija ekipa u ligi. Imaju dobar roster igrača, mogu maksimalno ući u utakmicu jer slijedi reprezentativna pauza. Znamo da nas očekuje jedna iznimno zahtjevna utakmica", rekao je Silvijo Čabraja.

No, treba napomenuti, Lokomotiva danas (17.15) na Kranjčevićevoj dočekuje Dinamo dosta slabija nego inače. U odnosu na prošlu sezonu, kada su Plavima otkinuli sedam bodova, u kadru nema čak petorice prvotimaca, a niti prvi stoper zagrebačkog sastava Jon Mersinaj nije sto posto spreman za utakmicu.

"Mersinaj se vratio nakon bolesti, situacija nije baš idealna. Osim toga, u odnosu na prošlu sezonu ostali smo bez petorice standardnih igrača. Prvo je otišao Dabro, potom Nevistić, Kačavenda se ozlijedio, a nedavno smo ostali bez Nikole Solda i Enisa Cokaja koji su otišli u inozemstvo. Igrački kadar nam se osiromašio, borimo se koliko možemo. Imamo mlade i talentirane igrače, ali trebat će proći vremena prije nego što se potvrde na prvoligaškoj razini".

(6.50) Lokomotiva (4.30) Dinamo (1.50)

Odlazak Enisa Cokaja glavna je tema na Kajzerici ovih dana. Lokomotiva ga je prodala u slavni grčki Panathinaikos za milijun eura, a Silvijo Čabraja ostao je bez ključnog kotačića u veznom redu.

"Želim mu naravno svu sreću u Grčkoj. On je bio jedan od naših ključnih igrača. Zasigurno će nam u nadolazećim utakmicama faliti, no nadamo se da ćemo naći dostojnu zamjenu, te da se u konačnici njegov odlazak neće osjetiti toliko u igri".

Postavlja se pitanje, tko će u ovom dvoboju zamijeniti Cokaja, odnosno tko će zaigrati u paru s Mateom Marićem u klasičnoj Lokomotivinoj 4-2-3-1 formaciji? Blaž Bošković jedini je igrač Lokomotive koji ne konkurira za današnji susret te Čabraja ima na raspolaganju tri igrača. Protiv Dinama na Maksimiru od prve minute krenuo je mladi Kosovar Art Smakaj, odigrao je jako dobro poluvrijeme, upisao asistenciju, no Čabraja ga je izvadio na poluvremenu jer je zaradio žuti karton.

Valdan Bubanja startao je, potom, u 2:1 pobjedi nad Osijekom i 1:2 porazu od Šibenika, da bi u prvih 11 u domaćoj pobjedi nad Rijekom (3:1) ponovno uskočio Smakaj koji je krenuo i protiv Hajduka na Poljudu. U posljednjem kolu, u 1:2 porazu od Varaždina, od prve je minute zaigrao Bubanja.

Prema tome, Smakaj i Bubanja su po tri puta krenuli od prve minute, crnogorski veznjak ukupno je upisao sedam nastupa (i 234 minute), a kosovski pet (i 208 minuta) te će jedan od njih dvojice biti predodređen za Cokajevog nasljednika. Čabraja na toj poziciji ima i treću opciju, Mate Maleša, no iskusni Šibenčanin ove sezone još nije upisao niti jedan nastup...

Iz ove perspektive, čini se da Lokomotiva ima najmanje šanse za iznenaditi Dinamo u posljednjih sezonu i pol, a najveća šansa Lokosima mogo bi predstavljati Dinamov umor nakon Lige prvaka i moguće opuštanje (nekih) Dinamovih igrača pred odlazak na odmor.

"Dinamov napor u Ligi prvaka se svakako mora osjetiti na svježini momčadi, ali sada je specifična situacija. nakon ovog kola slijedi dvotjedna stanka zbog reprezentacije pa će dinamovci učiniti sve ne bi li u nju ušli u odličnom raspoloženju. Dat će svaki atom snage da na odmor otiđu s pobjedom", rekao je za kraj Čabraja.

Mogući sastav Lokomotive (4-2-3-1)

HNL, 10. kolo

Petak, 16. rujna

Slaven Belupo - Varaždin 1:1

Subota, 17. rujna

Gorica - Osijek 0:1

Hajduk - Istra 1961 2:2

Nedjelja, 18. rujna

Rijeka - Šibenik, 15.00

Lokomotiva - Dinamo, 17.15

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK Lokomotiva

Ostale Vijesti