Pixsell
Pixsell

Dinamo je u posljednje dvije i pol godine na samo jednom terenu osvojio manje bodova nego protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 16.09.22. | 16:25

Podatak koji je bio teško zamisliv prije nekoliko godina.

U prvoj polovici ožujka 2018. Dinamo je kao tada, činilo se, sigurni prvak, ugostio Lokomotivu na maksimirskom zdanju. Dinamo je u proljetni dio sezone ušao s 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja Rijeku i činilo se da ga samo puka teorija može spriječiti da vrati naslov u Maksimirsku 128, nakon što je sezonu ranije Rijeka, na iznenađenje mnogih, poremetila snage unutar hrvatskog nogometa i stigla do povijesne titule. No, Dinamo Marija Cvitanovića loše je ušao u drugi dio sezone 2017./18. Hajduk je slavio na Maksimiru s 1:0, a onda je Dinamo teško stradao na Rujevici od Rijeke s 1:4.

Srećom po Plave, na Maksimir je stizala Lokomotiva koja je u prethodnih 27 utakmica Dinamu otkinula tek dva boda i to na proljeće 2014., kada su Modri već bili prvaci države. Dinamo je nakon neugodnih susreta protiv Osijeka, Hajduka, Slaven Belupa i Rijeke imao dosta jednostavan raspored. Nakon Lokomotive, stizao je Rudeš, a onda i tri gostovanja s kojih su se Plavi, u pravilu, vraćali s pobjedama - Inter, Istra 1961 i Cibalia.

Nitko nije dvojio u 27. pobjedu nad Lokomotivom, a onda je krenu šou u režiji budućih, a sada već i bivših dinamovaca. Lovro Majer zabio je iz penala, Dani Olmo poravnao je na 1:1, a Lirim Kastrati ponovno doveo Lokomotivu u vodstvo. Tadašnji igrači Lokosa, Majer i Kastrati, u nastavku su zabili svaki po jedan i gosti s Kajzerice slavili su veliku, senzacionalnu 4:1 pobjedu na Maksimiru. Marijo Cvitanović dobio je nakon utakmice otkaz, a klupu je preuzeo Nikola Jurčević koji je u Kranjčevićevoj prošao tek nešto bolje. Dva bivša Dinamovca, Dean Radonjić i Ivan Krstanović, načeli su Plave, El Arabi Soudani je iz kaznenog udarca zabio u 66. jedini gol za Dinamo, a onda je dinamovac na posudbi u Lokomotivi Ivan Šunjić zabio za konačnih 3:1. Jurčević je ubrzo također napustio klupu, a teže od očekivanog izboreni pehar na kraju sezone dignuo je Nenad Bjelica.

Tog proljeća došlo je do 'poremećaja u sili', Dinamu se protiv Lokomotive više nisu 'po defaultu' pisala tri, odnosno 12 bodova u sezoni. Pod vodstvom Nenada Bjelice Dinamo, doduše, samo jednom nije svladao Lokomotivu (1:1 na Kranjčevićevoj), no u čak tri navrata Plavi su slavili s 1:0. Poraz od Lokomotive upisao je i Igor Jovićevivć, Dinamo je nakon korona-pauze s 0:1 izgubio na Kranjčevićevoj, a to je ujedno bio i početak serije u kojoj je Dinamo tek jednom slavio na Kranjčevićevoj u posljednjih pet utakmica.

U idućoj sezoni Dinamo je pod vodstvom Zorana Mamića remizirao na Kranjčevićevoj (1:1), a jedinu pobjedu u spomenutom razdoblju zabilježio je Damir Krznar koji je 11. travnja prošle godine slavio s 2:0. U prošloj sezoni Lokomotiva je slavila u Kranjčevićevoj golom Matea Marića, u utakmici u kojoj je Bruno Petković promašio penal, a potom je zaustavila i Dinamo (1:1) u smiraj prošlosezonskog prvenstva kada su se Plavi grčevito borili za naslov. Lokomotiva je držala prednost od 30. minute golom Sandra Kulenovića, činilo se da Dinamo nikako ne može zabiti, a onda je Lokomotiva praktički sama sebi ugurala loptu u mrežu za konačnih 1:1.

To je bila jedna od najlošijih partija Dinama pod vodstvom Ante Čačića, a Dinamov strateg imao je velikih problema s Lokosima i na otvaranju tekuće prvenstvene sezone. U 22. minuti na maksimirskom semaforu je stajalo 2:0 za Lokomotivu, Ante Čačić ubacio je Josipa Drmića koji je do 34. minute zabio dva gola za 2:2. Držali su se Lokosi sjajno sve do sudačke nadoknade kada je Luka Menalo zabio za 3:2 pobjedu Dinama. A pitanje je bi li Plavi stigli do pobjede da u 78. minuti nije isključen Mateo Marić...

Dinamo je, tako, na posljednjih pet gostovanja u Kranjčevićevoj kod Lokomotive osvojio pet od mogućih 15 bodova. Samo usporedbe radi, Plavi su u posljednjih pet utakmica na Poljudu i Rujevici osvojili osam od 15 mogućih bodova, a jedino neuspješnije gostovanje u spomenutom periodu za Dinamo je ono u Gradskom vrtu u kojem je prvak osvojio četiri od mogućih 15 bodova.

Plavi će u nedjelju (17.15), umorni od Lige prvaka, ponovno na noge Lokomotivi. Lokosi su, treba reći, prilično slabiji nego prošle sezone. Klub su napustili prvotimci Enis Cokaj i Nikola Soldo, još na kraju sezone Ivan Nevistić se vratio u Dinamo, a poznato je i da se Lukas Kačavenda oporavlja od teške ozljede puknuća prednjih križnih ligamenata, a pod upitnikom je i prvi stoper momčadi Jon Mersinaj.

Dinamo s druge strane u Kranjčevićevu stiže napunjen samopouzdanjem ovosezonskih rezultata, bez većih problema s ozljedama i kartonima. Sve vodi prema tome da će Dinamo prekinuti crnu seriju na Kranjčevićevoj i doći do nove pobjede. No, nešto će se i ovaj puta pitati mlade Lokose i 'hit trenera' lige Silvija Čabraju koji je u posljednje dvije sezone tri puta zaustavio i dva puta propisno namučio favoriziranog gradskog suparnika.

(6.50) Lokomotiva (4.30) Dinamo (1.50)

Utakmica na Kranjčevićevoj između Lokomotive i Dinama igra se u nedjelju u 17.15 uz izravni prijenos na HRT-u i MaxSportu.

Posljednjih pet utakmica na Kranjčevićevoj

12. lipnja 2020. Lokomotiva - Dinamo 1:0 (Tolić 90. - 11m)

1. studenog 2020. Lokomotiva - Dinamo 1:1 (Alyju 42./ Ivanušec 8.)

11. travnja 2021. Lokomotiva - Dinamo 0:2 (Gvardiol 30., Atiemwen 70.)

7. studenog 2021. Lokomotiva - Dinamo 1:0 (Marić 8.)

1. svibnja 2022. Lokomotiva - Dinamo 1:1 (Kulenović 30.-11m / Soldo-ag 50.)

HNL, 10. kolo

Petak, 16. rujna

Slaven Belupo - Varaždin, 19.00

Subota, 17. rujna

Gorica - Osijek, 16.55

Hajduk - Istra 1961, 19.05

Nedjelja, 18. rujna

Rijeka - Šibenik, 15.00

Lokomotiva - Dinamo, 17.15

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti