Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

Osijek po posljednji put u povijesti otvara sezone na svom Gradskom vrtu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.07.22. | 08:43

Na premijeri sezone stiže im Gorica koja je imala ozbiljnu rekonsktrukciju momčadi a Nenad Bjelica ne može računati na Kristijana Lovrića koji je pod suspenzijom koju vuče od lanjske sezone

Osijek i Gorica posljednji put će otvoriti sezonu na Gradskom vrtu. Taj mitski stadion će za nekoliko mjeseci dobiti prefiks “bivši” i postati tek uspomena mnogih generacija Osječana. Vremena se mijenjaju, život ide dalje… Od prošlosti se ne živi!

Nakon turbulentnog kraja HNL-a, u Osijeku je zavladala bonaca. Žestoko i dobro se radilo tijekom priprema, nizali su pobjede i sada je stiglo vrijeme da pokažu što su napravili.

“Na pravu se čini kao da nisu radili ništa tijekom prijelaznog roka, ali to je samo prividno”, priča nam Dean Klafurić, priznati stručnjak i trofejni trener koji će u ovoj sezoni debitirati kao stručni komentator Germanijaka. Naime, Klaf će svaki ponedjeljak čitateljima našeg portala ponuditi svoje viđenje minulog kola HNL-a, svoj osvrt temeljen na stručnoj analizi. No, vratimo se na Osijek.

“Njihova najveća snaga je što su ostali na okupu i vratili Belju koji se afirmirao u Puli i dolazi im kao gotov i ozbiljan igrač što je pokazao u lanjskoj sezoni”.

Prema mišljenju našeg sugovornika, Osijek je jači nego prošle sezone.

“Ako uzmemo u obzir da su na zimu doveo Caktaša i Lovrića, nešto ranije Fiolića. Da su imali vrijeme za uigranost i neku standardizaciju momčadi. Da je Bjelica tamo već duže vrijeme i da se znaju u dušu - nema sumnje da su bolji nego lani”.

Dok pričamo o Osijeku, ne možemo da ne spomenemo događanja iz finiša lanjske sezone kada je nekoliko medijskih istupa Nenada Bjelice malo prodrmalo temelje kluba. Neki kažu i spriječilo Osijek da bude do zadnjeg kola u utrci za naslov.

“Bilo je nekih turbulencija, čemu smo svi svjedočili, ali ne bih ulazio u detalje. Znam ono što sam vidio kroz medije tako da samo mogu načelno o tome. Dakle, priča se može razviti u dva smjera. Ili je narušilo odnose što mi se ne čini kao slučaj gledajući dojmove s priprema i rezultate, ili ih je istup Bjelice probudio iz letargije, izbacio iz zone komfora i to može biti benefit. Vidjet ćemo”, dojam je Klafurića koji smatra kako je igrački kadar i stožer veliki plus za Osijek u ovoj sezoni.

“Svakako dajem prednost Dinamu i Hajduku u borbi za naslov, ali Osijek je tu negdje. Iako je Rijeka dovela ozbiljne igrače pred kraj prijelaznog roka na pozicije koje su im nedostajale, Osijek je ispred njih”, zaključak je Klafurića koji će o premijeri Osijeka i Gorice prenijeti svoj dojam u ponedjeljak na stranicama Germanijaka, kao i o svim ostalim utakmicama HNL-a.

Što se tiče današnjeg ogleda u Gradskom vrtu, bit će zanimljivo vidjeti kako je Nenad Bjelica sastavio momčad nakon priprema u kojem su svi dobili prolazne ocjene. Zna se da nema Kristijana Lovrića koji je zbog direktnog isključenja u posljednjem kolu baš protiv Gorice dobio dvije utakmice suspenzije. Na njegovo mjesto bi mogao Fućak. U špici se očekuje Beljo, iza njega Caktaš a na desnom krilu Ivan Fiolić.

Dva zadnja vezna su Nejašmić i Žaper, a ispred reprezentativca Ivušića u zadnjoj liniji će biti Bartolec i Leovac na bekovima, odnosno Lončar i Škorić na stoperskim pozicijama. Naizgled, ovo je najbolje što Osijek može ponuditi u ovom trenutku.

S druge strane, Gorica je tijekom ljeta doživjela transformaciju. Bilo je tu dosta odlazaka od kojih je najzvučniji onaj Hrvoja Babeca u Latviju. Gledali smo najavu sezone iz Gorice u kojoj je predsjednik Črnko svrstao svoj klub odmah iza velike četvorke.

“Nismo na toj razini da se borimo s Dinamom, Hajdukom, Osijekom I Rijekom ali možemo se svrstati blizu te razine i čekati njihove pogreške”, cilj je Gorice uoči početka nove sezone.

Ne znamo što Samir Toplak misli o tome, ali za ispunjenje takvog cilja potrebno je još malo ulaganja u momčad. U krilne pozicije prije svega, potom u jednu pravu “šesticu”.

“Očekujem da će Gorica biti ekipa koju će biti teško pobijediti ove sezone, koja ima taktičku disciplinu i u napadu i obrani. Naše slabije strane ćemo pokušati sakriti, a one dobre ćemo potencirati“, rekao je Toplak pred kojim je ozbiljan raspored na početku sezone. Nakon otvaranja u Osijeku, doma se dočekuje Šibenik a potom se ide na Rujevicu i Poljud. Jedina prednost Gorice u takvom teškom rasporedu jest činjenica da svi osim Šibenika imaju europske ispite na koji će staviti fokus. I to je karta na koju bi Toplak mogao zaigrati u uvodnim utakmicama HNL-a.

Dvoboj Osijeka i Gorice počinje u 19 sati na Gradskom vrtu a sudit će ga Ante Čuljak iz Zagreba.

Osijek - Gorica, HNL, 1. kolo, stadion Gradski vrt, subota, 19 sati.

Očekivani sastavi:

Osijek (4-2-3-1)

Gorica (4-3-3)

HNL, 1.kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 3:2

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica, 19.00

Šibenik – Rijeka, 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo, 19.00

Istra 1961 – Hajduk, 21.00

Igre na sreću mogu stvoriti ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

NK OsijekHNK GoricaHNLNenad BjelicaSamir ToplakDean KlafurićGNK DinamoHajdukHNK RijekaNenad Črnko

Ostale Vijesti