NK OSIJEK
NK OSIJEK

Najava HNL-a - OSIJEK: Lege napadaju trofej za oproštaj od Gradskog vrta

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 14.07.22. | 08:00

U Osijeku nisu previše mijenjali u odnosu na kraj prošle sezone jer su glavninu transfera ostvarili u zimskom prijelaznom roku. Do kraja kolovoza možda ostanu bez nekoliko igrača ali su u istuaciji da ne moraju prodavati "pod mus" te ako i prodaju imaju spremna rješenja.

U Gradskom vrtu s nestrpljenjem očekuju početak nove sezone. Nakon dvije godine u kojima su dosegli povijesne rezultate u ovoj se očekuje nastavak trenda uz jedan dodatni detalj; Osijek će sezonu posljednji put u svojoj povijesti početi na Gradskom vrtu, a završiti na Pampasu, prema svemu sudeći najmodernijoj nogometnoj areni u Hrvatskoj. E sada, hoće li rezultat pratiti logistiku ostaje za vidjeti, ali načelno Osijek je i dalje u uskom krugu kandidata za naslov, vjerojatno odmah iza Dinama. Imaju kostur momčadi koji se nije mjenjao previše od prošle sezone, imaju najboljeg trenera HNL-a, stručni stožer i video analitičara. Imaju financijsku bezbrižnost i iznimno kvalitetan kadar. OK, nedostaje tu nekoliko bitnih faktora. Od te logistike koja nije niti blizu Dinamu, od euforije među navijačima koja nije približna Hajduku pa do zaštite u HNS-u gdje je Rijeka jaka. No, Slavonci imaju inat, znanje, iskustvo i cilj. Intimno se nadaju da bi Dinamo mogao kašljucati kao ove sezone pa da iskoriste priliku ako im se već ponudi. Recept? Doma slaviti u derbijima, vani uzimati bodove na “malim” utakmicama. I onda će Osijek biti tu negdje blizu…

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE?

Pa i ništa pretjerano. Osijek je svoje transfere odradio u zimskom prijelaznom roku kada su kupili Lovrića, Caktaša, Leovca... Zadržali su Nejašmića, odnosno iskoristili klauzulu o otkupu od Hajduka. Ovo ljeto su vratili Diona Drenu Belja koji je imao fantastičnu sezonu u Istri, a prodali Damjana Bohara za kojim nitko u gradu na Dravi neće pustiti suzu… Imao je Bjelica i previše tolerancije za Boharov nogomet s kojim ne bi prošao niti na lokalnim malonogometnim turnirima. Kako bilo, prošlo je vrijeme adaptacije za Caktaša i Lovrića i sada moraju pokazati zašto su dovedeni u Osijek. Iako je do kraja prijelaznog roka ostalo vremena i prostora za promjene u aktualnom rosteru (Beljo, Ivušić, Kleinheisler), izvjesno je kako Nenad Bjelica ima na okupu kadar s kojim se može kvalitetno upustiti u utrku za dva trofeja. I to dobar kadar…

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Osijek se može pohvaliti sa sedam pobjeda iz isto toliko prijateljskih dvoboja koje su igrali ovo ljeto.

“Nismo očekivali da ćemo ostvariti svih šest pobjeda, ali to nam daje na samopouzdanju”, rekao je Bjelica za RTL u najavi sezone i prije posljednje provjere s Kecskemetijam u kojoj je jučer upisao i onu sedmu. Krenulo je trijumfom nad Slaven Belupom koji je donio Petar Brlek. U Austriji je lokalni četveroligaš Wolfsberg ispraćen s četiri komada, dok je dan kasnije Osijek ubilježio pobjedu nad Austrijom iz Klagenfurta (1-0). U svojevrsnoj generalki, golom Lovrića je pala rumunjska Universitatea, a za oproštaj od Svetog Martina na Muri Osijek je dobio lokalni Polet 7-1. Povratak u Gradski vrt obilježen je pobjedom nad Krupom 1-0, dok su sinoć dobili Kecskemeti 2-0. Tijekom priprema imali su sitnih problema s ozljedama. Neko vrijeme van stroja bili su Žaper, Fiolić i Kleinheisler ali svo troje bi trebalo biti spremno za početak sezone.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Nekoliko imena je u opticaju. Svjetla reflektora bit će usmjerena prema Dionu Dreni Belji. Naravno, pod uvjetom da do kraja kolovoza ne stigne ponuda koja će ishoditi zeleno svjetlo. I to će biti s pravom jer je Osijek u njemu dobio centarfora koji bi mogao rušiti rekorde. Ako... No, stavljati pritisak očekivanja na Beljina leđa moglo bi biti kontraproduktivno. Međutim, naš favorit za igrača koji bi mogao obilježiti ovu sezonu je Ivan Fiolić. Ako ga zdravlje posluži i ako mu Bjelica da povjerenje, Fio bi mogao biti igrač koji će činiti razliku na terenu. Iskoristiv na oba krila a zapravo polušpica, Fiolić je u najboljim godinama i pun samopouzdanja da se dokaže. Ima podršku, a znanje i energija nikada nisu bili upitni. Uz njega, svakako se očekuje iskorak Lovrića, Caktaša i Brleka koji je bio ponajbolji igrač na pripremama.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI

Osijek je ušao u fazu da su dva trofeja uvijek cilj a vrh HNL-a se podrazumijeva s takvim budžetom i kvalitetom svlačionice i stručnog stožera. Intimna želja je biti u vrhu do proljetnog dijela pa se potući s Dinamom, Hajdukom i Rijekom za naslov. Uz to, Osijek će sigurno u ovoj sezoni ganjati plasman u skupinu Konferencijske lige. Europska utakmica u proljeće na Pampasu bio bi šlag na tortu.

PROGNOZA PLASMANA?

2.-3. mjesto

Kao što bi naslov prvaka bio iznenađenje, tako bi sve ispod četvrtog mjesta bilo razočarenje. Osijek ima sve što mu je potrebno za napad na vrh ljestvice. Da bi tamo završio sezonu treba se poklopiti puno toga, ali cilj i ambicija moraju biti na najvišoj razini.

SASTAV ZA PRVO KOLO



Tagovi

NK OsijekNenad BjelicaIvan FiolićDion Drena BeljoKristijan LovrićMijo CaktašMarin LeovacDarko NejašmićDamjan BoharIvica IvušićHNLLaszlo Kleinheisler

Ostale Vijesti