Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Najava HNL-a - GORICA: Što prije osigurati ostanak, parkirati se iza "četvorke" i odgajati talente

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.07.22. | 08:00

Klub iz Velike Gorice nametnuo se kao mjerna jedinica za stabilnost a svoj "know-how" mogu i brendirati koliko im dobro ide. Poželjna su sredina za mlade talente a krupnim koracima grabe po pitanju marketinga i promocije

Gorica se proteklih sezona profilirala u ozbiljan prvoligaški klub, financijski stabilan i sve poželjniji za mlade i talentirane igrače koji traže izlazak na veliku scenu. Sa završetkom prošle sezone završen je i ciklus i vrijeme je za svježu krv. Iako su bili aktivni tijekom prijelaznog roka, Gorica je još uvijek u potrazi za barem tri igrača. Odlaskom Babeca trebaju “šesticu”, te dva krilna igrača. Na svakoj strani. Ostalo, manje - više imaju. Kadar je ekipiran s nekoliko mladih i potentnih igrača koji bi u perspektivi trebali donijeti novac koji je neophodan da bi Gorica mogla funkcionirati na ovoj razini. Tu prije svega mislimo na Edina Julardžiju, Matuša Vojtka i Karla Žigera.

Uz trenera Toplaka koji je pun iskustva, sjajnu logistiku koju Gorica ima u upravljačkim tijelima kluba, podršku lokalne sredine koja je neupitna, klub iz Velike Gorice ne bi trebao imati previše problema u ispunjenju ciljeva. A oni su uvijek isti; što prije riješiti pitanje opstanka, parkirati se iza velike četvorke i biti spremni u svakom trenutku iskoristiti “loš dan” i upustiti se u borbu za mjesta koja vode u europska natjecanja.

Svake godine Gorica napravi korak više, ne sumnjamo da ćemo i ove gledati jedan stabilan prvoligaški klub koji može svakom prvoligašu pomrsiti račune.

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE

Kostur momčad i je ostao isti. Doduše, nema Kotarskog ali na njegov odlazak se i računalo. Doveden je Žiger kao perspektiva, vraćen je iskusni Banić. Najteži udarac za Goricu svakako je odlazak Hrvoja Babeca kojeg će Toplak teško nadomjestiti. Osim što ima tri dana uoči početka sezona nije stigla alternativa, Babec će nedostajati ovoj momčadi u nekom karakternom smislu. Dugo su tražili špicu, na koncu im je stigla iz Maksimira. Deni Jurić traži novi zalet u karijeri, pronašao ga je u Gorici na obostrano zadovoljstvo. Obrana je dobila na iskustvu Raspopovića koji će odmah zauzeti poziciju na desnom beku. Ono lijevo rezervirano je za Keitu. Jovičić i Steenvoorden su centralni braniči, tu su Krizmanić i Šimunović. Alternative su Marjanović i Korça koji je stigao na provjeru pa oduševio i zaradio ugovor. Vezna linija s Kalikom, Prširom i Golubickasom je provjerena vrijednost. Ima nekoliko mlađih igrača koji se bore za minutažu kao i prinova Julardžija.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Puno je tu igrača koji bi mogli iskočiti. Ako trebamo izdvojiti jednog, onda to neka bude Edin Julardžija. Osim što je karakterno jak, željan je dokazivanja nakon što je dobar dio lanjske sezone propustio zbog ozljede križnih ligamenata. Julardžija je izdanak Dinamove škole, bio je neizostavni član momčadi “fakina” koja je oduševljavala u juniorskoj Ligi prvaka i sada je vrijeme za novi iskorak. Prema informacijama koje su dolazile s priprema, Julardžija je svojski zapeo kako bi se nametnuo treneru i osigurao si minutažu. Nema sumnje kako će iskusni Toplak to znati cijeniti prilikom sastavljanja momčadi za HNL.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Toplo hladno. Tako se mogu opisati utakmice koje je Gorica osigurala tijekom priprema. Puno se tu tražilo, prilagođavalo, mijenjalo sustave. Uostalom, pripreme i služe upravo za takve stvari. Počelo je okupljanjem, testiranjima i uvodnim treninzima. Potom je slijedio poraz od Lokomotive (2-0) u kojem je Toplak puno rotirao a i nije mogao računati na nekoliko igrača koji čine kostur momčadi. Potom je slijedila revijalna utakmica povodom proslave 70 godina NK Kloštar u kojem je prvoligaš pobijedio s 5-0. U dvoboju s novim prvoligašem Gorica je poražena od Varaždina 2-1. Poraz je upisan i od Celja na slovenskom dijelu priprema (2-1), da bi u generalki momčad Samira Toplaka bila bolja od Radomlja 1-0.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Cilj je već spomenut. Borba za peto mjesto, promocija nekoliko igrača i kampiranje odmah iza velike četvorke te spremnost da se uključi u utrku za Europu. Nadalje, cilj Gorice jest odgoj novih igrača i priprema za ono što ih čeka u sljedećim sezonama. Idealno bi za Goricu bilo da u ranoj fazi uplovi u mirne vode HNL-a koje nude stabilnost i mir kako bi se posvetili proizvodnji novih imena koji će sutra osigurati budžet kluba. Osim na terenu, Gorica dobro radi i u uredima. Klub već sada može biti primjer većini prvoligaša u smislu marketinga i promocije. Naravno, u okvirima u kojima Gorica djeluje. Planova je puno, Črnko i društvo idu korak po korak u njihovoj realizaciji.

PROGNOZA PLASMANA

5-6. MJESTO

Gorica će se tući s Lokomotivom i Slaven Belupom za to peto mjesto. Eventualno prijeti opasnost od Šibenika za koji nitko ne zna kako će izgledati u sljedećoj sezoni s obzirom na velik broj migracija na Šubićevcu te Istre koja bi mogla biti iznenađenje. Varaždin je ipak korak iza svih navedenih, ali kao takav može biti jako opasan.

SASTAV ZA PRVO KOLO

Banić - Raspopović, Jovičić, Steenvoorden, Keita - Suk, Kalik, Pršir - Golubickas, Jurić, Fruk

HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00


Tagovi

HNK GoricaSamir ToplakEdin JulardžijaAnthony KalikToni FrukHrvoje BabecNenad ČrnkoHNLKarlo ŽigerIvan Banić

Ostale Vijesti