Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Osijek je konačno doživio 'klik' s vlastitim navijačima

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.02.22. | 07:42

Ne bi bilo fer napisati da se na Gradskom vrtu slavi zahvaljujući Aranđelu Savi. Jer do tog nesretnog autogola riječkog braniča ne bi niti došlo da sudac Fran Jović u nedjelju nije bio Ray Charles za siromašne

Ne bi bilo fer napisati da se na Gradskom vrtu slavi zahvaljujući Aranđelu Savi. Jer do tog nesretnog autogola riječkog braniča ne bi niti došlo da sudac Fran Jović u nedjelju nije bio Ray Charles za siromašne.

Osijek je slavio u derbiju jer je bio bolji, konkretniji, agresivniji, rastrčaniji i više je želio tu pobjedu kojom se prometnuo u ozbiljnog pratitelja Dinamu na ligaškoj ljestvici. I sasvim ravnopravnog Hajduku koji je posebna priča HNL-a. Osijek je slavio je jer je napokon imao potporu s tribina kakvu zaslužuje imati klub koji se bori za naslov prvaka. Očito je proradio taj slavonski inat koji su toliko puta zazivali u Gradskom vrtu i koji im silno treba do kraja sezone.

A kada iza sebe imaš navijače koji te dižu, a oni koji jedva čekaju kiks da bi te mogli vrijeđati budu na tribinama manjina na razini statističke pogreške, onda je sve lakše. Pa i dobiti Rijeku koja polako odustaje od borbe za naslov nakon dva poraza u derbijima. I koja se evidentno ne može nositi s Dinamom, Hajdukom i Osijekom na duže staze jer nema “goriva”. Ima tek izuzetno talentiranog trenera, nekoliko igrača koji odrađuju ovu proljetnu dionicu da bi posljednji put mahnuli Rujevici i odličan status u HNS-u zahvaljujući svom vlasniku.

Međutim i takva Rijeka je vraški opasna. Dobro posložena i sjajno vođena s klupe. Baš kao i Osijek. Proljetna premijera protiv Slaven Belupa i ovaj derbi najvjerodostojniji su lakmus što za Osijek znači Nenad Bjelica. Što donosi njegova energija i karizma. Nešto čega su se u Maksimiru možda i olako odrekli pa sada i oni koji tamo odlučuju o svemu često govore u privatnim razgovorima da si "grešku zvanu otkaz Bjelici" ne mogu oprostiti.

No, to je lanjski snijeg. Bjelica i njegovo društvo iz stožera koje nosi veliku ulogu u svemu ovome, stimulans su za Osijek. I garancija da će u gradu na Dravi snovi o naslovu biti aktualni barem do početka svibnja i posljednja tri kola. A tada je sve moguće. Nenad Bjelica će nakon gola ostati jedini priseban na stadionu kako bi odmah vratio igrače u formaciju, ali će sekundu nakon toga voditi navijanje zapadne tribine. On će ući u svlačionicu, šutnuti prvo što mu se nađe na putu i povesti navijanje svojih igrača.

Iako je u njegovu životu Osijek jedini klub koji ne vodi samo znanjem i iskustvom već i emocijom, itekako je svjestan da je ove nedjelje Osijek doživio 'klik' sa svojim navijačima na kojem bi mogao ploviti do kraja prvenstva.

Jer, Osijek je specifična sredina. Velik je raskorak između očekivanja i realne situacije. A ona sugerira da je konkurencija moćnija, financijski potkovanija i ima vjetar u leđa. I toga je Bjelica svjestan. Kao i nekih drugih stvari o kojima ne želi javno pričati jer se ostatak Hrvatske odmah digne na noge.

Sigurni smo kako će Bruno Marić već pronaći opravdanja za loš dan Frana Jovića. Još jedan u nizu. Vjerojatno će spornu situaciju iz finiša prvog dijela gurnuti pod egidu “slobodno sudačko uvjerenje”, ali ne možemo se oteti dojmu kako to “uvjerenje” nije isto za Osijek u odnosu na neke druge klubove HNL-a.

Baš kao i činjenicu da je Sava Čestić u nedjelju trebao dobiti tri žuta kartona prije nego je zabio taj nesretan autogol. Čisto podsjetnik, isti sudac je i na Poljudu bio u glavnoj ulozi kada nije poštovao VAR protokol na štetu - Osijeka. I umjesto da sudačka komisija troši energiju na objašnjavanje odluka i seminare, možda je vrijeme da krenu raditi strategiju ulaganja i odgoja novih kadrova koje će prepoznati i UEFA pa im u dogledno vrijeme dati priliku na velikoj sceni. Osijek do kraja prvenstva igra četiri derbija s klubovima iz vrha HNL-a. Nadaju se bez Frana Jovića u službenom zapisniku…


Tagovi

OsijekHNK RijekaHNLNenad BjelicaFran JovićPrva HNLRijeka

Ostale Vijesti