Niko Datković, Luka Sučić, Mateo Barać @Pixsell
Niko Datković, Luka Sučić, Mateo Barać @Pixsell

'Ona druga' Bundesliga je dobra prema Hrvatima: četvorica skočila vrijednost, Sučić uvjerljivo na vrhu

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 03.06.21. | 16:37

Vrijednost igrača je za nešto manje od 100 milijuna eura veća od HNL-ovaca.

Austrijska Bundesliga iz godine u godinu sve je bolja i bolja. Slična se stvar može reći i za HNL, no prvo po strani moramo ostavit infrastrukturu, primanja igrača, uvjete život, uređenost zemlje i medijsku posjetu. Šalu na stranu, Austrijanci ulažu u nogomet, a to se i vidi. Red Bull je priča za sebe, prednjače u svim segmentima te gotovo pa ni nemaju neku konkurenciju. Jednostavno, njihov bankovni račun poprilično se razlikuje od svih ostalih klubova. Zajedno.

Ukupna vrijednost igrača u ligi u ovom trenutku iznosi 358 milijuna eura, a ona bi bila skoro za upola manja da nema Red Bull Salzburga. Momčad iz Mozzartovog grada ove je godine osvojila dvostruku krunu, a u svojim redovima imali su jednog Hrvata – nesuđenog U-21 reprezentativca Luku Sučića.

Talentirani veznjak dva je puta dobio poziv Igora Bišćana, ali se u oba navrata ozlijedio neposredno prije okupljanja. Ražalostilo je to izbornika, priznao je javno kako je silno htio 'uživo' vidjeti tog famoznog veznjaka Red Bull Salzbugra kojeg već sad Milan ozbiljno prati.

Sučić je u ovom trenutku 'najskuplji' Hrvat u austrijskoj Bundesligi. Njegova tržišna vrijednost iznosi tri milijuna eura, dok je na drugom mjestu bivši igrač Šibenika i Osijeka, Mateo Barać, kojem je Transfermarkt korigirao tržišnu vrijednost pa tako on danas vrijedi 1,5 milijuna eura.

U 'onoj drugoj' Bundesligi igraju šestorica Hrvata, a troji je tržišna vrijednost porasla prilikom posljednje korekcije koju je uradio Transfermarkt. U zelenom su završili još Niko Datković i Matija Horvat, dok su Vizinger i Sučić na istome što su bili i prije.

Očekivano, najraspucaniji je ove sezone bio Dario Vizinger, uostalom i jedni napadač u spomenutom društvu, koji je sezonu okončao šest pogodaka i pet asistencija.

Što se tiče usporedbe sa HNL-om (s tim da je još uvijek tu još uvijek računa Varaždin), 'ona druga' Bundesliga je 'deblja' za 91 milijun eura, iako je potrebno naglasiti kako u elitnom rangu austrijskog nogometa ima 12 klubova.



Tagovi

Austrijska BundesligaBundesligaLuka SučićMateo BaraćNiko DatkovićDario Vizinger

Ostale Vijesti