Newscom/PIXSELL
Newscom/PIXSELL

INTERVJU - Luka Sučić: Najviše volim igrati srednjeg veznog, zanimaju me samo Red Bull Salzburg i reprezentacija, a jednog dana bih volio u Španjolsku

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 15.12.19. | 08:19

Jedan od ponajvećih mladih talenta hrvatskog nogometa dao je svoj prvi intervju za hrvatske medije, a nekako smo sigurni da ovo nije posljednji put da ćete čuti njegovo ime...

Mnogo je hrvatskih nogometaša koji su puno prije nego što su postali punoljetni napuštali granice Lijepe naše. Nekad je to bilo gotovo pa nemoguće, danas... Danas je to sasvim normalno.

Klubova ne nedostaje, jer Hrvati su bili, a nakon prošlogodišnjeg rezultatata na SP-u još više, na cijeni. Teško je reći gdje ih ima najviše, ali svakako da su od velikih država u vrhu Njemačka i Italija. Od onih 'manjih' sigurno prednjači Austrija, a klub koji bi mnoge zainteresirao i kome bi malotko rekao ne je Red Bull Salzburg.

Klub je to koji nema neku naročito bogatu povijest, ali je zato onog dana kad je Dietrich Mateschitz ušao u vlasničku strukturu kluba od 'prosjeka' u austrijskoj Bundesligi postao netko tko je danas standardan član Lige prvaka.

Njegova filozofija je prikupljanje talenata sa svih strana svijeta kako bi, osim nogometnog kluba, profitirao i njegov brend, a cijela ta ideja pokazuje se i više nego izvrsnim poslovnim planom. Klub je unazad 10-ak godina u svojim redovima imao niz velikih nogometnih imena, a prvi veliki izlazni transfer i tadašnji rekord austrijske Bundeslige dogodio se u sezoni 13./14. kada je za 23 milijuna eura put engleskog Southamptona otišla današnja zvijezda Liverpoola i treći igrač u izboru za Zlatnu loptu Sadio Mane.

Osim njega RBS je upisao veliki broj financijski i više nego isplativih izlaznih transfera poput Krampla u BVB (12 milijuna eura), Alana u GZ Evergrande (11.1 milijuna eura), Nabyja Keite i Haidare u RB Leipzig (29.750 milijuna eura, 19 milijuna eura), da bi ovog ljeta klub napustili Dabbur, Schlager, Leiner, Wolf i Samassekou za kombinirani iznos od 68,5 milijuna eura.

Kada je riječ u o Hrvatima RBS je zaradio na dvojcu Manuel Pamić (400 tisuća eura) i Duje Ćaleta-Car (17 milijuna eura), a bez odštete iz kluba su odlazili Nikola Pokrivač, Ante Roguljić i Josip Radošević. Jednako tako valja istaknuti da je svoju bogatu igračku karijeru u klubu zaključio i nekadašnji kapetan i izbornik Vatrenih Niko Kovač, a u istom klubu započeo je svoju trenersku karijeru gdje je godinu dana radio kao pomoćni trener prve momčadi.

Danas boje RBS-a brane trojica Hrvata. Marin Pongračić već je dobro poznato nogometno ime, a ovaj 22-godišnji stoper već sada prema Transfermarktu vrijedi velikih 7,5 milijuna eura. Iako još uvijek nije imao tu čast biti jedan od odabranih imena na popisu Zlatka Dalića, gotovo je sigurno kako će u skorijoj budućnosti postati jedan od nositelja obrambene linije Vatrenih.

Uz Pongračića Red Bull Salzburg u svojim redovima ima i jednog od najvećih hrvatskih talenta iz generacije ’02, a njegovo ime je Luka Sučić. Posljednji, ali ne i najmanje važan, je Alois Dominik Oroz, a o njemu ste već imali prilike čitati na Germanijaku:


Luka je standardni član hrvatske U-19 reprezentacije u kojoj je, uz Joška Gvardiola i Marija Vuškovića, najskuplji eksponat kojeg Josip Šimunić ima na raspolaganju.

Ove sezone mladi veznjak odigrao je svoje prve minute za FC Liefering, razvojnu momčad Red Bull Salzburga koja se natječe u drugoj austrijskoj Bundesligi, a iako je do sada odigrao svega četiri utakmice, mnogi stručnjaci tvrde kako se u tom mladiću skriva veliki talent od kojeg će prva momčad Red Bulla sigurno puno profitirati.

Svoj prvi intervju za hrvatske medije Luka Sučić je odlučio dati upravo Germanijaku, a prije svega nas je zanimalo kako je došlo do njegovog potpisa za RBS i kakav je osjećaj biti dio jednog tako velikog i izvrsno uređenog kluba:

„Prvi kontakt ljudi iz Red Bulla uspostavili su s mojim roditeljima kada sam imao 12 godina. U početku sam išao povremeno na treninge da bi mi onda iz kluba poslije godinu dana ponudili ugovor koji sam u konačnici i prihvatio. Iako nije bilo lako odseliti u drugi grad i otići od obitelji, znali smo da je akademija Red Bull Salzburga jedna od najboljih u Europi pa smo se odlučili za taj korak. Nije dugo trebalo da se i sam uvjerim u to, a stvarno je izvrsno kako u klubu rade s mladim igračima. Teško je za opisati koliko je lijepo biti dio ovako velikog kluba i moram reći kako sam jako puno toga naučio od dana kada sam došao u klub“

Igraš na poziciji veznjaka, a primjetili smo da često zabijaš golove. Gdje ti je draže igrati, u sredini, na krilu... Gdje misliš da možeš pružiti najbolje od sebe?

„Najviše volim igrati srednjeg veznog, mislim da je to pozicija koja mi najviše odgovara i na kojoj mogu dati najbolje od sebe. Istina, volim se priključivat napadu pa sam tako i češće u prilici za postizanjem gola, a vjerujem da je to jako dobro i za moju momčad“

Kroz Red Bull Salzburg prošli su mnogi Hrvati poput Kovača, Pamića, Radoševića, Pokrivača, Ćalete-Cara, a upravo je posljednji u prošle sezone ostvario i veliki inozemni transfer. Je li to također tvoj cilj i u kojoj bi ligi jednoga dana volio zaigrati?

„Svakako je cilj zaigrati za prvu momčad Red Bull Salzburga kao i za našu reprezentaciju. Što se tiče moje karijere, iako sam još uvijek mlad i za mene ima vremena, volio bih jednoga dana igrati u Španjolskoj“

Već si nam rekao kao su ciljevi prva momčad RBS-a i hrvatska reprezentacija, a kada bi morao birati između Dinama i Hajduka, čiji bi dres jednoga dana više volio nositi?

„Iako je riječ o dva najveća hrvatska kluba, moram priznati kako o tome baš i ne razmišljam trenutno. Kao što sam i rekao, Red Bull i reprezentacija, a dalje što bude – bit će.“

Za kraj nas zanima kako je biti dio jedne poprilično raznovrsne svlačionice Red Bulla u kojoj igrači dolaze sa svih strana svijeta?

„To je velika stvar. Imamo igrače sa svih strana svijeta i vjerujem kako je to korisno za svih nas, izgradila se velika tolerancija među igračima, svi se međusobno poštuju, a jasno je i da su se stvorila velika prijateljstva. To je je velika vrijednost našeg kluba.“

Razgovarao: Ižak Ante Sučić

(foto: redbull.com, privatan arhiv)

 


Tagovi

izdvajamoNogometRed Bull Salzburghrvatska U19 nogometna reprezentacijaLuka Sučićintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti