Reuters
Reuters

'Old-school' finale Eura: Dvije kultne nogometne reprezentacije, kulture, tradicije, himne, navijači....

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 13:00

Jedinstveni Euro s 'kultnim' finalom.

Iza nas je najspecifičniji Euro u povijesti nogometa, a prilično sigurni smo da ovakav Euro više nećemo gledati i proživljavati. Prvi Euro u 11 različitih gradova i to još u jeku najveće pandemije od pošasti Španjolske gripe koja je harala za vrijeme prvog svjetskog rata.

No, ovo prvenstvo je ujedno utjelovilo jedan pravi 'old-school' duh europskog nogometa. Platini je donio odluku o prvenstvu u 13 gradova, koji su kasnije bili reducirani na 11, kako bi se obilježilo 60 godina od pokretanja prvog Europskog prvenstva.

Taj prvi Euro 1960 sastojao se od preliminarne runde, u kojoj su kasnije trećeplasirani Čehoslovaci svladali Republiku Irsku, osmine finala i četvrtfinala koja su se igrala na dvije utakmice. Pobjednici tih četvrtfinalnih dvomeča plasirali su se na završni turnir najbolje četiri momčadi koji se održao u Francuskoj (Pariz i Marseille).

Euro 1964. se odigrao na sličan način, tri kvalifikacijske runde i završnica četiri najbolje momčadi u Španjolskoj (Madrid i Barcelona). Četiri godine kasnije uvedene su kvalifikacijske grupe i četiri najbolje momčadi na završnici u Italiji. Posljednje Europsko prvenstvo u 'final four' formatu odigrano je 1976. u Jugoslaviji. Beograd i Zagreb ugostili su domaću Jugoslaviju, Nizozemsku, viceprvaka Njemačku i prvaka Čehoslovačku. Od Italije 1980., Euro se igra s osam ili više ekipa.

Tako da je ovaj Euro bio svojevrsni podsjetnik na prvih pet izdanja, kada je sve vodilo prema završnici, tom final-four turniru, održanom u jednoj državi. Ovaj puta Engleskoj.

U ovogodišnjem finalu gledali smo dvoboj dvije kultne nogometne reprezentacije, dvije kultne nogometne kulture, tradicije, himne...

Englezi i Talijani su po mnogočemu oblikovali svjetski nogomet, te dvije države se između ostaloga 'spore' oko toga tko je zapravo izmislio suvremeni nogomet.

Kako je bilo fantastično gledati prije početka utakmice ono fanatično, srčano i energično intoniranje talijanske himne 'Il Canto degi Italiani' i naravno fanatično pjevanje svih igrača i članova stručnog stožera aktualnog prvaka Europe.

A nakon toga i kultnu 'God Save the Queen' koju je prepuni Wembley, zajedno s engleskim igračima, gromoglasno ispjevao i utišao malobrojne talijanske navijače.

Tu su i te dvije navijačke kulture i tradicije koje su oblikovale i preostale ultras pokrete u Europi, pa tako i Lijepoj našoj. U početnim godinama stvaranja navijačkog pokreta na ovim prostorima, sjeverni 'Boysi' više su se usmjerili na engleski tip navijanja, a južnija 'Torcida', na talijansko-južnoamerički stil.

Utakmica se igrala na jednom od najlegendarnijih stadiona svijeta, po engleskoj kiši, Talijani su tradicionalno došli do titule iako im se prije turnira davalo malo šanse, a Englezi su unatoč velikim očekivanjima, i statusu najvećeg favorita turnira nakon Francuske, pokleknuli lošijim izvođenjem jedanaesteraca. Tradicija se nastavila s Talijanskim izbacivanjem svojih 'mušterija' Engleza.

Teško je da smo mogli gledati veći 'old-school' susret od ovoga. Možda da su se u samom finalu ponovno susreli Nijemci i Englezi, no i ovako je to bilo 'to'.


Tagovi

ItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaengleskaEUROEuro2020Euro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti