Dubravka Petric/PIXSELL, NK OSIJEK
Dubravka Petric/PIXSELL, NK OSIJEK

Obračun bivših "lega": Nije Nenad Bjelica kriv baš za sve loše u Osijeku

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 15.03.23. | 12:00

Postalo je moderno za sve loše u Osijeku pljunuti u smjeru Nenada Bjelica. Na to se odvažio i Jurica Vranješ iako je svjestan kako niti jedan ugovor s igračima ne nosi Bjeličin potpis.

Prije nekoliko dana Jurica Vranješ odlučio je ugrabiti svoj dio medijskog prostora i obračunati se s Nenadom Bjelicom. Tobože pod krinkom neizmjerne brige za svoj bivši klub. Prema bivšem reprezentativcu, sve loše u Gradskom vrtu nosi autorski potpis bivšeg trenera.

Jer, Vranješ je razloge aktualnim problemima u Osijeku detektirao sljedećim citatom:

“Što se događa? Ništa, samo posljedice onoga što je Nenad Bjelica ostavio u Osijeku sad dolaze na naplatu. Bjelica je doveo toliko poluproizvoda i njima nakrcao klub da je zabetonirao klub na dva, tri prijelazna roka. U jednom trenutku je klub imao preko 40 igrača, a svi su imali vrhunske ugovore, totalno nesrazmjerne kvaliteti. Sad ih klub mora plaćati, a oni ne žele nigdje otići jer dobro znaju da im taj novac nitko neće dati. Bjelica u Osijeku nije napravio baš ništa, imao je fantastična primanja, a ostavio je samo pustoš iza sebe. Tijekom prijenosa utakmice s Hajdukom čuo sam nešto što me zapanjilo. Komentator je rekao da Leovca ne stavljaju u igru da ne ispuni kvotu odigranih utakmica pa da mu se samim tim ne produži ugovor…”, rekao je u Vranješ u razgovoru za Index.hr. Nastavio je još malo prosipati žuč po Leovcu, naglasivši kako je takvih šest, sedam igrača.

Jurica Vranješ ima pravo na svoje mišljenje. Čekao je trenutak, pronašao mediji i krenuo s paljbom. Međutim, isti taj Jurica Vranješ prije nešto više od godinu dana na račun rada Nenada Bjelice za Tportal rekao je sljedeće:

'Još prije tri, četiri mjeseca rekao sam da je Osijek, po mom mišljenju, favorit br. 1 za osvajanje naslova prvaka. Nenad Bjelica obavlja sjajan posao kupovinom igrača, a bira one koji mu odmah mogu donijeti rezultat. I ima 25 igrača iste klase. Nema individualaca kao Dinamo, poput Ademija ili Oršića, ili kao što Hajduk ima Livaju ili golmana Kalinića, čiji se izostanci odmah osjete. Osijeku nije važno tko je na raspolaganju, jer tu su sada Lovrić, Caktaš, Žaper, Brlek... Jednostavno, ničiji se izostanak ne osjeti, Bjelica ima puno rješenja za svaku poziciju. Osim toga, Bjelica je vrhunski motivator, jako je dobro psihološki pripremio ekipu. S druge strane, tu pate domaći igrači, koji onda ne dobivaju priliku doći do izražaja’.

Dakle, u godinu dana Vranješ je napravio klasični salto mortale od “Bjelica obavlja sjajan posao” do “Čovjek je zabetonirao Osijek svojim transferima i krcanjem igrača”

Jurica Vranješ ima svoje razloge frontalnog napada na Bjelicu. Možemo samo nagađati kakve su oni prirode. Možda su oni zaista u razočarenju što kao dijete Osijeka s boli u grudima gleda krizu u Gradskom vrtu pa želi pomoći dobronamjernim savjetom. Kao onda kada je htio pomoći oko profesionalnog ugovora za Dominika Babića. Doduše, morao je misliti i na sebe pa je u razgovoru oko novog ugovora u uredu Nenada Bjelice, 29. kolovoza 2022., tražio 300 tisuća eura naknade za potpis ugovora pred roditeljima i bratom do Babića, trenerom iz Pitomače i svojim odvjetnikom. Epilog? Izbačen je iz ureda… To je bilo u 11 sati ujutro kada se Bjelica borio za interes Osijeka. Tri sata poslije dobio je - otkaz!

Kasnije ga je Vranješ htio odvesti u Hajduk, ali ta je priča neslavno završila. Uglavnom, Babić je u međuvremenu promijenio agenta i potpisao profesionalni ugovor za Osijek. Ne znamo sadržaj i uvjete tog ugovora, ali provjereno znamo da je Bjelica svojevremeno davao Babiću najbolji ugovor u generaciji…

Ili ta priča oko Admira Bristrića, u ljeto 2021. Možda je tu problem i izvorište gnjeva Jurice Vranješa. Dakako, osim brige za klub u kojem je igrački ponikao i kojem je toliko puno dao. On je kao bivši igrač Osijeka htio pomoći svom klubu pa je talentiranog mladog reprezentativca iz BiH centrirao u Gradski vrt. Iako je Bristrić redovito dolazio u Osijek na treninge, problem je bio što ga klub nije mogao potpisati prije punoljetnosti. Kada je Bristrić ispunio taj uvjet, odnekud se pojavila cifra od 200 tisuća eura za potpis ugovora. Jer svaka ljubav ima svoju cijenu. Bjelica je tražio da mu se pokaže napismeno ako je tako dogovoreno, ali odgovor je bio da je to dio “džentlmenskog dogovora” sa strukturama koji su prije vodili sportsku politiku Osijeka. Naravno, Alen Petrović nije imao pojma o tome da je išta dogovoreno u tom smjeru. I Vranješ je odveo Bristrića u Rijeku

Zvali smo Bjelicu da se osvrne na Vranješove prozivke, ali je propustio taj volej. Jednostavno ne želi imati posla i baviti se s takvim stvarima. Svjestan je svoje uloge i da je u modi pljunuti na njegov lik i djelo. Jer, ispada da je Nenad Bjelica sam vodio Osijek. Sam poput duha. Da je nakon treninga, skidao trenirku, oblačio radno odijelo i kacigu te otišao na Pampas štemati zidove. Potom je odlazio u Finu platiti račune kluba za vodu i struju, pa se ponovno oblačio u odijelo i pregovarao s agentima oko igrača, radnom zajednicom o procesima rada u klubu, marketingom, sponzorima, Kohortom, gradskim strukturama... Sve je, eto, Bjelica sam radio u Osijeku.

A zapravo je vodio sportsku politiku u skladu s budžetom koji je odobravala uprava kluba. I koja je u konačnici potpisivala svakog od tih šest, sedam igrača uz Leovca a na koje se Vranješ obrecnuo.

Koliko znamo, na ugovorima sa svim tim igračima stoje potpisi Čohara i Sakalja. Nenad Bjelica, eto, nije imao pravo potpisa… Nismo primijetili da se Vranješ u svojoj poslanici osvrnuo na njih. Dakle, ništa nije bilo rađeno Upravi iza leđa ili s figom u džepu kako se to želi prikazati.

Jer, budimo iskreni, da je Bjelica imao neograničeni budžet kako se silom želi prikazati onda bi u Gradski vrt doveo Ademija, Petkovića, Livakovića, Oršića i Livaju te bio bi prvak s njima! Iako je i bez njih je bio dosta blizu…

Naime, aktualni HNL je trenutno zaključio 25. kolo. Znate li tko je bio lider HNL-a prošle godine nakon 25. kola? Osijek! Imao je 52 boda, dva više od Dinama i Hajduka, tri od Rijeke… Pričalo se i o nekim rekordima u Gradskom vrtu… Uostalom, Osijek s Nenadom Bjelicom je protiv Hajduka imao četiri pobjede i četiri remija. Osijek bez Bjelice ima tri poraza u isto toliko utakmica. Pametnom dosta.



Tagovi

Nenad BjelicaJurica VranješNK OsijekDominik BabićAdmir BristrićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti