Pixsell
Pixsell

Borba za Europu: Šest klubova u pet bodova, ovo je njihov raspored do kraja sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 13.03.23. | 10:54

Dok bitke za naslov i ostanak nisu (toliko) neizvjesne, do kraja prvenstva očekuje nas pravi 'šou' u borbi za Europu.

Bližimo se kraju trećeg kruga prvenstva, ostala su još dva kola i zaostala utakmica između Istre 1961 i Dinama (srijeda, 15. ožujka), prije nego što će HNL-aši odigrati 'svatko sa svakim' posljednji put ove sezone. Nakon idućih 11 kola (+ zaostala utakmica na Drosini) te polufinala i finala Kupa znat ćemo koji klub će predstavljati Hrvatsku u Ligi prvaka, a koja tri će na ljeto igrati kvalifikacije Konferencijske lige, trećeg europskog natjecanja po jačini.

Iako još nije izvjesno, pogotovo nakon Dinamovog poraza na Šubićevcu i Hajdukovog trijumfa u Gradskom vrtu, prilično je vjerojatno da će Dinamo osvojiti naslov prvaka. Plavi imaju devet bodova prednosti i utakmicu manje od Hajduka, i tek bi serija negativnih rezultata Dinama, što nije izvjesno, i serija pozitivnih rezultata Hajduka (što također nije najizvjesnije), mogla ugroziti Dinamov status.

No, još sigurniji od Dinama na prvom mjestu je Hajduk na drugom. Nakon jučerašnje pobjede Bijelih u Gradskom vrtu, Majstor s mora pobjegao je Osijeku na 11 bodova prednosti. Iz ove perspektive realnije je za očekivati da će se Hajduk približiti Dinamu u borbi za prvaka nego da će Osijek, ili neka druga momčad, ugroziti Hajduk ne samo na trećem, nego i drugom mjestu kojeg Bijeli trenutno drže.

Situacija u borbi za ostanak je također jasna, do kraja će se za ostanak u eliti boriti samo dva kluba. Šibenik ima u ovom trenutku prilično velikih sedam bodova prednosti pred Goricom, no da Narančasti nisu svladali Dinamo na Šubićevcu (2:1), situacija bi bila prilično napeta. S druge strane, da Gorica nije prekorenula Istru 1961 već bi sada trebala pakirati kofere za 1.NL. Ovako doza neizvijesnosti i dalje je tu, no, svi se slažu Šibenik ima ogromnu bodovnu i moralnu prednost, a preostali međusobni dvoboj još se igra na Šubićevcu.

Iako je borba za prva dva, odnosno pretposljednje mjesto ljestvice relativno izvjesna, do kraja prvenstva nas, čini se, očekuje pravi šou u borbi za preostala dva mjesta koja vode u Europu.

Podsjetimo, druga i trećeplasirana momčad prvenstva ostvaruju plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a ako Kup osvoji neka od prve tri najbolje rangirane momčadi (Dinamo i Hajduk, možda i Slaven Belupo), u kvalifikacije za KL ide i četvrti najbolji klub HNL-a. U ovom trenutku za treće i četvrto mjesto bori se šest klubova koji su međusobno udaljeni samo pet bodova. Jedan od tih šest sigurno će igrati Europu, a drugi vjerojatno, pogotovo ako Dinamo i Hajduk opravdaju uloge favorita u polufinalnim susretima i svladaju Šibenik, odnosno Slaven Belupo.

Iako se Osijek nalazi u najboljoj bodovnoj poziciji od spomenute šestore, s dva boda više od Rijeke, tri od Varaždina i Slaven Belupa te pet od Lokomotive i Istre (koju u srijedu očekuje zaostala utakmica s Dinamom), najveći favorit za treće mjesto je, svi će se složiti, Rijeka. Momčad Sergeja Jakirovića u najboljoj je formi tekuće proljeće. Rijeka je u osam utakmica upisala šest pobjeda, remi u Gradskom vrtu, a jedini poraz, unatoč apsolutnoj dominaciji, upisali su krajem veljače na Rujevici protiv Slaven Belupa (0:1).

Iako Rijeka ima dva boda manje od Osijeka, u prednosti je pred Bijelo-plavima iz razloga jer Osijek igra - očajno. U posljednjih sedam kola upisali su dva boda, protiv Slavena u Gradskom vrtu (0:0) i Dinama na Maksimiru (1:1) iako ni dan danas ne znaju kako su ostali neporaženi protiv aktualnog prvaka koji se propisno ispromašivao. Uz sve to, u prvom kolu nakon reprezentativne pauze Rijeka dočekuje Osijek na Rujevici te bi taj susret mogao odlučivati o favoritu za treću poziciju koje 'garantira' mjesto u Europi.

Varaždin i Slaven Belupo praktički se kroz cijelu sezonu izmjenjuju na toj četvrtoj poziciji, ali i u ulozi 'najvećeg iznenađenja prvenstva'. Sada su serijom promjenjivih rezultata pokleknuli, i dalje su na 'jednu utakmicu' udaljeni od Europe, no, dojam je da manja širina kadra Zekićeve i Kovačevićeve momčadi dolazi na naplatu. Uz to, Slaven Belupo fokusiran je na polufinale Kupa i sve će učiniti ne bi li donio prvi nacionalni trofej u Koprivnicu.

Slična situacija je s Istrom 1961, momčad Gonzala Garcije igrala je odlično kroz više-manje cijelu sezonu, gravitirala je prema četvrtom mjestu, no, jedan osvojeni bod u posljednja tri kula gurnula ih je na osmu poziciju, odnosno u susjdestvo, devetog mjesta na kojem u pravilu Puljani završavaju. Istra 1961 doduše u srijedu dočekuje grogirani Dinamo i u slučaju iznenađenja, momčad španjolsko-urugvajskog trenera ponovno bi bila izgledni kandidat za povijesni plasman u Europu.

Momčad koja je u bodovno najlošijoj situaciji od spomenute šestorke (kao i Istra 1961 ima 31 bod, ali uz utakmicu više) je Lokomotiva koja, paradoksalno, ima vrlo velike izglede da na kraju završi četvrta. Lokomotiva, naime, igra odličan, napadački nogomet, sastav Silvija Čabraje pršti od talenta što su pokazali u dvobojima protiv Dinama i Hajduka u tekućoj sezoni. Nakon Poljuda, Lokomotiva je svladala i Slaven Belupo. Minus bi im mogao biti raspored do kraja sezone, budući da moraju na noge Osijeku i Rijeci, a dva domaćinstva 'potrošit će' na Dinamu i Hajduku.

Raspored do kraja sezone:



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLDinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHNK RijekaRijekaOsijekNK OsijekLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK GoricaIstra 1961Slaven BelupoNK ŠibenikNK VaraždinVaraždin

Ostale Vijesti