Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Novi šok za Dinamo, Čačić pred padom! Čop u zadnjoj sekundi srušio Modre i odveo Šibenik u finale Kupa!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 05.04.23. | 19:30

Dinamo je vodio od 41. sekunde, imao prilike, mogao ranije riješiti dvoboj. A onda je Čačić u 62. minuti zamijenio Drmića, ostao bez napadača, Šibenik je to iskoristio, preokrenuo utakmicu i senzacionalno ušao u finale

Drugi put u tri tjedna pao je Dinamo na Šubićevcu (2:1) i to kako! U zadnjoj akciji, kad su se već čekali produžeci, Duje Čop, Dinamov napadač na posudbi, zabio je za pobjedu, za Šibenikovo finale Kupa. I, premda Šibenčani nemaju licencu za Europu, velika im je čast igrati u finalu, imaju priliku osvojiti trofej, Rabuzinovo Sunce! A Dinamo... Još jedna gorka tableta, još jedan bolan udarac za momčad, klub, a vjerojatno najbolniji za trenera Čačića, pitanje je hoće li preživjeti na klupi ovaj i ovakav poraz. U utakmicu u kojoj je Dinamo vodio od 41. sekunde i trebao riješiti finale već u prvom dijelu susreta, ispao je u zadnjoj sekundi.

Velik je ulog bio na Šubićevcu za Dinamo i Antu Čačića, ne treba naglašavati kakav bi potres izazvao novi neuspjeh Modrih. Međutim, istovremeno, čeka Dinamo u subotu 'nabrijana' Lokomotiva, HNL je ipak prioritet, koliko god dvostruka kruna bila cilj. Nije u tim okolnostima, uz već poznate probleme sa sastavom, Dinamovom treneru bilo lako odrediti udarnu momčad, ali, nikad posao Dinamovog trenera nije lagan. Uostalom, sam se doveo u takvu situaciju. Ostavio je na klupi Josipa Šutala i Darija Špikića, dao priliku od prve minute Menalu i Perkoviću. Naravno i očekivano, ostao je tvrd i nepomirljiv prema Gabrielu Rukavinu, nakon istupa njegova oca i nezadovoljstva minutažom Čačić sigurno nije ni pomislio staviti ga u igru od početka.

I, krenulo je bajkovito za Modre. Prva akcija, Ljubičić je proigrao Drmića, on zabio za vodstvo. Bilo je to u 41. sekundi, gol identičan onome u Velikoj Gorici, samo uloge zamijenjene, tamo je Drmić bio asistent, Ljubičić strijelac. Igrao je Dinamo dobro, dominirao i mogao već u 14. minuti riješiti pitanje ulaska u finale. Livaković je dugom loptom pronašao Menala, on došao sam pred Đakovića, ali kao da nije očekivao takvu Livakovićevu asistenciju, loše je reagirao - korner. A nakon udarca iz kuta Perić je pucao glavom, Đaković obranio, Ristovski se sapleo i nije uspio ugurati loptu u mrežu. Malo je toga Šibenik pokazao u napadu, imao je jednu priliku Dolček, nije dobro pucao, bezopasno za Livakovića. Nakon prvih 15 minuta Dinamove dobre igre, pozitivnog lica zagrebačke momčadi (napokon), uslijedilo je zatišje, ali ništa nije ukazivalo da bismo na Šubićevcu opet trebali gledati dramu. U 41. minuti Bulat je presjekao loptu, Drmić efektno zabio, ali, prilikom primanja lopte bio je u zaleđu. Pogodak je poništen, ali Dinamo je najavio da ide po drugi gol, a Drmić da je posebno raspoložen i motiviran.

Vjetar je u nastavku pojačao, igračima je bilo teško kontrolirati loptu, ali i u takvim uvjetima imao je Dinamo još jednu priliku za mat. Ispala je šibenska obrana, Baturina je ušao u kaznen i prostor i odigrao na drugu stativu. Tamo je opet bio sveprisutni Drmić, no Kvržić je stigao ranije do lopte, izbio loptu u Drmićevu nogu, od njega u gol-aut. Modri su kontrolirali utakmicu, vodstvo je bilo neupitno, Livaković se uglavnom smrzavao. I onda je Čačić u 62. minuti povukao potez zbog kojeg je možda kasnije požalio. Izvadio je iz igre Drmića, ubacio Špikića i zaigrao, praktički, bez napadača. Ulogu (lažne) špice preuzeo je Menalo. Je li Čačić već razmišljao o Lokomotivi, o tome da mu Drmić treba svjež u toj utakmici? Nije nemoguće, ali, pokazalo se da je Dinamov napad bez Drmića otupio, s druge strane Čanadi je pojačao ofenzivu, ušli su Radonjić i Čop, Pozo i Hiroš pojačali su sredinu. I, nakon jedne kontre, u kojoj je Dinamova obrana samo promatrala Poza i Radonjića kako prolaze, Pozo je akciju završio pogotkom. Opet je bilo malo nesreće za Modre, od Ristovskog se lopta odbila u Radonjićevu nogu pa do Poza, ali Dinamo sreću opet nije isprovocirao. Još jedna pobjeda otišla je u remi i u produžetke, zapravo, tako je izgledalo. Čekali su Modri zadnji zvižduk suca Bela, a Kvržić je prodirao po desnoj strani. Zadnji ubačaj, zadnji pokušaj, skok Duje Čopa kao u najboljim danima. Savršen udarac glavom, neobranjivo za Livakovića. Šibenik slavi, Šibenik je u finalu Kupa!

"Kup je naš, Kup je naš", orilo se s glavne tribine. Lopta je krenula s centra i Bel je svirao kraj. Bio je to gol u zadnjoj sekundi. Kakav trijumf Šibenčana, kakav 'trop' Dinama.

Eto, Dinamo je zadnjih pola sata igrao bez napadača, jer Čačić na klupi nije imao zamjenu za Drmića, a zabio mu je napadač na posudbi u Šibeniku, otpisani Čop. Tako je to u nogometu, no, Dinamo ovog proljeća doista prečesto uči na vlastitim krivim potezima!


Šibenik - Dinamo 2:1

Šibenik. Stadion: Šubićevac. Gledatelja: 2261. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Marjan Tomas (Vladislavci) i Kruno Šarić (Županja). VAR: Mario Zebec (Cestica). AVAR: Jerko Crnčić (Vrbovec).

Šibenik (3-4-1-2): Đaković – Perić, Matić, Mesa– Kvržić, Soldo (od 65. Pozo), Đira, Čanađija (od 65. Hiroš) - Arai – Špeljak (od 65. Čop), Dolček (od 65. Radonjić). Trener: Damir Čanadi.

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Ristovski, Theophile, Perić, Perković – Mišić, Ljubičić – Baturina, Bulat, Menalo - Drmić (od 62. Špikić). Trener. Ante Čačić.

Strijelci: 0:1 - Drmić (1., Ljubičić), 1:1 - Pozo (72., Radonjić), 2:1 - Čop (90+4, Kvržić)

Žuti kartoni: Kvržić (Šibenik); Mišić, Ljubičić (Dinamo)

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoNK ŠibenikHrvatski nogometni kupJosip DrmićAnte ČačićDamir Čanadi

Ostale Vijesti