Nevjerojatni Hajduk promašio sve što se može, a onda preokretom projurio u treće pretkolo! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 20.07.17. | 22:31

Hajduk je prošao u treće pretkolo Europske lige gdje ih čeka Brondby!

Nevjerojatnu, zbilja nevjerojatnu utakmicu smo gledali večeras u Sofiji na stadionu Georgi Asparuhov.

>>TIJEK UTAKMICE: Hajduk slavio i u Sofiji za prolazak u treće pretkolo! (2:1)

Nakon čvrste utakmice u Dugopolju, koja nije plijenila nekom naročitom atrakcijom  Levski se napunio motivacijom. Teško je točno reći zašto, jer unatoč periodu kada su držali posjed u Dugopolju nisu stvorili ozbiljniju prigodu kraj Hajduka koji je odlično zatvarao prostor i čekao njihovu grešku. Imali su sjajne tada prigode i Futacs i Vlašić, ali semafor je na kraju pokazao ipak varljivih 1:0, što je zapravo jedini zalog za bugarsko samopouzdanje.

Pokušali su i nenogometnim metodama prestrašiti Splićane; činjenicu da igraju pred praznim tribinama pokušali su zamijeniti videozidom do samog stadiona, a čak su iz organizacije provozali Hajduk dužim putem oko Sofije pri dolasku na stadion, kako bi što manje vremena imali za zagrijavanje. Međutim, malo im je to pomagalo. Nakon početnog perioda i prvih petnaest minuta „odmjeravanja snaga“, Hajduk je u potpunosti zagospodario u svim aspektima igre. Često je floskula reći da je teško pobrojati sve prigode koje je momčad stvorila, ali u ovom slučaju to ne može biti dalje od floskule. Hajduk je u prvih 45 minuta imao četiri sjajne prigode i još toliko dobrih, ali jednostavno lopta nije htjela u gol. Bilo to u 25. minuti kada je Hamzin udarac s ruba šesnaesterca promijenio smjer i otišao tik pored vratnice gola Mitrova, ili minutu i pol kasnije, kada se Futacs zavukao iza leđa obrane da bi mu Cvetković u zadnji čas udarac skrenuo centimetrima od druge stative, gol za Hajduk visio je u zraku. Pokušao je i Erceg u 34. nakon odličnog proigravanja Radoševića, ali mu je lopta pobjegla s noge u izglednoj prigodi za udarac pa mu je šut otišao pokraj gola. Pokušao je Erceg i u 40. minuti kada je Mitrev nesigurno loptu odbio u korner, a Hajduk je zaokružio poluvrijeme prodorom Tudora u sam peterac s boka, ali zamalo kasni gurnuti loptu pod bugarskog vratara. Sve što smo vidjeli od Levskog u prvom dijelu bio je oštar ubačaj iz slobodnog udarca s lijeve strane, ali su domaći igrači zapeli u ofsajdu.

Drugo poluvrijeme krenulo je u identičnom tempu. Već u 50. minuti nova stopostotna prigoda za Hajduk; kontru je povukao Vlašić, školski mu se otvorio Radošević koji loptu šalje povratno u srce šesnaesterca – tamo je Erceg koji je plasira put gola, ona svladava Mitreva ali je na crti nitko drugi no Futacs kojeg lopta pogađa! U 69. minuti uigrana akcija Hajduka; dugu loptu Futacs spušta za Ercega, koji bježi obrani i izbija jedan na jedan, ali Mitrov skida njegov udarac! U tom je trenutku Hajduk imao 12 udaraca na gol, od toga pet u okvir, Bugari niti jedan. Svi su se samo pribojavali nekog šokantnog pogotka Levskog, makar nitko nije bio točno siguran što bi uopće mogli napraviti pošto su do te 69. minute imali tek dalekometni pokušaj Prochazke koji je otišao miljama od gola Stipice.

Ali, nemojte nikad otpisati „sposobnost“ Hajduka da samom sebi pucaju u nogu.

Minutu nakon tog „mrtvaca“ Ercega Levski je povukao napad po desnoj strani. Defanzivno izrazito nesiguran bek Cvetković pronašao je prostora za centaršut s poludistance, a u srcu šesnaesterca našao se Rumunj Bus, koji je ušao tek desetak minuta prije toga. On glavom uspijeva matirati Stipicu, i Bugari apsolutno nevjerojatno, iz ne prvog udarca na gol Hajduka, već iz prve prigode Levskog uopće šalje loptu u mrežu za vodstvo Levskog. Potpuni šok.

No, nije Hajduk potonuo. Znali su da su potpuno bolji protivnik i da moraju zabiti. Carrillo je odlučio prodrmati momčad uvođenjem Ohandze koji je zamijenio Vlašića, a to se – kao i mnogo puta dosad – isplatilo. Prvo je Radoševićev udarac iz slobodnog udarca s dvadeset i pet metara otišao preko gola, da bi se u 81. minuti ukazao Hajdukov „joker Zolja“. Primio je loptu na rubu šesnaesterca, predriblao i izbacio iz težišta Cvetkovića od čije se noge udarac odbija i vara Mitreva za itekako zasluženih 1:1 Hajduka. Malo sreće je bilo kod gola, ali s obzirom na nesreću dotad… Četiri minute kasnije Ohandza je ponovno bio u velikoj prigodi; odlično je ukrao loptu razvikanom Gomezu, sjurio se u šesnaesterac ali njegov udarac s dvanaest metara odlazi malo pored vratnice.

No, na kraju je pravda pobijedila možemo reći. Igrala se 87. minuta; neumorni, fantastični Erceg primio je loptu široko uz aut liniju i u svojoj poznatoj maniri se sjurio u sredinu. Bugarski braniči ostavili su mu previše prostora, da bi se Ante u maniri „Robbena za siromašne“ oslobodio na plasirani udarac u daljnji kut, baš kao u nedjelju protiv Lokomotive. Sjajan gol za 2:1 Hajduka, sve je riješeno.

Hajduk je danas zapravo odigrao možda i najuvjerljiviju europsku utakmicu unazad nekoliko godina. Samodopadni Levski nije uspijevao nametnuti niti u jednom trenutku ritam igri, prigode nisu uspijevali stvoriti, a čak 18 udaraca put vrata domaćina, od čega sedam u okvir dovoljno govori o dominaciji Bijelih. Sada se mogu mirno okrenuti idućem protivniku, koji je još neugodniji današnjem porazu unatoč – danski Brondby. Neugodniji, ali ovakav Hajduk se uz malo koncentracije nema razloga bojati nikog.

 

(Foto: Hajduk)


Tagovi

Ante ErcegFranck OhandzaLevski

Ostale Vijesti