Freshfocus/ Martin Meienberger
Freshfocus/ Martin Meienberger

Nelogično dugo čekanje logičnog rješenja

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 04.10.23. | 19:23

Nekad je teško odriješiti 'kesu', ali kad lijepe riječi ne prolaze, poslovni svijet poznaje samo jedan zajednički jezik

Stjepan Tomas i Ivica Kulešević platili su ceh loših rezultata. Zahvala i jednom i drugom, zahvala i njih NK Osijeku, ruka ruci i 'ajmo dalje. Sve je to dio sporta, složit ćemo se. No nakon te, u Osijeku ove sezone, ustaljene prakse rastanaka, valja pronaći i novo rješenje. 

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Goran Tomić rekao je - ne bih hvala, Ivo Smoje privremeno sjeo na vruću klupu, a Ferenc Sakalj okrenuo je broj Zorana Zekića. Telefon je zazvonio u Tirani gdje Zekić od ljeta vodi Partizani. Okušao se s njima i u Europi, mirno plovi domaćim prvenstvom, ali poziv hrvatskog kluba, još k tome njegovog Osijeka probudio je osjećaje. Rođeni Osječanin, dečko s Juga 2, igrač Bijelo-plavih, kasnije i rekordni trener… Sve upućuje na to da je slika Zekića na klupi Osijeka puzla koja nedostaje da slika zaživi u punome sjaju. 

Spreman je i Zekić za povratak doma, ali kako doznajemo, Albanci se ne žele rastati od Zekića. Ne sada, ne na reprezentativnoj stanci, već nikada. Nude mu produženje ugovora, ali odlazak - ne. S njima Zekić ima potpisan ugovor do ljeta 2024. godine, a Osijeku (malo je reći) ‘gori’. Lijepa riječ je simpatična, ali u poslovnom svijetu ne otvara nužno vratay no uvijek postoji rješenje. Najlogičnije bi u ovom slučaju bilo platiti odštetu za Zekića, ali hoće li se Osijek odlučiti na taj korak? Za sada se to kao mogućnost nije spomenulo ni u kojem kontekstu, ali ne znači da ne bi trebalo. Voljeli bi sigurno u osječkom klubu proći sa što manjim troškovima, ali ovo doista nije trenutak za štednju, osobito ne na imenu koje je toliko dalo klubu. Jasno, može Zekić raskinuti ugovor jednostrano na svoju štetu, ali s obzirom da mu u Albaniji u klubu s daleko manje stresa nude kule i gradove da ostane, nema razloga da to učini. Dapače, budući da je Osijek prvo nazvao Gorana Tomića, a onda tek Zekića koji bi ih sada trebao spašavati (i spreman je to učiniti), najmanje što mogu je 'odriješiti kesu' za legendu kluba.

ZEKA JE OSIJEKOV, OSIJEK JE ZEKIN

Prisjetimo se samo kratko... Prihvatio je Zekić sjesti na klupu Osijeka kada je priča o redizajniranju kluba tek počela. Kada se o Mađarima u klubu tek šuškalo, kada se činilo da su Bijelo-plavi jedan mali, lokalni klub za kojega će domaći reći da im je drag, ali baš i neće na hladnim tribinama Gradskog vrta gubiti glasnice i pljeskati za osrednje rezultate. A onda se zakotrljala priča i odjednom opet - Osijek navija za Osijek. Ljeto 2015. postalo je prva stranica nove ere kluba - novog, modernog, ambicioznog. Bilo je podsmijeha, ali i onih koji su zasukali rukave i bacili se na posao. Primarno je tu bio Zoran Zekić. Zaustavljali su ga po cijeloj Slavoniji, a Zeka kao Zeka, za svoje je lege uvijek imao par minuta i par lijepih riječi. Ljudskost je opet probudila nadu u Slavoniji. Trebalo je vremena, ali sve se isplatilo. Kruna je bio okršaj protiv PSV-a kojega su Osječani srušili prvo u gostima pa i kod kuće, oba puta istim 1-0 rezultatom. Te su sezone bili nadomak ulaska u grupnu fazu Europske lige, ali ih je na tom putu zaustavila bečka Austrija.

Nakon pobjede nad PSV-om, foto: Davor Javorovic/PIXSELLNakon pobjede nad PSV-om, foto: Davor Javorovic/PIXSELL


“To mi je najljepša pobjeda u karijeri”, bez zadrške je više puta za PSV ponovio Zekić bez obzira na čijoj klupi u tom trenutku da je sjedio. 

Obožavali su ga navijači, makar ga u nekim trenucima i proklinjali. Sada ga zazivaju da se vrati i spasi svoj Osijek kao što je to činio i ranije. Postao je rekorder kluba kojega je u 1305 dana na klupi vodio u 152 utakmice, od čega 69 pobjeda, 40 remija i 43 poraza. Osim toga, nakon odrađenog posla u Šerifu iz Tiraspola, preuzeo je Zekić i mađarski DVTK (klub istih vlasnika) dok je bio na dnu lige, čak 10 bodova iza pretposljednjeg kluba na polusezoni pa ga također dizao iz pepela.

STIŽE NAJLAKŠI PROTIVNIK, ALI…

Osijek za tri dana ima novu utakmicu. U slavonski metropolu stiže Rudeš, jedina momčad koja ne zna za pobjedu u domaćem prvenstvu. Ali ni Slavonci se vjerojatno ne mogu tako lako prisjetiti kakav je slavljenički osjećaj, s obzirom na to da su posljednji puta slavili protiv Gorice još 20. kolovoza i to 1-0. Imaju oba takmaca pobjede u Kupu, no nemojmo se zavaravati. Da citiramo Antu Čačića: “domaće prvenstvo nam je i otac i mati”. 

Rudeš je u teškom glibu i ima samo jedan bod. Njima nije pretjerano pomogla ni promjena trenera. No ranjeni Osijek mogao bi biti dobra prilika za malo poboljšanje stanja konta. U krajnjem slučaju, nemaju što izgubiti dok, druge strane, Osijek ima. Slavonci su sa samo 12 do sada prikupljenih bodova daleko od vodeće trojke, a voljeli bi se s njima tuči za vodeće pozicije domaćeg prvenstva. Dapače, kroz gradnju novog stadiona još se otvoreno govorilo o napadanju naslova, a sada je već počela molitva za odrađivanjem jednog gledljivog nastupa. Sa šestog mjesta ne vidi se Šolta, a ni prvo mjesto. Samo 12 bodova naspram Hajdukovog 21 nije ugodna razlika, a osobito ne kada je baš taj Hajduk za dva kola na rasporedu i to na Poljudu. Kasnije je tempo nešto lakši, ako za ovaj Osijek uopće i postoji više nešto lagano u HNL-u. Jasno, u ligi 10 i kada se zareda nominalno slabiji protivnik, eto odmah nekoga iz vodeće trojke pa su tako i Osječanima nakon Istre, Gorice i Lokomotive na redu Dinamo pa Rijeka. Sve u svemu - tko će uopće razmišljati tako daleko kada trenutno šefa struke na klupi nemaju. 

AKO JE NETKO ZASLUŽIO…

Na ogradi Gradskog vrta, s igračima i navijačima nakon rušenja PSV-a. Tamo je Zekić bio u potpunom deliriju skupa sa svima kojima su Bijelo-plavi u srcu. Sada neće biti na ogradi starog stadiona, ali bi mogao i trebao biti na travnjaku Pampasa, ili da budemo službeni - Opus Arene. Osijek je Zekićev dom i klub koji nijednom drugom treneru ne pristaje kao njemu. On je bio uz tu kada nije bilo novca, kada nije bilo punih tribina ni modernih stadiona. Zekić je hodao po tramvajima i dijelio narukvice i karte da se Osijek opet prodiše za NK Osijek.

Sada taj isti klub ima priliku jednim potezom kući vratiti trenera koji ih je doveo do najvećih uspjeha, koji ih poznaje u dušu i kojega navijači obožavaju. Recept za dizanje posrnulog slavonskog velikana na koljenima stoji pred vratima. Pa ako treba dovesti i tamburaše da zapjevaju ‘Izađi mala’, predsjedniku Bijelo-plavih, Ferencu Sakalju i društvu to za Zekića ne bi smio biti problem. Kupovina mlade još je uvijek u nekim krajevima na svadbama aktualna, a u poslovnom svijetu transakcija samo zamijenite mladu nekim drugim dobrom i dobit ćete istu situaciju. Ako Albanci ne popuštaju na simpatije, preostaje pokušati poslovnim jezikom - novcem. S obzirom na sve što je Zekić napravio za Osijek, pričati o tome treba li platiti odštetu ili ne bilo bi u najmanju ruku nepotrebno, da ne kažemo, nepravedno i bez poštovanja. Kada se samo sjetimo kakvi su se iznosi u posljednjih par godina trošili i na kraju nisu urodili konkretnim rezultatima, barem ne pozitivnim, ovo se čini kao logično rješenje koje može skratiti osječke muke pa nije jasno čemu ga se toliko čeka.

Slavoncima će ionako biti draže da umjesto bijelog dima dočekaju napokon pobjedničke rezultate i tamburaše na Pampasu. Kako ono kaže pjesma? Vadi Ferenc, pardon, kume keš, keš…



Tagovi

NK OsijekZoran ZekićStjepan TomasIvica KuleševićFerenc SakaljPartizani

Ostale Vijesti