Foto: HNK Rijeka
Foto: HNK Rijeka

Nastavak HNL-a – HNK Rijeka: Igračima potanko objasniti što to točno znači 'Krepat, ma ne molat'

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 19.01.23. | 08:05

Nakon uvjerljivo najgore polusezone u eri Damira Miškovića u klubu su shvatili da su esencijalne promjene neophodne te da Rijeka mora krenuti od nule ako klub želi ovog proljeća napraviti rezultat koji ih zadovoljava.

„Forza Rijeka nek' zaori se, Forza Rijeka i kad ne ide“, jedna je od pjesama koja se najviše povlačila po usnama navijača Rijeke u prvom dijelu sezone. Rijeku ne samo da nije išlo, već su bili ispod svake razine što je u konačnici kulminiralo ispadanjem iz Kupa od BSK Bijelog Brda, osmim mjestom u HNL-u te 'šamaranjima' od Osijeka (0:3), Hajduka (0:1, 0:2) i naročito Dinama (2:7), klubova s kojima su se donedavno borili za vrh hrvatskog nogometa i koje su, ne baš rijetko, u posljednjih 10 godina često (izuzev Dinama) ostavljali iza sebe. U svim pogledima.

Puno se griješilo, morat će se još neko vrijeme ispravljati pogreške bivšeg sportskog direktora (iako, krivicu snosi i onaj koji ga je zaposlio i njegove odluke amenovao!), ali dolazak Sergeja Jakirovića, koji naprosto pršti od energije i entuzijazma da 'vrati Rijeku gdje Rijeka zaslužuje biti', nagovještaj je nekih boljih dana na Kvarneru. Jakirović je tip trenera, ali i čovjeka, koji priznaje samo jednu brojku – 100. Dakle, svi oni koji ne budu davali svoj maksimum, svi oni koji je ne budu spremni i svi oni za koje on procijeni da nisu dovoljno kvalitetni, neće biti dio Rijeke. Dobio je odriješene ruke Mostarac, osiguralo mu se nekoliko pojačanja na kojima je inzistirao, a sve to govori kako će Rijeka iz prvog i Rijeka iz drugog dijela sezone biti dijametralna suprotnost.

ŠTO SE PROMIJENILO OD SVRŠETKA JESENI?

Možda bi kraće bilo kad bi se napisalo što je ostalo isto. Neki igrači su 'na fino' potjerani, a svojim igrama drugo nisu ni zaslužili, ali svakako je najveća promjena novi čovjek za kormilom broda koji je skoro pola godine prolazio kroz poprilično valovito i uzburkano more. Sergej Jakirović je naslijedio Sersea Cosmija, Talijana koji je puno pričao, ali malo toga isporučio, a nakon što je u klub došao (odnosno vratio se, jer Jakirović je nekad davno bio igrač Rijeke) 48-godišnji Mostarac, neka nova energija osjeti se na Rujevici.

Klub su napustili Serse Cosmi (trener), Roko Jurišić (Ried), Gabriel Lunetta (Südtirol), Admir Bristrić (Olimpija), Matej Vuk (Istra 1961) i Haris Vučkić (Buriram United), dok slobodne ruke u pronalasku novog kluba imaju Mateo Pavlović, Damjan Pavlović, Denis Bušnja, Bernard Karrica, Andres Solano i Mikhail Merkulov.

S druge strane, kad je riječ o dolascima, iz Dinama su na posudbu do kraja sezone stigli Antonio Marin, Niko Janković i Deni Jurić, dok su bez odštete (ili kao slobodni igrači) na Kvarner stigli Emir Dilaver, Emmanuel Banda i Danilo Veiga.

Budući da je prijelazni rok službeno započeo 18. siječnja, u narednih mjesec dana će se rubrike dolasci i odlasci još sigurno povećati. Naročito ona odlasci...

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Riječani nisu napuštali Rujevicu, 'doma' su se spremili za nastavak sezone, a u generalnoj probi uoči nastavka sezone su doma razbili Honved. Konačan rezultat bio je 2:0, ali Klafurić može biti jako sretan što konačan rezultat nije barem duplo veći. Prije ogleda s mađarskim prvoligašem, Riječani su snage odmjerili s Goricom (0:0), MFK Dolný Kubínom (14:0) i svjetskim gigantom Juventusom (0:1) u Torinu.

Jakirović je dobio odgovore na mnoga pitanja, a od početka je bilo jasno kako će pod njegovim vodstvom Rijeka igrati u sustavu 4-2-3-1. Zanimljivo, na mjestu polušpice se nameću Janković i Liber, dok je Halilović, koji je najveće ime u svlačionici Riječana, trenutno treća opcija za to mjesto. Zašto? Objasnili smo ranije, Jakirović priznaje samo brojku 100, a ista je zasad poprilično udaljena Haliloviću.

Kao prvi napadač nametnuo se Matija Frigan, jedan od dvojice središnjih veznjaka sigurno bi trebao biti Veldin Hodža, dok bi stoperski par trebali činiti Emir Dilaver i Niko Galešić. Barem dok se oporavi Matej Mitrović.

Što se tiče bekovskih pozicija, na desnoj strani 'pole position' ima Alen Grgić, s tim da tek treba vidjeti je li Veiga došao kao pojačanje ili prinova, dok bi na lijevoj strani trebao biti Andrija Vukčević (ako ostane), s tim da su tu i Bruno Goda (trenutno ozlijeđen) te iznimno talentirani i potentni Noel Bodetić koji bi u drugom dijelu sezone lako mogao i do svojih prvih minuta u HNL-u.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Veldin Hodža, Antonio Marin i Matija Frigan su trojica mladih igrača koji bi ovog proljeća mogli zabljesnuti pod trenerskom palicom Sergeja Jakirovića. Sva trojica su ostavila veoma dobar dojam na pripremama, Marin je postigao oba pogotka protiv Honveda, na istoj utakmici se istaknuo i Frigan maestralnom asistencijom kod prvog pogotka, dok je Hodža jedan od onih koji kontinuirano napreduju i igrač kojeg, doznajemo, već neko vrijeme prate brojni skauti najvećih klubova svijeta koji baš zbog njega dolaze na utakmice Rijeke.

Očekuje se da Niko Janković nastavi igrati kao u dresu Plemića, da Mitrović, onog dana kad se u potpunosti oporavi od ozljede, postane standardni nositelj, a očekuje se i malo 'opipljiviji' učinak Ampema koji možda napravi puno toga dobroga na utakmici, ali mu rubrike golovi i asistencije ove sezone i nisu naročito impresivne.

Naravno, ako (odnosno kad) bude igrao Halilović, onda će se i njegovi potezi gledati pod povećalom. Ali, za njega to ionako nije ništa novo...

CILJEVI NA PROLJEĆE?

Koliko god to 'ludo' zvučalo, primarni cilj je izboriti ostanak, ipak je Rijeka trenutno osma momčad HNL-a, ali ime kluba koji se najviše spominjao na Rujevici posljednja dva mjeseca je Slaven Belupo. U Rijeci vjeruju da, ako se momčad 'zalaufa', na kraju mogu do četvrtog mjesta, a to bi ih odvelo u borbu za Europu, što je glavni cilj Riječana na početku svake sezone.

Isto tako, jedan od ciljeva je da se do ljeta napravi selekcija za sljedeću sezonu, potom sreže igrački kadar i da se 'bijesni' ugovor (svi oni veći od 250 tisuća eura godišnje) svedu na minimum. Financije trenutno nisu u najboljem stanju, Mišković ne može na godišnjoj razini upumpavati 'milijun ili dva' i ništa ne dobiti natrag, a ovisiti o jednom čovjeku nikada nije dobro.

Tražit će Riječani novog glavnog sponzora, baš kao i nekoliko 'onih manjih', a gledat će se ako je moguće uspostaviti suradnju s nekim klubom iz Lige petice. Svi ti ciljevi su ostvarivi, ali da bi se to dogodilo, apsolutno svi će morati zasukati rukave i krenuti s ozbiljnim i napornim radom. I to ne od danas ili sutra, već su to morali napraviti još jučer!

POSTAVA ZA 18. KOLO




Tagovi

HNK RijekaRijekaSergej JakirovićDamir MiškovićNastavak HNL-a

Ostale Vijesti