EXPA/ Freshfocus/ Toto Marti
EXPA/ Freshfocus/ Toto Marti

Najveća ikad! Bez upitnika!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 09.12.22. | 22:15

Puno je velikih pobjeda Hrvatska imala dosad na najvećim natjecanjima. Pobjeđivala je i u polufinalu Engleske, ali od ovoga jača bila bi samo pobjeda u finalu SP-a

Razmišljali smo o tome proteklih dana, čak i napisali nešto na tu temu. Ali. nismo se usudili biti konkretniji, iako je naš stručni komentator Nenad Bjelica preuzeo odgovornost.

"Ako pobijedimo Brazil, bit će to naša najveća pobjeda u povijesti. Bez dvojbe. Ovakav Brazil, na SP-u, nema većega od toga."

Ima, ali nismo ni to izgovorili do večeras. Od ove je pobjede veća jedino pobjeda u finalu. Da, Brazil na Mundijalu je najveća pobjeda Vatrenih u povijesti. A niz je već dugačak i nije lako odabrati. Uostalom, prije četiri godine pobijedili smo i u polufinalu, Englesku, na briljantan način, nakon 0:1. U produžecima. Već smo igrali finale SP-a, sad ga tek trebamo izboriti. Ali, nema djeteta na svijetu, koje voli nogomet, kamo li u Hrvatskoj, kojemu nije želja, san, pobijediti Brazil na Svjetskom prvenstvu. Nema dalje.

Popis je sve veći, popis tih velikih pobjeda, uzimamo već drugi list papira. Njemačka 3:0 u četvrtfinalu 1998. Mislili smo tada da ne može bolje od toga, da je to vrhunac koji jedna Hrvatska, tada još gladna međunarodne afirmacije, može napraviti. Da je to 'mrvica sa stola' koja je, eto, slučajno pala baš nama u usta i za života takav zalogaj više nećemo dobiti. Onda se, na valu te pobjede, 'dogodila' Nizozemska u borbi za treće mjesto. Nećemo to nikad više dočekati, sjećamo se, tako smo pričali.

A onda je stigao Wembley 2007. onih 3:2, potom opet Njemačka u Klagenfurtu. Ili Srbija u Maksimiru, utakmica sa širim značenjem od samog sporta. Pa idemo dalje, Španjolska 2016., Argnetina 2018., zatim i ta Engleska u polufinalu. Sve velike pobjede. Da, i Francuska na St. Dennisu (napokon) u Ligi nacija. Ali, Brazil, na ovakav način, u četvrtfinalu SP-a, to je vrh. To je ostvarenje sna, to je ona iskonska nogometna težnja svakog klinca koji je prvi put zapucao loptu. Ili očeva koji su skupljali sličice Zica, Renata, Ronalda, Ronaldinha, djedova, koji su odrasli na Pelu, Socaretesu ili Rivelinhu. Možda i pradjedova koji su u pola noći znali izgovoriti prvih 11 Brazila iz 50-ih i 60-ih ili barem onih pet najvažnijih:. Garincha, Didi, Pele, Vava, Zagallo. To je bilo opća kultura, bitnije od periodnog sustava elemenata ili redoslijeda padeža u hrvatskom jeziku.

Sad smo i njih skinuli. Neymara, Viniciusa i svo to društvo koje je pripremalo pobjednički ples, bili su sigurni da će pobijediti. Da će osvojiti! I oni i još poneka milijarda ljudi na svijetu. Bila je to 'ta' generacija, nakon 20 godina. Ali, nisu uspjeli, zaustavila ih je Hrvatska. Koja je baš u Dohi, 9.prosinca 2022. nakon svih velikih pobjeda ostvarila - najveću! Samo pobjeda u finalu sad može biti veća od ovoga. A nećemo se kladiti da i to nećemo dočekati. Sljedeći tjedan!





Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Vatreni

Ostale Vijesti