Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Najbolji Dinamov igrač: Proigrao je nakon odlaska Oršića, a sad bi mu mogao opet prepustiti mjesto

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.05.23. | 08:05

Zabio je ovog proljeća osam pogodaka, ukupno 11 i igra svoju najbolju sezonu u Maksimiru. No, sad kad je postao nezamjenjiv, mogao bi otići iz Dinama

Pomalo je nepravedno ostao u sjeni. Kao neka sporedna tema, kraj onih borbi za vlast u klubu, smjene Ante Čačića, analize prijelaznog roka, najave svega onoga što će se događati na ljeto. A Luka Ivanušec zaslužio je lovorike, jer, kad se sve zbroji, on je, definitivno, najbolji Dinamov igrač ovog proljeća. Samozatajan mladić iz Ljubeščice, koji se nikad nije gurao u prvi plan, nikad nije bio u prvom ešalonu Dinamovih zvijezda, te su uloge bile namijenjene drugima. Ademi, Livaković, Petković, Oršić, Majer, Mišić, pa nadirući Baturina, to su ljudi oko kojih se plela priča, među kojima su se 'birali' ključni Dinamovi igrači

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ivanušec je uvijek, nekako, stajao iza njih. Uz pitanje koje ga je gotovo stalno pratilo, još otkad je prije četiri godine došao u Maksimir: "Kad će proigrati, kad će u kontinuitetu pokazivati kvalitetu?" Znao je bljesnuti u nekoliko utakmica, doći i do reprezentacije, a onda opet nestati i tražiti formu. Pa ozljeda, pa oporavak. Nije imao niti svoju poziciju, šaltali su ga treneri po čitavom terenu, jer, kao što smo zaključili, nije on tu bio najveća zvijezda, već onaj koji se treba podrediti ostalima.

"Pao sam u formi, nisam bio pravi i svjestan sam da nisam imao mjesta u reprezentaciji za Katar. Znam da moram bolje i moj je cilj da i budem bolji i da se uskoro vratim u reprezentaciju", kazao je, skromno kao rijetko tko, Luka Ivanušec kad je ispao s Dalićevog popisa za Mundijal. Mnogi bi grintali i ljutili se, on se posuo pepelom i priznao da je ispod svoje razine. Doista, jesenska polusezona nije bila idealna, mučio se Ivanušec s formom, nije niti statistika bila bogzna što, ali, zato je na proljeće konačno 'eksplodirao'.

"Kako ćemo zamijeniti Oršića? Pronaći ćemo neko unutarnje rješenje, imam nekoliko opcija, ali mislim da bi Ivanušec mogao biti 'taj'", kazao je Ante Čačić tijekom zimskih priprema, nakon što je Oršić otišao u Southampton. I, premda je, po informacijama koje su stizale iz svlačionice, Čačić bio vrlo strog, nekad i predirektan baš prema Ivanušecu, znao ga je i 'spuštati', rušiti mu samopouzdanje. Međutim, ipak je Čačić uspio Ivanušecu i pronaći pravu poziciju. Stavio ga je na lijevo krilo, dao mu određenu slobodu u kreaciji i Ivanušec je proigrao.

"Da, ispada da sam proigrao baš odlaskom Oršića, uzeo sam tu poziciju lijevog krila i dobro to izgleda. Rotiram se s Baturinom, teže nas je čuvati kad napravimo pomutnju, baš sam zadovoljan na toj poziciji", kazao je Ivanušec nedavno u razgovoru za Germanijak, a nekoliko je puta ponovio kako mora poboljšati svoje brojke, kako mora biti efikasniji, više zabijati. I, stigao je Ivanušec do dvoznamenkastog broja golova u HNL-u, Šibeniku je zabio svoj 10. pogodak ove sezone, zabio je još jedan u Kupu. Osam je puta bio strijelac ovog proljeća, a zanimljiv je podatak da je zabio u sve četiri zadnje utakmice u kojima je zabijao Dinamo. Dok ne zabija Ivanušec, ne zabija ni čitava momčad. Kao da je Ivanušec napokon izašao iz te sjene Dinamovih zvijezda i prigrabio slobodu i odgovornost istovremeno, kao da je odlučio 'sad je vrijeme za mene' i prometnuo se u najboljeg igrača Modrih u drugom dijelu sezone. To nema baš nikakve dvojbe, postao je nezamjenjiv, prvo u Čačićevoj, sad i u Bišćanovoj viziji. Teško je vjerovati da takvom Ivanušecu može izmaknuti izbornikov poziv za Ligu nacija. U šest mjeseci, od neodlaska u Katar do finala Lige nacija Ivanušec je svoju perspektivu i status i u Dinamu i u reprezentaciji okrenuo za 180 stupnjeva.

Međutim, odlične igre i sjajna forma za sobom vuku i neke druge stvari, tako su u Maksimiru svjesni da bi Ivanušec ovog ljeta mogao i napustiti Dinamo. Interesenata ima, šuška se već i o nekim usmenim ponudama od oko 12 milijuna eura, to je, navodno, svota za koju bi Dinamo Ivanušecu podigao rampu. Dakao, do prije koji mjesec ta se cifra činila dobrom, izdašnom, međutim, nakon što je ovog proljeća Luka konačno demonstrirao svoje igračke kvalitete u kontinuitetu, pitanje je treba li Dinamo ipak tražiti nešto veću odštetu. Jer, s ovakvim Ivanušecom Liga prvaka je sigurno lakše dohvatljiva. Ako je suditi prema informacijama koje dolaze iz modrih kancelarija, Ivanušec je među prvima na izlaznim vratima. I kad nije bio u formi, tehniciralo se njegovim odlaskom, a sad kad je u ovakvoj formi, ne treba se čuditi ako vrlo skoro dođe ponuda, koja će Luku odvesti iz Dinama.

Kako će se taj posao odvijati, saznat ćemo vrlo skoro, ali, vrlo je realno da nakon fantastičnog proljeća, Ivanušec neće u Maksimiru dočekati i jesen. I, kao da se u sve umiješala i neka ruka sudbine, proigrao je Ivanušec odlaskom Mislava Oršića, zabio golove, koji bi bili 'rezervirani' za Oršića da je i dalje u Dinamu. A sad bi Ivanušec mogao svoje mjesto prepustiti baš Oršiću, o čijem se povratku u Dinamo sve intenzivnije priča. Bilo bi dobro, naravno, kad bi Bišćan imao obojicu, uz ovakvog Ivanušeca, imati Oršića... Doduše, morao bi onda Ivanušec ponovno mijenjati poziciju, baš sad kad je na ovoj postao nezamjenjiv, ali možda mu je samo trebao kontinuitet, povjerenje i vrijeme da iskoči iz prosječnosti, prevlada oscilacije i postane glavni igrač. Možda pozicija, sama za sebe i nije toliko bitna.



Tagovi

GNK DinamoLuka IvanušecIgor BišćanMislav OršićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti