Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Najava HNL-a – DINAMO: Prvacima je cilj obrana duple krune i korak dalje u Europi

Vrijeme Čitanja: 10min | pet. 16.07.21. | 08:00

Dinamo je po svim kriterijima prvi favorit natjecanja. Bilo bi pravo iznenađenje da Plavi ne osvoje naslov, jer smo ranije naveli da im je momčad teška kao i sedam sljedećih prvoligaša zajedno. No, to ne znači da će Dinamo lagano do titule...

Seriju tekstova u kojima detaljno predstavljamo sve sudionike ovogodišnje 1.HNL zaključujemo s prvakom Dinamom. Najave svih klubova možete pronaći OVDJE.

Iako se mnogi navijači Hajduka neće složiti s ovom rečenicom, Dinamo je po svim parametrima najuspješniji hrvatski klub svih vremena. Rekorder po broju osvojenih naslova, dignutih pehara Hrvatskog kupa i Superkupa i jedini hrvatski klub s osvojenim međunarodnim trofejem.

Od osamostaljenja, Dinamo je u 22 navrata osvojio naslov prvaka države, 16 puta dizao Rabuzinovo sunce i još šest puta trofej namijenjen osvajaču Superkupa.

Dinamo je klub kroz čiju su akademiju i prvu momčad prošli najvećih hrvatski nogometaši svih vremena. Da se sada ne vraćamo u dalju prošlost i navodimo sve velemajstore lopte koji su prošli kroz Dinamovu svlačionicu nabrojat ćemo samo klasne pojedince iz novije povijesti: Dražen Ladić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Dario Šimić, Goran Vlaović, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Silvio Marić, Igor Cvitanović, Tomislav Šokota, Mark Viduka, Igor Bišćan, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Andrej Kramarić, Milan Badelj, Dejan Lovren, pa sve do najnovijih zvijezda Dominika Livakovića, Danija Olma, Mislava Oršića, Brune Petkovića, Luke Ivanušeca, Lovre Majera i naravno Arijana Ademija...

Dinamo u prvenstvo ulazi kao osvajač duple krune i apsolutni favorit za naslov. U prošloj sezoni Plavi su titulu osvojili s osam bodova prednosti ispred Osijeka koji je dugo prijetio modrom stroju, no kvaliteta Krznarovih izabranika nije dozvolila iznenađenje.

Dinamo je u cijeloj sezoni upisao tek tri ligaška poraza od čega, zanimljivo, dva na Maksimiru. Od Rijeke 0:2 i Šibenika 1:2, dok je klub još vodio Zoran Mamić. Krznarovim preuzimanjem prve momčadi Dinamo je izbacio Tottenham unatoč 0:2 iz prve utakmice, bio ravnopravan kasnijem osvajaču Europske lige Villarrealu, prvenstvo završio bez poraza i dignuo novo Rabuzinovo sunce.

Prema Transfermarktu vrijednost Dinamove momčadi je 137.45 milijuna eura. Tek nešto manje od preostalih sedam najvrjednijih momčadi lige - Osijeka (32.7), Hajduka (31.75), Gorice (22.2), Rijeke (21.9), Lokomotive (16.2), Slaven Belupa (8.9) i Istre (6.6) – zajedno.

No, upravo je kvaliteta Modrog kadra ujedno i najveći minus ove momčadi. Naime, Damir Krznar u ovom trenutku raspolaže s oko - u kontekstu HNL-a - 40 iznimno kvalitetnih igrača. Neki, pout Marina Leovca, Marijana Čabraje, Robbieja Burtona, Ive Pinte, Komnena Andrića su već ‘otpisani’, neki su još juniori (Martin Baturina, Ivan Šaranić, Jakov-Anton Vasilj), a za neke se očekuju više-milijunski transferi (Livaković, Petković, Majer, Oršić, Ivanušec...).

Iako Dinamo igra na tri kolosijeka, ako se prvak do kraja prijelaznog roka ne riješi pet do sedam igrača (nedavno su otišli Ćuže, Atiemwen, Julardžija...), u svlačionici bi moglo biti puno nezadovoljnih lica. Jer svi su ti igrači – u većoj ili manjoj mjeri – klase i zaslužuju mjesto u udarnih 11 Dinama. No, nogomet je sport u kojem, po novom, na utakmici može zaigrati samo 16 igrača, od čega šestorica punu minutažu...

Dinamo je prvi hrvatski klub koji je započeo sezonu 2021/22. U prvom pretkolu Lige prvaka već je s ukupnih 4:2 nadvisio islandski Valur.

"Ciljevi su visoki, mi smo Dinamo. Moraju nam ciljevi uvijek biti maksimalni. Prošle sezone u Europi, i općenito nekoliko posljednjih godina, zadana je visoka ljestvica ciljeva. Postavili smo jedan prepoznatljivi stil igre, prezentacija i pobjeda. Nije to više onaj Dinamo koji ide u goste i gleda kako će odigrati neriješeno i primiti što manje golova. Dinamo je postao klub koji s bilo kim u Europi može igrati na pobjedu, bilo to na Maksimiru ili u gostima", rekao nam je pomoćni trener Plavih, Alen Peternac.

Dinamo je po kladionicama prvi favorit za osvajanje duple krune, ali i za plasman u grupu Lige prvaka. Iako, prvenstvo bi moglo biti zanimljivije nego u prethodnim sezonama…

TRENER – DAMIR KRZNAR

Karijeru Damira Krznara, koji je nedavno (10. srpnja) proslavio 49. rođendan, obilježila su tri kluba. Rođen u Zaboku prve seniorske minute odradio je u Varteksu da bi 1995. prešao u Dinamo. Kao lijevi bočni maksimirskog kluba osvajao je naslove prvaka s Ottom Barićem, Zlatkom Kranjčarom, Marijanom Vlakom, Velimirom Zajecom i Ćirom Blaževićem.

"Znate kako je s nama klincima iz Zagorja. Svi sanjamo da igramo u Maksimiru, a meni se san ostvario! Bilo je to prekrasnih devet godina. Igrao sam Ligu prvaka, osvajao trofeje, došao do reprezentacije... Tada se baš sve poklopilo: bilo je novca, bili smo sjajna klapa, imali smo fantastično ozračje! Baš nam je sve leglo. Imali smo na terenu “profesora” Prosinečkog, pa čudesnog “divljaka” (pozitivnog!) Marića i svi smo uživali", rekao je davno u jednom intervjuu za Večernji list Damir Krznar.

Krznarovu igračku karijeru dosta su obilježile ozljede. Bio je na pragu reprezentacije pred Svjetsko prvenstvo 1998. (ukupno jedan nastup), no slomio je ključnu kost te nije otputovao u Francusku, a propali su mu i transferi u njemačku Bundesligu. Na kraju je Maksimir napustio sa šest naslova prvaka, četiri osvojena kupa, dvije kampanje u Ligi prvaka... Prešao je nakon devet 'dinamovskih' godina u Inter iz Zaprešića s kojim je bio suigrač Luki Modriću i 2005. prvenstvo završio na drugom mjestu iza Hajduka.

U Interu je zaključio igračku karijeru i započeo trenersku, kao pomoćnik legendarnom Iliji Lončareviću. I upravo je ta pomoćnička funkcija obilježila Krznarovu trenersku karijeru do trenutka kada je preuzeo ulogu šefa Dinamove momčadi. Nakon Intera, vratio se u Dinamo u kojem je bio prvo pomoćnik Krunoslavu Jurčiću, onda i Zoranu Mamiću kojeg je pratio i na Bliskom istoku, u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Povratkom Zorana Mamića na klupu Dinama, nakon što je Nenad Bjelica dobio otkaz, vratio se i Krznar, a za priliku na seniorskoj klupi morao je čekati pravomoćnu odluku ‘viših istanci’, a koja je stigla neposredno pred uzvratnu utakmicu osmine finala Europske lige protiv Tottenhama (iako je debi na klupi Dinama kao trener seniorske momčadi dobio još šest godina ranije, nakon podizanja optužnica protiv bivših djelatnika Dinama).

‘Vječiti asistent’ je posao prvog trenera odradio kao ‘doktor nogometne struke’. Osim što je izbacio Tottenham unatoč 0:2 iz prve utakmice, a onda i odigrao dva ravnopravna dvoboja protiv kasnijeg prvaka Europske lige Villarreala, prvenstvo i Kup je zaključio bez poraza upisavši pritom neke značajne pobjede poput 5:1 na Rujevici, Goricu je svladao sa 4:1 i 3:0, Hajduk 2:0 te Istru u finalu Kupa 6:3....

Sad je na redu da vidimo dalje.

Luka Stanzl/PIXSELLLuka Stanzl/PIXSELL

KLJUČNI IGRAČ – MISLAV ORŠIĆ

Ovo je istovremeno najlakša i najteža rubrika u ovom najavnom tekstu. Koga god da izaberemo, ne možemo pogriješiti. Istovremeno, koga god da izaberemo ne možemo izbjeći kritike onih koji misle da je na ovom mjestu trebalo stajati ime Arijana Ademija, Brune Petkovića, Lovre Majera, Luke Ivanušeca...

Ipak, odlučili smo se za Oršića koji je prošle sezone vodio Modre u golovima i jedan je od najkonstantnijih igrača plavih posljednje tri sezone. Još od prve službene utakmice u modrom dresu, protiv Hapoela Beer’Sheve na Maksimiru (5:0), kada je zabio, ali i sudjelovao kod još dva gola Dinama, pa sve do posljednjeg dvoboja protiv Valura na Islandu, Oršić pokazuje konstantnu klasu.

Jedan je od rijetkih igrača koji su u ‘ozbiljnim’ ligama u suvremenom nogometu zabili četiri hattricka u jednoj kalendarskoj godini. Prvo je te 2019. zabio tri u 5:2 pobjedi Dinama nad Rudešom, onda je na jesen zabio hattrick Atalanti u 4:0 pobjedi Modrih, pa tri komada Rijeci u 5:0 pobjedi na Rujevici i nekoliko tjedana kasnije hattrick Gorici u 4:2 gostujućoj pobjedi Purgera.

Unatoč tome, i dalje se na njegove vještine gledalo sa skepsom, nije bio na razini Olma, Petkovića, Ademija... Onda je stigla prošla sezona, hattrick Tottenhamu, pa zanemarivanje na Euru sve do zadnje utakmice kada je golom i asistencijom vratio Hrvatsku iz mrtvih i omogućio joj produžetke. U kojima je namjesto mrtvaca Kramariću.

Prije Dinama igrao je za Inter (iz Zaprešića), Speziju, Rijeku, Celje, Jeonnam, Yatai i Ulsan, talent i kvaliteta nikada nisu bili sporni. No tek je u ‘svojem’ Dinamu Oršić potvrdio klasu. I u ovom trenutku je, pogotovo ako klub napuste Dominik Livaković i Bruno Petković, najveća zvijezda momčadi. No bio bi to i da Livaković i Petković ostanu (iako se neki neće složiti s ovom tvrdnjom)...

Marko Lukunic/PIXSELLMarko Lukunic/PIXSELL

MLADA NADA – Martin Baturina

Ovdje nije bilo nedoumica kao u prethodnom poglavlju, no također ne bismo bili u krivu da smo ovdje uvrstili Ivana Šaranića ili Jakova-Antona Vasilja. Ipak, mladi Baturina, inače sin legendarnog napadača Zagreba i Hajduka Mate Baturine i mlađi brat napadača Ferencvaroša Roka Baturine, je igrač koji može pokriti nekoliko pozicija u veznom redu, a posebno je impresionirao u prvoj pripremnoj utakmici kada je zabio dva pogotka prvaku Slovenije Muri.

Baturina je nastupio i u preostale tri pripremne utakmice (Maribor, Sered i Rostov), a dobio je i pet minuta u dvoboju protiv Valura na Maksimiru (3:2). Na njegovu žalost, ušao je neposredno prije nego što su se Islanđani s dva ekspresna pogotka iz ponora vratili u život.

Ipak, to ne bi trebalo pokolebati mladog igrača koji je u karijeri zabilježio i osam seniorskih nastupa za drugu momčad Plavih.

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

PREDSEZONA

Zbog vrlo brzog starta sezone, već 7. srpnja, Dinamo je odigrao samo četiri utakmice u Murskoj Soboti. S 4:0 pao je prvak Slovenije Mura (Ćuže, Kulenović, Baturina dva), s 2:1 Maribor (autogol, Lauritsen), 3:0 Sered (Ćuže, Tolić, Špikić) i 2:1 Rostov u generalki (Menalo, Stojanović).

"Pripreme Dinama prošle su kako smo i očekivali - jako dobro. Imali smo jako kratak odmor nakon prošle sezone. Međutim, igrači su došli iznimno motivirani i odradili su pripreme upravo onako kako smo htjeli. Taktičke zamisli i zadatke koje smo radili na treninzima i dizali od utakmice do utakmice igrači su dobro odrađivali. Podizali smo ritam i nivo sa svakom utakmicom, imali smo sve jače protivnike i zadovoljni smo pripremnim periodom", rekao nam je bivša zvijezda Valladolida, a danas pomoćni trener Dinama, Alen Peternac i nastavio:

"Svi su igrači dobili određenu minutažu, gledali smo da svaki igrač bude zadovoljan dobivenim minutama na terenu. Atmosfera u ekipi je bila sjajna i na pripremama, nastavili smo u tonu u kojem smo završili prošlu sezonu. To je bio i plan, htjeli smo zadržati mir i sklad te nastaviti postojeću motivaciju i pobjednički duh".

Na pripremama je priliku dobilo više od 30 igrača, no Krznar na istima nije mogao računati na sedam prvotimaca koji su se nalazili na Europskom prvenstvu. Za Hrvatsku su nastupe na Euru upisali Livaković, Petković, Oršić i Ivanušec, za Švicarsku Mario Gavranović te za Makedoniju Arijan Ademi i Stefan Ristovski.

Doduše, za očekivati je da će od te sedmorke barem jedan igrač otići, najizgledniji kandidat je Livaković, no neki će i ostati. Tako da Krznaru i ostatku stručnog stožera prave pripreme, uvježbavanje i brušenje taktičkih zamisli počinju tek početkom sezone...

POSTAVA

Krznar preferira igranje u 4-2-3-1 sastavu što je potvrdio i na pripremama te u prve dvije utakmice pretkola Lige prvaka protiv Valura. No, u prošloj sezoni je u određenim navratima zaigrao i s trojicom u zadnjoj liniji. Barem Dinamov strateg nema problema sa širinom rostera i mogućnosti isprobavanja i uigravanja raznih formacija...

Do kraja prijelaznog roka možemo očekivati promjene u kadru te smo stoga Dinamovu momčad stavili u 4-2-3-1 formaciju sa svim raspoloživim igračima u Krznarovom sastavu iako će do kraja prijelaznog roka neki sigurno napustiti klub, a, kladioničarskim rječnikom, najniži tečaj je na Livakoviću, Petkoviću i Majeru.

Također, složili smo i 'drugu' postavu Plavih iz koje će se neki do kraja prijelaznog roka prekomandirati i u prvu...

PROGNOZA

"Očekivanja su visoka. Želimo osvojiti prvenstvo prije svega. To nam je prioritet. Isto tako, cilj nam je nastupati u Ligi prvaka ili u Europa ligi. To bi nas isto zadovoljilo. Želimo ponoviti i proljeće u Europi. Vjerujem da je to s ovom ekipom, te uz iskustvo koje svi imamo, zaista moguće. Godinu dana smo iskusniji, još smo jači nego prošle godine. Svi vjerujemo da možemo otići još stepenicu više i proći četvrtfinale", rekao nam je za kraj Peternac.

Dinamo je po svim kladionicama, tako i na Germaniji, prvi favorit natjecanja. Bilo bi pravo iznenađenje da Plavi ne osvoje naslov, jer smo ranije naveli da im je momčad 'teška' kao i sedam sljedećih prvoligaša zajedno.

No, to ne znači da će Dinamo lagano do titule. Osijek će biti jači nego prošle godine, a uzlet se očekuje i od Hajduka. Rijeka bi trebala biti 'konstanta', a to znači da će biti u stanju svladati Dinamo i na samom Maksimiru. Od Gorice, Lokomotive i Šibenika očekuje se rast, dok su Slaven Belupo, Istra i Hrvatski Dragovoljac nepoznanice.

Kladioničarskim rječnikom, kladili bismo se na naslov dinama i 5+ bodova u odnosu na drugoplasiranog. Više od toga, ne.

Preostale najave hrvatskih prvoligaša pronađite OVDJE.

 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoDamir KrznarMartin BaturinaMislav OršićDominik LivakovićAlen PeternacArijan AdemiBruno PetkovićLovro MajerDario ŠpikićDanijel ZagoracKevin Theophile-CatherineRasmus LauritsenStefan RistovskiPetar StojanovićSadegh MoharramiDino PerićMarin LeovacAmer GojakJosip MišićKristijan JakićMarko BulatHNL najava 21/22najavanajava 1.HNL

Ostale Vijesti