Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Na Parkenu prilika igračima da se nametnu za SP (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.06.22. | 07:16

Izazov je za Zlatka Dalića složiti početnu postavu za Dansku, ali tko god istrči na Parkenu imati će puno osobnih motiva da zadovolji izbornika i stručni stožer

Nakon rezultatskog “knock downa” protiv Austrije u Osijeku, potom karakterne izvedbe i remija s Francuskom na Poljudu, reprezentacija Hrvatske večeras dolazi kod lidera skupine 1 Lige nacija.

(2.15) Danska (3.10) Hrvatska (3.80)

Danska u Kopenhagenu je sve samo ne jednostavno gostovanje za Dalićevu ekspediciju. Pustimo sada poruke koje se iz našeg tabora emitiraju u eter kako je Liga nacija nepotrebno natjecanje i kako nije humano igrati četiri utakmice na kraju sezone. Kako je Hrvatskoj, tako je i svim ostalim reprezentacijama koje igraju ovo natjecanje. Ima ova utakmica puno motiva. Ne samo u rezultatskom smislu već i u onom kvalifikacijskom za popunjavanje mjesta za SP u Katru.

Danska je ozbiljno ušla u ovo natjecanje te s dvije pobjede drži sve u svojim rukama. S eventualnim večerašnjim trijumfom napadaju prvo mjesto u skupini. S remijem zadržavaju realne šanse da u rujanskim danima to potvrde dok s porazom vraćaju Hrvatsku u orbitu. No, nama je zapravo najmanje bitno što utakmica na Parkenu donosi domaćinu. Treba se koncentrirati na sebe i vidjeti koji su ciljevi večerašnjeg ogleda. Prvi i osnovni je zadržati atmosferu koja se vratila s poljudskim remijem protiv Francuske. Faktor atmosfere je jedan od osnovnih postulata Zdravka Dalića i njegova stožera u pripremi reprezentacije za SP. Pozitivan rezultat s Parkena do kojeg će se pokušati doći u prilično šarenoj postavi znatno bi utjecao na zidanje dobrih vibracija među Vatrenima. Repriza Austrije nametnula bi mnoštvo upitnika i to je nešto što se pod svaku cijenu mora izbjeći.

Drugi važan detalj jest činjenica da protiv Danske stiže prilika da neki potvrde svoj status kandidata za odlazak na SP. Ako se jezgro do 15-ak igrača zna, jasno je da postoji otvorenih desetak mjesta u avionu za Katar. Nećemo sada u dublju analizu za koju će biti prostora nakon ove akcije i pogotovo nakon rujanskog ciklusa, ali recimo da bi Erlić nakon sjajnog debija protiv Francuske mogao dodatno pojačati cijenu svojih dionica. Tu je i Josip Šutalo koji bi na Parkenu trebao debitirati za Hrvatsku a Mislav Oršić dobiti priliku na svojoj poziciji. Očekujemo minutažu za Luku Ivanušeca koji nije participirao u dvije dosadašnje utakmice Lige nacija kao i povratak Šime Vrsaljka nakon što ga nije gotovo godinu dana na travnjaku. Naime, posljednju utakmicu u dresu reprezentacije desni bek je odigrao lani na Euru protiv Češke.

O Nikoli Vlašiću je već sve rečeno. I on danas treba dobiti konkretniju priliku da odgovori Daliću na ispruženu ruku spasa.

Što se sastava tiče, izbornik je otkrio kako Borna Sosa neće biti u konkurenciji za Dansku, ostaje otvorena opcija za Francusku u Parizu. Kako je i Barišić pod upitnikom, ostajemo bez igrača na lijevom boku što bi mogao popuniti Juranović. Izbornik će sigurno odmarati Majera i Brekala, vjerojatno i Kovačića. Kod Brozovića je energetska potrošnja nepoznat pojam, ali bi Dalić mogao ponuditi minutažu Jakiću pod uvjetom da se ovaj oporavio od ozljede koju je zaradio prvih dana priprema na Maksimiru. Što se Luke Modrića tiče, on se vratio u kamp nakon formalnosti oko potpisa novog ugovor s Real Madridom i on nije upitan. Tek je pitanje hoće li ga Dalić sada koristiti pa možda pustiti nakon Kopenhagena da se odmori ili ga dozirati za obje utakmice.

Uglavnom, izazov će biti za stručni stožer složiti dobitnu kombinaciju koju će poslati na Dance koji kipte od samopouzdanja. Uobičajeno su takvi, to je odlika njihove igre i pristupa a dodatni impuls stigao je s dvije vezane pobjede protiv Francuske i Austrije. Protiv Hrvatske ulaze s dozom respekta, ali i s jasnom namjerom da nastave svoj niz koji je trenutno na šest domaćih pobjeda i s uvjerljivom gol razlikom 18-2.

“Veselimo se što ćemo igrati protiv jedne od najboljih momčadi u Europi. Hrvati s tehnički jaka reprezentacija i imamo respekt prema njihovoj kvaliteti, ali učinit ćemo sve da pobijedimo”, poručio je izbornik Kasper Hjulmand u najavi dvoboja koji se igra na Parkenu s početkom u 20.45 sati uz direktan prijenos na NOVA TV.

(2.15) Danska (3.10) Hrvatska (3.80)

MOGUĆI SASTAVI:

Danska (3-4-3)


Hrvatska (4-3-3)


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaLiga nacijaVatreniZlatko DalićBorna SosaLuka ModrićMartin ErlićJosip ŠutaloMislav OršićŠime VrsaljkoLuka IvanušecNikola VlašićJosip Juranović

Ostale Vijesti