Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Može li se Hajduk približiti pobjedom toliko željenoj tituli? Trijumf bi Poljud bacio u ekstazu i utabao stazu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 08:00

Jadranski derbi na Poljudu odlučuje o prvom mjestu

Napokon počinje natjecateljski nogomet za Hajduk, nakon što su Bijeli odgledali tri utakmice svojih konkurenata za naslov, čeka ih Jadranski derbi na Poljudu od 17.45 sati (MAXSport1). U grad pod Marjanom dolazi Rijeka koja je samo na minus tri i pobjedom se može izjednačiti bodovno s Hajdukom te preuzeti vrh, no takav rasplet ne očekuju navijači splitskog kluba.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Za njih je jedini mogući željeni ishod pobjeda jer bi Riječanima pobjegli na velikih šest bodova, a Dinamu koji ima susret manje na sedam. Zato je ova utakmica toliko važna i izaziva golemi interes jer je stadion rasprodan još sredinom tjedna, karata nema ni za 'lijek'.

Ima i onih koji bi poput jednog dugogodišnjeg navijača s kojim smo razgovarali ove subote i on bi pristao na tri boda iz iduća dva susreta (idući je u Osijeku, op. p.), ako će ta tri biti protiv Rijeke, a nije mu mrzak ni scenarij da Hajduk u sljedeće dvije utakmice ostane samo neporažen. Je li to pila naopako ili realno razmišljanje, vidjet ćemo na susretu na kojemu se očekuje dolazak Josipa Brekala koji je sve dogovorio s Bijelima, samo je pitanje trenutka kada će biti predstavljen kao novi igrač splitskog kluba nakon što su pali u vodu pregovori s Dinamom.

No, o tom potom, pričekajmo da Brekalo stekne pravno nastupa, a isto vrijedi i za Ivana Perišića koji je treba vratiti na teren, a po informacijama koje stižu, u teretani već koristi loptu prilikom treninga što je dobar znak za Hajduk, ali i hrvatsku reprezentaciju čiji bi jaki adut trebao biti na predstojećem Euru u Njemačkoj ovog ljeta.

Navijači sanjaju titulu već 19. godinu, a po položaju na tablici i odrađenom prijelaznom roku u kojemu je došao i Perišić, reklo bi se – 'Vrime je'. Pobjeda nad Rijekom bacila bi navijački puk u estazu, staza prema naslovu bila bi utabana, jer nemojmo zaboraviti da Dinamo ima još doći na puni Poljud, ali Hajduk u međuvremenu treba pobjeđivati.

Garancija za to je trener Mislav Karoglan koji je u dva mandata u Hajduku neporažen, ima skoro pa savršeni niz od 21 utakmice koju nije izgubio, pa se tome nada i sada. U najavi je jasno dao do znanja da ga zanima samo pobjeda, no nešto će se pitati i Rijeku koja će htjeti zaustaviti početni pritisak domaćina te prijetiti u kontrama tranzicijskom igrom.

Iza Hajduka su odlično odrađene pripreme, no ono pravo počinje tek ove nedjelje za koju je Karoglan tri tjedna uigravao momčad. Morao je 'izmisliti' lijevog beka izostankom kartoniranog i odsutnog Ismaela Dialla, pa će ta uloga pripasti Fahdu Moufiju koji ima nezahvalnu zadaću zaustaviti Marca Pašalića koji je svojevremeno bio i na radaru Hajduka, a sad ga evo u Rijeci te s Markom Pjacom predstavlja najveću opasnost za splitske Bijele.

No, Hajduk ima najbolju obranu u ligi, samo deset primljenih pogodaka, jamac su da neće biti viđena golijada, nego će Karoglan kontroliranim napadom pokušati doći do pobjede uzdajući se u ofenzivce kao što su Marko Livaja, Emir Sahiti te novopridošli Laszlo Kleinhesler, ali i povratnik Nikola Kalinić koji će biti joker s klupe.

Karoglan je prije dvoboja rekao da ima jednu dvojbu, no teško mu je 'ući' u glavu što je mislio, jer čini se da je postava još odavno kuvertirana. Jedino što nam pada na pamet jest možda razmišlja li o Anthonyju Kaliku koji je radio odlično tijekom priprema. Bez obzira odluči li se za njega ili već očekivanu postavu, Hajduku se nudi pred domaćom publikom, što nije mala stvar, velika prilika.

Prvenstvo je maraton, ali bitno je u startu napraviti prednost koja bi na kraju mogla biti odlučujuća.

Igra se s početkom u 17.45 sati (MAXSsport 1), a sudac utakmice je Patrik Kolarić iz Čakovca, pomagat će mu Goran Pataki iz Đakova i Ivan Starčević iz Bjelovara, a četvrti sudac je Oliver Romić iz Osijeka. VAR sudac je Ante Čuljak, a asistent VAR suca Ivan Vučković - obojica iz Zagreba.

OČEKIVANI SASTAV (4-2-3-1):


 

 


Tagovi

HajdukHNK RijekaJadranski derbiMislav KaroglanJosip BrekaloIvan PerišićMarko LivajaEmir SahitiLaszlo KleinheislerNikola KalinićMarco PašalićMarko PjacaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti