Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Hajduk mora spriječiti Rijekinu tranziciju za učvrstiti prvu poziciju

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.01.24. | 08:01

S nestrpljenjem se očekuje Jadranski derbi koji odlučuje o vrhu tablice

Sve je spremno za Jadranski derbi Hajduka i Rijeke koji se igra ove nedljelje s početkom u 17.45 sati (MAXSport 1). Treneri su rekli svoje i ono što se dalo čuti jest da Hajduk ide na pobjedu, dok se Rijeka nada pozitivnom rezultatu, znači ne želi izgubiti kako razlika na vrhu ne bi narasla na šest bodova.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dan ranije Dinamo gostuje u Puli, Modri su u zaostatku i imaju imperativ pobjede da bi ostali u utrci donekle, ali i da bi trener Sergej Jakirović ostao na klupi, jer dobio je ultimatum. Pobjeda u Puli ili otkaz, a 'preživio' je poraz 0-3 od Lokomotive uz hat-trick veterana Duje Čopa, koji je pucao iz svih pozicija kao iz topa.

No, ostavimo Dinamo i njihove probleme sa strane, jer u glavnim ulogama su Hajduk i Rijeka. Hajdukov plus je što je nakon priprema u Istri u miru čekao i pripremao se za Jadranski derbi, dok je momčad s Rujevice dobila samopouzdanje nakon preokreta od 2-0 do 2-3 u Velikoj Gorici.

Može se ovaj derbi promatrati i kroz prizmu, odnosno karizmu trenera Mislava Karoglana i Željka Sopića koji su sasvim suprotni karakteri. Dok je Karoglan naoko miran, Sopić je impulzivan i sklon gestikuliranju s klupe, skidanju kape i jakne, kao da diše zajedno s momčadi dok je vodi i usmjerava na terenu.

Karoglan je puna tri tjedna radio na pripremi za Rijeku, najvjerojatnije je u Fahdu Moufiju našao igrača koji bi trebao zaustaviti Marca Pašalića, odnedavno hrvatskog reprezentivca koji uz Marka Pjacu može biti najopasniji. Sigurno će Rijeka pokušati izdržati početni Hajdukov napad nošen impulsom s tribina te prijetiti u tranzicijskoj igri. Karoglan je sigurno pripremio momčad za Rijekinu tranziciju koja počinje iz posljednje linije preko Lindona Selahija kojega su Bijeli imali namjeru dovesti dok se s čelnicima dogovarao oko produženja ugovora koji se na kraju i dogodio.

Nema sumnje da će Pjaca i Pašalić najviše prijetiti, ali tu su još Jorge Obregon ili Franjo Ivanović koji mogu nešto kreirati ukoliko Hajduk jurne prema naprijed, pa uzvratiti kontranapadom. To je ono što će Karoglan morati spriječiti, jer svjestan je da pobjedom može širom otvoriti put prema tituli jer bi Rijeci pobjegao na šest bodova, a Dinamo se trenutno ne može uzeti kao trenutni protukandidat odk igra ovako.

No, prvenstvo je maraton, mogu se dogoditi razne 'mine' u svakom kolu te pretumbacije na ljestvici, no činjenica je da Hajduk drži sve u svojim rukama.

Imat će ogromnu podršku publike na rasprodanom Poljudu i zna da je ovo utakmica koja se može nazvatili prilikom za 'sad ili nikad', jer Hajdukov puk na titulu čeka punih 19 godina.

Hajduk mora gledati sebe jer ima svojih jakih aduta predvođenih Markom Livajom, te obaranom koja je najbolja u ligi s Ivanom Lučićem na vratima i stoperskim parom Filip Uremović-Zvonimir Šarlija. Posljednji derbi na Poljudu Ivan Leko je dobio protiv Sergeja Jakirovića pogotkom Rokasa Pukštasa, da bi na Rujevici s istih 1-0 bio poražen. No, sada ima Karoglana koji je neporažen u dva mandata na klupi Hajduka i svi ga ističu kao osvježenje i glavnu snagu Hajduka jer je 'posložio' svlačionicu, vratio Nikolu Kalinića koji može itekako biti od koristi, stigao je Laszlo Kleinheisler, a dovođenjem Ivana Perišića predsjednik  Lukša Jakobušić preplašio je konkurenciju premda hrvatski reprezentativac najranije može zaigrati krajem travnja, taman kada se prvenstvo bude rješavalo i ulazilo u završnu fazu.

Za Hajduk ova utakmica nosi veliku priliku jer može napraviti razliku, ali i opasnost da momčad ne popdlegne pod pritiskom imperativa rezultata, pobjede koju priželjkuje hajdučki puk...



Tagovi

HajdukHNK RijekaJadranski derbiMislav KaroglanŽeljko SopićSergej JakirovićGNK DinamoMarco PašalićMarko PjacaMarko LivajaIvan LučićFilip UremovićZvonimir ŠarlijaRokas PukštasIvan PerišićLaszlo KleinheislerNikola KalinićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti