Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Može Hajduk i bez Livaje, to Leki optimizam za Superkup daje

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 09.07.23. | 09:30

Na pripremama se istaknuo povratnik s posudbe Ivan Dolček

Hajduk je u pozitivnom ozračju završio slovenski dio priprema, u posljednjoj utakmici svladao je Trabzonspor (2-0) i sad u dobrom raspoloženju očekuje dvoboj Superkupa s Dinamom u Maksimiru u subotu. Nakon povratka u Split trener Ivan Leko dao je igračima slobodnu nedjelju, a već od ponedjeljka sav fokus bit će usmjeren na susret s Dinamom u kojemu Bijeli ne mogu računati na svog najboljeg igrača Marka Livaju zbog suspenzije.

Upravo činjenica da je bez njega svladan Trabzonspor Nenada Bjelice i Mislava Oršića, Leki daje optimizam da se ima čemu nadati jer odigrali su dopadljivu partiju u kojoj su stvorili niz prilika, mogli dobiti i većom razlikom, ali priznao je trener da su imali malo sreće te podvukao da je Turcima ovo bila tek prva utakmica bez nekolicine igrača. Stoga se na zavarava, ali je uglavnom bio zadovoljan generalkom.

I dok je u prethodnim utakmicama štekalo, protiv Turaka je sve bilo na vrhunskoj razini, premda Leko ima zamjerke na prelagano gubljenje lopti bez pressinga protivnika i to je ono na čemu mora još raditi, dodatno se uigravati na treninzima koji slijede do subote na Poljudu.

Definitivno je da je Livaja igrač oko kojega će se sve vrtjeti u prvenstvu i kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, no u Superkupu ga nema, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Hajduk bez njega izgledati u natjecateljskoj utakmici koja nosi trofej.

Hajduk je tijekom priprema odigrao šest utakmica: Široki Brijeg (1-1), Spartak Trnava (1-1), Olimpija (0-1), MTK (3-1), Radomlje (1-1) i Trabzonspor (2-0), a Leko je najviše bio nezadovoljan što mu momčad još nije ekipirana, što se čekaju još neka pojačanja od koje bi neko trebalo stići po povratku na Poljud.

Ivan Perišić i njegov eventualni dolazak na Poljud, posebna je priča, kada bi on došao, bez obzira u kojemu trenutku, podiglo bi to Hajduk na novu razinu, no zasad to još nije toliko blizu, koliko god ima informacija da jest i nije. Čeka se razvoj situacije, njegovo razilaženje s Tottenhamom i objava odluke što i gdje namjerava dalje. Obećanje je dao nakon povratka sa Svjetskog prvenstva, a hoće li ga ispuniti ovog ljeta, tek treba vidjeti, jer realno on može igrati i zarađivati ozbiljan novac u bilo kojem klubu u Europi.

Ako nekog igrača kao dobitak s priprema treba posebno istaknuti, onda je to Ivan Dolček. Ne samo da je postigao pogodak u pobjedi nad Turcima, nego se svidio igrom tijekom boravka u Sloveniji. Dolček je iskoristio svoju šansu, a bez obzira što je sa Šibenikom nazadovao u niži rang, on osobno je je tijekom posudbe napredovao. To je i pokazao i došao blizu ulaska u prvi sastav za Superkup. Leko ima tri krila za dvije pozicije za tu utakmicu jer će Jan Mlakar biti špica, osim Dolčeka u konkurenciji su Leon Dajaku i Emir Sahiti, a vidjet ćemo za koga će se odlučiti. Dolček je fizički ojačao, okomit je prema golu, nalazi se često u prilikama koje i sam kreira te je plus s ovih priprema, nema dvojbe da će ostati i dalje u dresu Hajduka.

Uskoro se očekuju i rješavanja statusa Filipa Krovinovića i Darija Melnjaka, strijelca protiv Trabzonspora, jer njih dvojica ušili su u posljednju godinu ugovora, a vidjet ćemo tko će još od mladih negdje na posudbu, jer bolje im je igrati nego grijati klupu, premda je Leko pohvalio posebno Roka Brajkovića i Madžida Šošića, dvojicu krilnih igrača koji imaju veliku konkurenciju na tim pozicijama.

Uglavnom, vidjet ćemo kako će Hajduk ući u sezonu, može li na startu osvojiti trofej koji bi im dao podstrek za početak prvenstva koje nosi težak raspored, a uskoro će i europske utakmice preko kojih Hajduk ima ambiciju ući u Konferencijsku ligu.


 


Tagovi

HajdukIvan LekoTrabzonsporNenad BjelicaMislav OršićIvan DolčekHrvatski SuperkupHNLKonferencijska ligaGNK Dinamo

Ostale Vijesti