Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Mister 400 već je rušio Rujevicu! U nogama još ima veliku utakmicu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 30.04.24. | 09:30

Dinamov kapetan prešao je čarobnu granicu broja nastupa za Modre, a iako trenutno nije u prvih 11, mogao bi u derbiju imati važnu ulogu. Kao što je i inače ima u Dinamovoj svlačionici

Malo je usput prošla vijest da je Arijan Ademi u Varaždinu upisao svoj 400., službeni nastup za Dinamo. Neki se ne mogu pohvaliti niti s 400 treninga u nekom klubu, koliko je onda tek 400 utakmica!? Ispred njega je još uvijek samo Dražen Ladić, sa 468 utakmica u modrom dresu, Ademi je, eto, drugi koji je prešao čarobnu 'granicu 400.' Prva utakmica bila mu je protiv Rijeke, još u srpnju 2010., kad je trener bio Velimir Zajec. Dinamo je izgubio u Maksimiru (1-2), koji dan kasnije šokantno iz Lige prvaka ispao od Šerifa, ali, nitko nije mogao niti misliti da će to biti početak jedne legendarne karijere, igrača, koji će postati kapetan, vođa.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

Čak 14 godina kasnije Ademi bi svoju 401. utakmicu također odigrati protiv Rijeke. Velimir Zajec je ponovno u klubu, sad je predsjednik, sve se drugo, zapravo, promijenilo. Rijeka je sad glavni kandidat za naslov, a poraz u dvoboju s Riječanima bio bi mnogo fatalniji, teži nego tih dana, kad je Ademi tek zakoračio u Maksimir. Promijenila se i Ademijeva situacija u momčadi, danas 'Mister 400' nije standardni prvotimac, nije igrač bez kojega Sergej Jakirović ne može zamisliti momčad na terenu. Sve je počelo tim povratkom iz Beijinga, došao je malo ozlijeđen, s posebnim bonusima u ugovoru, zbog kojih može odigrati samo 15 utakmica u sezoni više od 35 minuta. Lovio je formu, a istovremeno nije mogao imati kontinuitet, potom je Jakirović pronašao momčad koja pobjeđuje i koje se, naravno, drži. I, u takvim okolnostima, odigrao je Ademi tek 10 utakmica u minutaži većoj od dopuštene, devet puta bio je starter ove sezone. Zabio je jedan pogodak, imao još nekoliko dobrih prilika, ali ne ide mu realizacija. I to je, vjerojatno, posljedica specifične situacije u kojoj se našao.

Međutim, samo oni koji površno prate Dinamo, reći će kako je Ademijev doprinos uzletu Modrih nevažan i neprimjetan. Jer, njegova je važnost za svlačionicu, za momčad i suigrače, nemjerljiva. Ademi, sigurno duboko u sebi, nije sretan što ne igra, što nije u pravoj formi i ne može Dinamu dati ona svoja najbolja izdanja. Nije bio prijavljen za Europu, nije putovao na Kup-derbi u Split, Ademi je igrač, koji to nikad neće staviti u prvi plan, neće nikad zračiti nekim nezadovoljstvom ili frustracijom, već će se staviti u funkciju momčadi. On je najveći autoritet u svlačionici i jedan od onih koji se iskreno podredio samo jednom cilju - Dinamo prvak! Bodri s klupe suigrače kad nije na terenu, razgovara s mlađima, ali smiruje i one starije, 'gura' optimizam i podiže borbenu svijest. I, prvi će reći treneru Jakiroviću: 'ne moram igrati dok nam dobro ide, neka igraju oni koji pobjeđuju.' Ademi igrački, definitivno, ne nudi sezonu karijere, ali samo njegovo pristustvo u svlačionici, njegovi savjeti i taj pobjednički gen, koji usađuje suigračima, to su detalji, koji su bili važni u Dinamovoj borbi sa svim tim krizama, koje su ga snašle ove sezone. Ne sumnjamo da će, zbog čitavog tog kolopleta, neovisno o tome što je njegov doprinos na travnjaku manji nego prije, naslov prvaka, osvoji li ga Dinamo, biti jedan od njemu najdražih u karijeri.

Ali, bez obzira na sve, znamo i da bi priča oko Ademijeve sezone bila zaokružena s jednom pravom, velikom utakmicom. Onakvo, kakve je znao pružati u prvom mandatu u Maksimiru. Rujevica mu je uvijek odgovarala, tamo je vrlo često odigrao sjajne partije. Štoviše, prije nešto više od dvije godine baš je on srušio Rujevicu, zabio pogodak za 1-2 i donio veliku, ključnu pobjedu u borbi za naslov, u tom trenutku spasio glavu treneru Željku Kopiću, vratio Dinamo iz svojevrsnog ponora u kojemu se našao. Jesenas je na Rujevici odradio svih 90 minuta, s kapetanskom trakom oko ruke, odigrao je dobru predstavu, u kojoj je Dinamo ispustio dva boda i pobjedu u samoj završnici. Doveden je iz Kine baš za ovakve utakmice, no sezona je otišla u drugom smjeru. Mišić i Sučić čvrsto drže svoje pozicije na sredini terena i podižu formu, Baturina je neupitan, formula je dobitna i Ademi se morao pomiriti s ulogom pričuve. I, jest, ne gunđa, ne protestira već bodri, a kad igra daje sve od sebe, čak i kad mu ne ide.

Međutim, sigurni smo da Ademi još ima u nogama veliku utakmicu i ne bismo se čudili da baš na Rujevici to i prezentira. Možda i u prvih 11, ili, vjerojatnije, s klupe. Uvijek su ga takve utakmice dodatno motivirale, uvijek je na Rujevici, izložen često i uvredama i pogrdama s tribina, bio među najboljim Dinamovim igračima. Bez obzira na sve što ga je snašlo ove sezone, ne treba se čuditi ako i u nedjelju opet bude u tom društvu. U svojem 401. nastupu za Dinamo!



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaDerbiArijan AdemiSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti