Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Stavi pravu stvar na pr(a)vo mjesto: Dinamo sad ima meč-loptu!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 08:00

Modri su se 3.ožujka jedva izvukli na Opus Areni, ušli su u sudačku nadoknadu sa minus šest iza Rijeke. Onda je zabio Kulenović i pokrenuo Dinamov niz

U tim trenucima je sve se činilo izgubljenim. Osijek je na Opus Areni vodio 1-0, Dinamo nije izgledao kao momčad, koja će se vratiti, štoviše, Osječani su mogli i povećati prednost. Modri su nešto pokušavali sithijski, na ho-ruk, ali malo je tu bilo pravih prilika. Ušli su Modri u sudačku nadoknadu te utakmice sa šest bodova zaostatka za Rijekom, pet za Hajdukom. Čak i uz onu utakmicu manje, koja se provlačila kroz čitavu sezonu, Dinamo je bio autsajder u utrci za naslovom. Ne samo zbog tog minusa na ljestvici, već i zbog igre, dojma, malo je toga ukazivalo da će Dinamo dva mjeseca kasnije veliki derbi na Rujevici čekati kao lider HNL i imati meč-loptu!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Stavi pravu stvar na pr(a)vo mjesto", napisao je Dinamo na svojem X-profilu nakon pobjede Lokomotive nad Rijekom (3-1) u nedjelju navečer. Dinamo je prvi put ove sezone dočekao ponedjeljak na prvom mjestu HNL-a, što je samo po sebi raritet. Nikad, naime, nismo imali sezonu u kojoj su Modri tek u 32.kolu postali službeno lideri prvenstva. Drugi je raritet da su to uspjeli nakon svega što im se ove sezone događalo, nakon svega što su prošli. Toliko preokreta, poraza, teških pobjeda. Tada, na Opus Areni prije gotovo dva mjeseca, Sandro Kulenović uspio je zabiti u sudačkoj nadoknadi, donijeti Dinamu bod (1-1). I ostaviti nadu da još nije sve izgubljeno. Desetak dana kasnije Dinamo je brutalno poručen u Solunu od PAOK-a (5-1). I, tko bi rekao da će otad krenuti jedan od najvećih preokreta, koji je HNL dosad vidio, da će Dinamo, dakle, derbi odluke na Rujevici dočekati s bodom više od Rijeke!? Sedam uzastopnih HNL pobjeda (plus pobjeda na Poljudu u Kupu), Rijekin samo jedan krivi korak u Kranjčevićevoj i Dinamo je odjednom postao favorit za osvajanje naslova. Već na Rujevici u nedjelju Jakirović i njegova momčad mogu napraviti veliki korak prema tom trofeju. Naime, nekoliko je sad detalja na strani Dinama:

DINAMU JE DOVOLJAN I BOD

Taj bod više matematički ne znači mnogo, ali u psihološkom smislu je veliki kapital. Jer, Dinamu omogućava mirniju pripremu za derbi i mirniji izlazak na teren Rujevice, dopušta mu i plan B. Dakle, s remijem Dinamo ostaje u prednosti, ne treba mu pobjeda da bi izlet u Rijeku bio uspješan, kao što se dosad računalo. Uz to, Dinamo je bolji u međusobnim susretima pa, zapravo, u ovom trenutku ima dva boda prednosti. Odnosno, Rijeka do kraja mora osvojiti dva boda više da bi bila prvak. Bez pobjede u derbiju to će biti teško.

SVI ZDRAVI I NA RASPOLAGANJU

Nitko se od Dinamovih igrača u Varaždinu nije ozbiljnije ozlijedio, nitko nije dobio treći žuti karton. To je najbolja vijest za Sergeja Jakirovića, imat će na raspolaganju čitav kadar. A taj je kadar jako širok i za protivnike često nepredvidljiv. Neki igrači poput Vidovića, ušli su u formu u najboljem trenutku, Dinamo je u naletu, napadački opasan, Modri su zabili gol u svim proljetnim utakmicama nakon onog poraza (0-3) na startu drugog dijela sezone!

RUJEVICA I RIJEKA IM LEŽE

Uza sve to, Dinamu Rijeka i Rujevica u zadnje vrijeme leže. Na Rujevici Zagrepčani nisu izgubili četiri godine, a od Rijeke zadnji put ukupno više od tri godine, kad su u siječnju 2021. pali u Maksimiru (0-2). Otad su odigrali u HNL-u čak 13 utakmica, nijednom Riječani nisu slavili. Naravno, svaka tradicija jednom stane, možda i ova Dinamova bude prekinuta u nedjelju, ali to je dokaz da Rijeka i Rujevica Dinamu u zadnje vrijeme baš leže. Ove sezone dvije pobjede u Maksimiru, remi (2-2) na Rujevici, gdje je Dinamo također bio bliži pobjedi.

BOLJI RASPORED DO KRAJA

Zadrži li Dinamo prednost nad Rijekom i nakon derbija bit će bliži naslovu i zbog boljeg rasporeda u zadnja tri kola. Dinamu u Maksimir dolaze Osijek i Rudeš, Modri gostuju u Koprivnici, gdje tradicionalno beru bodove. Rijeka, pak, dvaput zaredom gostuje, kod Varaždina i Osijeka, na Rujevicu dolazi u zadnjem kolu Slaven Belupo. Uđe li u zadnja tri kola i s bodom zaostatka, Rijeka bi uistinu imala težak posao da prestigne Dinamo.

ISKUSTVO NA PRVOM MJESTU

Osim u bodovnoj, Dinamo je i u psihološkoj prednosti. Modri na derbi dolaze u pobjedničkom nizu, Rijeka nakon poraza, a k tome, Dinamo je tamo gdje je navikao biti. U ulozi lidera maksimirska momčad osjeća se najbolje, zna se ponašati kao lovina, Dinamovo iskustvo na vrhu ljestvice može biti krucijalno u ovoj završnici. U svakom slučaju, momčad je ne tako davno bila autsajder, sad je postala favorit, Dinamo na Rujevicu dolazi osokoljen, kao predvodnik HNL kolone. Sve se, gotovo preko noći, promijenilo!






Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHNK RijekaHNLRujevicaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti