Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Mišić za Germanijak: "Nisam nezamjenjiv! U jednom trenu strahovali smo za naslov, a s Bišćanom i pojačanjima idemo po još jednu Ligu prvaka"

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 02.05.23. | 16:30

Ponajbolji i jedan od najvažnijih Dinamovih igrača za Germanijak priča o derbiju na Poljudu, o novom naslovu prvaka, turbulencijama kroz koje je momčad prolazila, ali i o onome što Modre čeka idućih mjeseci

Brojčanik se zaustavio na broju 47. Toliko je utakmica ove sezone odigrao Josip Mišić za Dinamo i još uvijek ima šansu prestići lanjski doseg, tada je odigrao točno 50 utakmica. Dakle, istrči li u zadnja četiri HNL vikenda barem triput na teren, Mišić će se moći pohvaliti da je u samo dvije sezone odigrao čak 100 utakmica! Mogu ga na tom putu zaustaviti kartoni, zasad ima dva, ili neka nova ideja Igora Bišćana, koju će pokušati prezentirati prije kraja sezone pa dati šansu i nekom drugom igraču.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uhvatili smo Mišića u rijetkim trenucima odmora, nakon derbija na Poljudu dobili su igrači slobodno do srijede, naravno, trebalo im je za predah nakon svega što se događalo ove sezone, pogotovo na proljeće.

"Iskreno, mogao bih još odmarati, haha. Ma, dobro je, prvaci smo, osvojili smo još jedan naslov prvaka i naravno da nam je svima sad lakše. Čekaju nas još četiri utakmice do kraja sezone i bez obzira na to što više nema rezultatskog pritiska, naša je želja, cilj, pobijediti u sve četiri utakmice. Tako da, nema potpunog opuštanja.", rekao je Mišić, još se malo vrativši na Poljud i nedjelju velikog slavlja.

"Napravili smo ono po što smo u Split došli, osvojili smo naslov i još jednom pokazali da smo najbolji u Hrvatskoj. Jasno da je svima gušt proslaviti naslov na Poljud, u domu najvećeg rivala, kad ga već nismo mogli potvrditi u Maksimiru, na domaćem terenu, onda je dobro što smo to napravili baš na Poljudu. I kasnije proslavili s našim navijačima, čiju veliku podršku uistinu osjećamo čitave sezone. Kad smo došli na Macolu nakon utakmice i vidjeli koliko je navijača s Poljuda došlo da bi nas pozdravili, ali i da su došli navijači iz Zagreba, koji nisu bili na utakmici, onda taj šampionski osjećaj vrijedi još više. Ma, stvarno jedna lijepa priča s odličnim završetkom sezone."

Rekli bismo, jedne turbulentne sezone u kojoj se doista svašta događalo, da ne nabrajamo sto sve. Nije bilo lako iz svih tih situacija izaći kao pobjednik?

"Slažem se, bila je to stvarno turbulentna sezona, puna uspona i padova, kriza. Međutim, sad kad se sve zbroji, kad vidimo da imamo 12 bodova više od prvog pratitelja i da smo četiri kola prije kraja osigurali naslov, onda se ipak ta sezona može jedino smatrati uspješnom. A mi smo još jednom dokazali da smo, unatoč svim tim problemima, i dalje dominantni."

Je li postojao trenutak u sezoni kad su u Dinamu pomislili da bi mogli izgubiti naslov, koji su, praktički, već osvojili onom pobjedom nad Hajdukom u Zagrebu (4-0)?

"Moram priznati da smo pričali u svlačionici o tome i da nam nije bilo svejedno uoči one utakmice s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. Imali smo sedam bodova prednosti, bili smo u krizi, ispali iz Kupa, a igrali smo protiv Lokomotive, s kojom nam u zadnje vrijeme nije lako, teško je pobjeđujemo. Tada nam nije bilo lako, malo smo strahovali za naslov, prolazilo nam je kroz glavu 'ako ovo izgubimo...' Međutim, pobijedili smo, teško i jedva, ali pobijedili smo i ta je utakmica bila ključ priče, mislim da nakon toga više nije bilo nikakvih dvojbi."

To je bila prva Bišćanova utakmica na klupi Dinama. Znači, do njegova dolaska bio je Dinamo uistinu u opasnosti?

"Bili smo u krizi, u jednom lošem nizu, nismo igrali dobro i naravno da je postojala opasnost da zakompliciramo sezonu, ako se tako nastavi. Kažem, ta je utakmica s Lokomotivom bila prijelomna."

Što je točno donio Igor Bišćan, iz svlačionice stalno isijava zadovoljstvo novim trenerom?

"Treniramo odlično, a ono što me posebno kod posebno oduševilo jest priprema utakmice. Jako temeljito analizira suparnika, kvalitetno prenosi nama igračima što moramo raditi, u detalj objasni kako igra suparnik, kako se što bolje pripremiti za utakmicu. Jer, ne može se svaka utakmica igrati na isti način, ipak ovisi o tome tko je s druge strane. I mislim da se i na našim igrama vidi napredak po tom pitanju."

A tko god bio trener, Josip Mišić je, govore to i one brojke s početka, jedan do stožernih igrača. Mnogi će reći da je i nezamjenjiv, s obzirom da nijedan Dinamov trener uanzad godinu i pol dana nije pronašao Mišiću zamjenika?

"Ma, ja to ne gledam tako, ne smatram sebe nezamjenjivim. Ispalo je tako da sam kod svakog trenera igrao, da sam standardan, zdrav i uvijek na raspolaganju. Zadovoljan sam svojim igrama, priznajem, u ovoj krizi koja je iza nas imao sam i ja nekoliko loših utakmica, nisam bio pravi. Ali, ne mislim da sam nezamjenjiv i da nema igrača koji bi mogao igrati usmjeto mene, imamo mi takvih dosta u momčadi."

Koliko vrijedi ovaj Dinamo i što mu sve treba za novi napad na Ligu prvaka? Naime, jasno je da ovoj momčadi trebaju osvježenja, neki su važni igrači otišli, neki će otići, pitanje je samo koliko treba Dinamu da bi bio na razini od nekoliko prijašnjih sezona?

"Imamo dobru momčad, ta dominacija u HNL-u pokazala je da je Dinamo i dalje visoka razina. I mislim da ćemo i na ljeto biti dobri, da možemo ponovno dohvatiti Ligu prvaka. Naravno, ne mogu ja previše govoriti tko će otići i tko bi trebao doći, to su pitanja kojima se bave drugi, ali vjerujem da ova momčad, uz trenera Bišćana i nekoliko pojačanja, koja se najavljuju, može ostvariti taj naš cilj. Dakako, trebat će imati sreće u i u ždrijebu, sjetite se, lani smo odmah u drugom pretkolu imali Shkupi, zatim Ludogorec pa Bodo/Glimt, težak je bio put do Lige prvaka. Uspjeli smo, a vjerujem da to možemo i ove godine, zašto ne?"

Mišić i Ristovski produljili su ugovore, sigurno ostaju u Maksimiru, za ostale senatore još se zna. No, treba li Dinamo dovoditi mlađe igrače, ili je ipak u svlačionici za nove velike stvari potrebno više iskustva?

"Da, potpisao sam novi ugovor, ostajem u Dinamu, spreman za nove izazove. Što se tiče vašeg pitanja, mislim da ima dovoljno iskustva u svlačionici, nas nekoliko starijih je ostalo. Dakako, uvijek dobro dođe još koji iskusan igrač, no, znam da Dinamo više orijentiran na mlade igrače, na njihov razvoj i želju da klubu donesu dosta i u budućnosti. Kako god bude, vjerujem u nas, vjerujem da će Dinamo opet imati uspješnu europsku jesen."

Kako su mu se dosad dopali mladići koji su već u svlačionici, od kojih neki još nisu dobili priliku?

"Teško mi je reći, jer treninzi su jedno, a utakmice nešto drugo, premalo su igrali da bih mogao dati zaključnu ocjenu. Vidjet ćemo na kraju sezonu, nakon ovih nekoliko utakmica, u kojima ćemo i njih možda vidjeti na djelu. Vidjeli ste Topića, on je dobio šansu, pokazao se, u Splitu je igrao od prve. Ostale mi je teško komentirati.

Koliko nedostaje Arijan Ademi, njegov partner u sredini terena?

"Uf, fali, naravno. Nisam se još sasvim privikao na igru bez njega, puno nam je značio i na terenu i izvan njega. Ali, moramo dalje bez njega, nadam se, također uspješno."

Spada li ovaj naslov prvaka među najdraže trofeje u karijeri?

"Ha, teško je to ocjenjivati, svi su trofeji jednako dragi i svaki ima svoje mjesto u srcu. Ali da je važan, da je sladak, to svakako."

Mišić je u karijeri prošao puno toga, prebolio je tešku bolest i vratio se nogometu. Mnogi nisu očekivali da će nakon toga opet igrati na ovoj, visokoj razini?

"Pa, nisam ni ja očekivao da ću se vratiti tako dobro, da ću igrati tako puno i tako dobro kao što igram zadnje dvije sezone. Istina je, premašio sam i svoja očekivanja, moram biti zadovoljan, generalno, svojim igrama. Idemo sad još završiti sezonu, pobijediti sve što možemo, a onda se dobro pripremiti za novu sezonu. Nadam se, ponavljam, još jednu uspješnu sezonu."



Tagovi

GNK DinamoJosip MišićIgor BišćanHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti