Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Bišćan zna što želi i mora. Ali, na putu do uspjeha čeka ga puno prepreka!

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 01.05.23. | 13:00

Trener Modrih i nakon splitskog derbija pokazao je da je svjestan kakav posao ga čeka idućih mjeseci, pred Dinamom je mnogo izazova i teških odluka, o kojima će ovisiti rezultat na travnjaku

Kažu da je svijest o problemu prvi korak do njegova rješenja. Ako je tako, onda Igor Bišćan ne bi trebao imati problema s prvim korakom. Ili koracima, na putu do 'reizgradnje' Dinamove momčadi i novog uspješnog europskog pohoda. Bišćan je, primijetili su to mnogi, otkad je zasjeo na Dinamovu klupu, vrlo realan, smiren, fokusiran. Možda njegov Dinamo još ne oduševljava igrom (no nije se ni očekivao nagli preporod), ali zato njegovi javni nastupi, na press konferencijama, odaju dojam čovjeka, trenera, koji zna što želi i što mora učiniti da bi Dinamo iz cijele ove 'faze rekonstrukcije' izišao bolji, kvalitetniji i uspješniji. Ne skriva se Bišćan ni od kojeg pitanja, ne pliva u euforiji i povlači već neke logične poteze (Topić u prvih 11, recimo) te je potpuno svjestan da tek sad silazi u 'okno', da ga čeka pravi rudarski posao u iduća četiri mjeseca, do konca kolovoza i kraja europskih kvalifikacija. I da će se tek tada mjeriti njegova uspješnost, da će ovaj naslov prvaka brzo zaboraviti, ako Modri ne dohvate skupinu Lige prvaka ili Europske lige.

Međutim, koliko god Bišćan bio svjestan što ga čeka i bio spreman na taj izazov, na putu do uspjeha očekuje ga i puno prepreka. Neke od njih može i mora, ali neke i ne može preskočiti sam. Što to sve, dakle, stoji na putu Bišćanu u stvaranju nove, odnosno, 'refreshanju' postojeće momčadi? Dosta je izazova, dosta je nedefeniranih detalja, a vremena nema puno.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

SAMO ČETIRI UTAKMICE ZA KONAČNE ODGOVORE

U preostale četiri utakmice, najavio je to i sam Bišćan na Poljudu, dat će šansu mlađim igračima i onima koji su dosad manje igrali, mora od kraja prvenstva dobiti konačnu i jasnu sliku, tko jest, a tko nije kvaliteta za taj 'novi Dinamo'. Nije idealno, naravno, bilo bi bolje da Bišćan ima više vremena, da može i više kombinirati i da je mogao više rotirati u ovih pet utakmica, ali, to je jedina mogućnost, koja mu je na raspolaganju. Po ubrzanom programu morat će napraviti selekciju postojećeg kadra i podvući crtu. I u tom kratkom periodu pružiti priliku i ostalim juniorima, koji još nisu imali veliku minutažu.

MNOGI BI MOGLI OTIĆI

Ovo je sigurno mač nad glavom čitavoj momčadi i situacija u kojoj su Bišćanu, ali i ne samo njemu vezane ruke. Dinamo bi ovog ljeta mogao ostati bez nekoliko važnih, ključnih igrača i teško njihov odlazak može zaustaviti, ako dođu prave ponude. Livaković i Petković još nisu potpisali nove ugovore, a Livakovićev odlazak smatra se vrlo realnim. Vrlo je izvjestan odlazak Ivanušeca, a radi se i na transferu Josipa Šutala. No, sve je to još u zraku, oni su još uvijek u Dinamu, BIšćan s jedne strane mora raditi s njima i pripremati se kao da će ostati i iduće sezone, a s druge, razmišljati o alternativama i tražiti nova rješenja, jer se u jednom danu sve može promijeniti.. Naravno, ne treba naglašavati kakav bi udarac za momčad bio da svi oni, ili većina njih, odu odmah na početku ljeta i da ih nema u momčadi do kraja europskih kvalifikacija. Ali, to je dio koji manje ovisi o Bišćanu, više od Upravi kluba.

JOŠ NITKO NIJE DOŠAO, SLIJEDI 'LUDA UTRKA'

To je ona prepreka, koja u ovom trenutku djeluje vrlo visokom i o kojoj će također puno toga ovisiti. Dinamo još nije doveo ili dogovorio nijedno pojačanje za ljeto, a svi se slažu da će mu trebati pet, šest, možda i više novih igrača. Neke mete su poznate, neke nedostupne, ima sve manje mjesta razmišljanju i premišljanju, Dinamo mora ozbiljno krenuti u akciju i dovesti igrače. Sad kad je prvenstvo riješeno, kad više nema te neizvjesnosti može se i mora i sam Bišćan uključiti u priču oko novih igrača, gurati da se neke stvari što ranije riješe. Mogli bismo u prijelaznom roku gledati 'ludu utrku' za pojačanjima. Dinamo je u vremenskom tjesnacu, zbog svega što se događalo zadnjih mjeseci u klubu i oko njega, sad mora hitno pronaći pojačanja. A to nikad nije lako i vrlo je rizično.

PRESLAGIVANJA U KLUBU I FINANCIJE

Iako je, naizgled, sve lijepo posloženo i na papiru se sasvim jasno zna tko vodi klub i tko bi o čemu trebao odlučivati, u svakodnevnoj praksi situacija je. zapravo, drukčija. Dario Šimić trebao bi biti glavni čovjek za sportski sektor, međutim, on ne može ništa bez potvrde, amenovanja ostalih članova Uprave, a, kako čujemo, tu nisu baš oko svih pitanja svi jednoglasni. Što, naravno, opet produžuje proces odlučivanja kod svake, i najmanje odluke. U takvim okolnosti, gdje još uvijek svatko u klubu gleda kako sačuvati svoju poziciju i kako se što manje izložiti kritikama, teško se odlučiti na rizik i 'igrati na dug'. U prijevodu, dovesti igrače prije nego što se blagajna napuni prodajama, što je Dinamo u prošlosti stalno radio. Dinamovo financijsko stanje 1.svibnja nikad nije bilo idealno, ali klub je često riskirao, dizao kredite, živio od budućih transfera da bi kraj godine dočekao u plusu. Dojam da aktualna Dinamova vlast želi ukinuti takav model, no, može li u ovom trenutku, preko noći, pronaći bolji!?

KRNJE PRIPREME I SKORI POČETAK SEZONE

Nije Bišćan prvi koji se time susreće, već godinama Dinamovi treneri u sličnom stresu provode ljeto, no, on bi mogao imati veći problem, jer gradi novu momčad, možda će izgubiti i cijelu kralježnicu, o čemu smo pisali nekoliko odlomaka ranije. Dakle, pripreme za novu sezonu počinju već oko 15.lipnja, a na njima će Bišćan u startu imati vrlo malo igrača. Jer, reprezentativci će imati svoje obveze, Liga nacija, kvalifikacije diljem svijeta, Euro U21... Dosta će se igrača priključiti tek krajem lipnja ili početkom srpnja, na kraju priprema. Pitanje je može li do sredina lipnja Bišćan u suradnji s Upravom imati jasnu sliku s kojom okosnicom momčadi ide u Europu, puno toga će se događati u hodu, a u takvim je uvjetima teško stvarati igru i pripremati se za najvažnije utakmice Dinamove sezone. Jer, već oko 20.srpnja imat će Modri prve europske ispite, a Superkup je na rasporedu oko 15. srpnja.

STVARANJE EFIKASNE, NAPADAČKE IGRE

I to je ono što se od Dinama želi gledati iduće sezone, napadački, efikasan, dominantan Dinamo. Bišćan u ovih pet utakmica stabilizirao momčad, disciplinirao je, Modri nisu primili gol već četiri utakmice u nizu, što je ovosezonski rekord. No, prati ga u dijelu javnosti glas defenzivnog trenera, a da bi zadovoljio sve apetite i ambicije Dinama, Bišćan će morati poraditi i na napadačkoj igri, na gol-učinku, Dinamo, jednostavno, mora težiti ofenzivnom nogometu. Barem u HNL-u. Ali, dobro, dojam će ipak neko vrijeme biti iza rezultata, za početak bitno je stvoriti ponovno jaku momčad, izboriti Ligu prvaka ili Europsku ligu, startati dobro u novu sezonu, makar i defenzivnijim postavkama igre. Dakako, stvaranje napadački orijentirane i efikasne momčadi ovisit će i o igračima koji će biti u svlačionici, koliki će biti Dinamovi napadački resursi, a tu se opet vraćamo na priču o dolascima, odlascima i prijelaznom roku. Od koje, zapravo, sve u Dinamu i počinje i o kojoj gotovo sve i ovisi.



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanNK Hajduk SplitHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti