Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Marić bi mogao postati sportski direktor, Kamenski bi radije bio savjetnik nego šef Uprave Dinama!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.03.24. | 13:30

Dragutin Kamenski skloniji je opciji da savjetodavno sudjeluje u izgradnji nove klupske Vlade. Da ponudi Zajecu svoje iskustvo u onome u čemu je jak; strateškom planiranju poslovanja, operaciji “novi stadion” i višegodišnjem iskustvu.

Novu vladajuću garnituru u Maksimiru čekaju poslovi kojima je rok izvedbe istekao - jučer! Klasičnih “100 dana mira” ionako je neki utopistički termin koji s modernim shvaćanjem nogometa nema nikakve veze. Jučer je bio Belupo, u četvrtak slijedi PAOK a nakon Rudeša su dva ogleda s Hajdukom u kojem se lomi prvenstvo… Sportski sektor je ionako definiran i tu baš i nema prostora za neke promjene koje u ovom trenutku nisu baš dobrodošle. Zbog harmonije prve momčadi čiji rezultati u ovom trenutku jedini donose kapital u Maksimir.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, jasno je da se s izborom novog sportskog direktora ne smije čekati. Već za tri mjeseca počinje ljetni prijelazni rok i ozbiljni klubovi već su duboko u planovima. Velimir Zajec tu mora biti brz i odriješit; odlučiti se za osobu koja će kreirati sportsku politiku, zasukati rukave i spustiti se u rudnik. A kandidata, naravno, ne manjka.

Prema nekim pričama koje nude insajderi, Silvio Marić jako dobro kotira u utrci za to mjesto. Od početka se svrstao pod Zajecov kišobran, u nedjelju je bio dio slavljeničke ekipe i to bi mu se moglo honorirati. Spominje se i Tomo Šokota odnosno kombinacija njih dvoje. Ivan Mance ima svojih zagovornika, ali on je već dugo želja maksimirskih struktura a tu je i Goran Boromisa koji je stasao u školi Dinama a sada uspješno vodi sportski sektor Olimpije iz Ljubljane. Peto ime je rezervirano za stranca no otegotna okolnost moglo bi biti duži vremenski rok za takvu vrstu potrage.

Što se tiče ostalih kadrovski promjena, Velimir Zajec nije sklon ući u Dinamo “ognjem i mačem” i krenuti u osvetnički pogon na način na koji se aktualna uprava obračunavala s neposlušnim glasačima nakon skupštine u Sheratonu. Uostalom, i sam je Zajec komunicirao kako se nitko ne treba bojati za svoj posao, pod uvjetom, dakako, da ga je radio savjesno i u skladu sa zakonom. Priče kako su se zaposlenici strašili da će završiti na cesti kada i ako Zeko preuzme vlast, više su bili medijski spinovi za naivne. No, jasno je da će biti promjena na rukovodećim pozicijama.

Prema informacijama koje je Germanijak već donio ranije, Darko Podnar i Danijel Tomačić trebali bi napustiti upravu kluba dok kuloari sugeriraju kako će Vlatka Peras spustiti se stepenicu niže pa umjesto predsjednice uprave ostati tek član. Peras i Zajec znaju se desetljećima. Uostalom, ona ga je dočekala u Maksimiru nakon što je novi predsjednik preuzeo ulogu sportskog direktora kluba u siječnju 2000. godine. Dočekala ga je i 24 godine kasnije i zapljeskala mu u loži. Je l' to dovoljno da Vlatka Peras preživi, znat će se vrlo uskoro - odmah nakon prve sjednice izvršnog odbora kluba.

Dakle, traži se šef Uprave u čijoj fotelji mnogi vide Dragutina Kamenskog. Germanijak je jutros donio priču da će vlasnik Kamgradnje imati važnu ulogu u "novom Dinamu" i to je sasvim točna informacija. Međutim, nove informacije donose vijest da to neće biti u operativi. Uspješan gospodarstvenik, financijski neovisan s golemim iskustvom bio je preko noći otpisan od strane Mirka Barišića, odnosno Nikole Hanžela koji je operativno vukao poteze. Osim golemog poslovnog iskustva, Kamenski je privlačan i zbog projekta novog stadiona koji je bio važan adut tijekom izbora “Proljećara”.

Međutim, kako Germanijak doznaje, Drago Kamenski u ovom trenutku nije spreman da se operativno posveti vođenju Dinama. Iz više razloga. Prvo i osnovno, njegov moralni kodeks mu ne dozvoljava da se upusti u nešto ako nije “100 posto unutra” a trenutno Kamenski vodi svoju kompaniju u kojoj svaki mjesec mora isplatiti tisuću plaća. To je stvar odgovornosti i nekih temeljnih principa uspješnog poslovanja.


Ne može čovjek biti između dvije strane i nema problem to priznati. Upravo zbog tog kodeksa koji posjeduje, njegov Kamgrad izrastao je u vodeću hrvatsku kompaniju u sektoru graditeljstva. Održati u ovakvim vremenima kompaniju na vrhu iziskuje puno energije tijekom operativnog djelovanja i Drago Kamenski trenutno nije u poziciji da dijeli Kamgrad s Dinamom. I to je pošteno rekao u neformalnim razgovorima s “proljećarima” na čijem je slavlju poslije pobjede na Skupštini nazočio.

Dragutin Kamenski skloniji je opciji da savjetodavno sudjeluje u izgradnji nove klupske Vlade. Da ponudi Zajecu svoje iskustvo u onome u čemu je jak; strateškom planiranju poslovanja, operaciji “novi stadion” i višegodišnjem iskustvu. I to čisto iz nekih altruističkih pobuda da pomogne klubu za koji navija i koji nosi u srcu. Uostalom, Kamenski se upravo iz tih razloga odazvao na poziv Mirka Barišića i ušao u Izvršni odbor kluba. Za razliku od većine koja je gledala osobnu korist, Kamenski je trošio vrijeme i energiju da bi ga Barišić na koncu prekrižio. Zašto? Zato što je Hanžel bio svjestan da bi u Kamenskom imao veliku konkurenciju.

Njegove kvalitete i stav koji ne poznaje “figu u džepu” očito je prepoznala i pobjednička strana te ga vabi u Upravu kluba. No, trenutno je Drago Kamenski skloniji toj savjetodavnoj opciji nego operativi. Naravno, u Maksimiru se sve mijenja preko noći pa bi i njegov stav mogao olabaviti uz prave argumente i određne promjene u dnevnoj rutini ovog gospodarstvenika, ali ako danas pitate Kamenskog bi li ušao u Upravu Dinama, njegov odgovor bio bi prije ne, nego da!



Tagovi

GNK DinamoSilvio MarićVelimir Zajec

Ostale Vijesti