Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Zeko, prvo u Madrid!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 17:30

Euforija, slavlje, nova era u povijesti kluba. Sve je to donijela 'velika nedjelja'. Zajec je dobio mandat, ali već od sutra tražit će se konkretni potezi. Jer, Dinamo je na prekretnici

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! I tu se nema što dodati, proces, koji je počeo prije više od godinu dana, sad je završio. Ono što smo u tih godinu dana shvatili, Mirko Barišić i njegova klika nisu u tom razdoblju pokazali da mogu voditi Dinamo, klub, koji je u tom razdoblju nazadovao u svim segmentima, a zadnjih su dana očajničkim potezima i pravnim 'silovanjima' pokušali ostati na vlasti. Pa, ako niste u godinu dana uspjeli osigurati većinu, po pravilima, na koje ste sami pristali, po novom Statutu, koji ste sami isforsirali, došli ste do toga da zadnji dan rješavate većinu? I, svaki drugi rasplet, osim Zajecove pobjede u tim okolnostima, bio bi loš! Jednostavno, Mirka Barišića je 'pregazilo vrijeme' i vrijeme je za nove ljude. Kako je tako iskusan tip, koji je prošao razne borbe, pao na Nikoli Hanželu?

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U nedjelju je u Maksimiru vladala euforija, navijačko slavlje, velika fešta. Proslavlja se povratak Dinama, kraj jedne velike navijačke borbe, koja je trajala 15-ak godina. Navijači slave Zajeca, svoju ikonu, on je 'uno di noi'. Jedan od rijetkih, koji i dan-danas imaju taj status. Simbolika Zajecova povratka u Dinamo, vezana za onaj povratak imena Dinamo, vrlo je jaka. Ne moramo dodatno objašnjavati, svi znaju što Zekina pobjeda znači za dobar dio navijačkog puka. Nogomet jest romantika, emocija. Ali, već u ponedjeljak, Velimir Zajec bit će predsjednik kluba, kojeg čeka velik posao. Euforija će utihnuti, proći će i mamurluk, a ostat će činjenica da je Dinamo na prekretnici. Rezultatskoj, financijskoj, svakakvoj! I Velimir Zajec, upravo zbog svoje karizme i ugleda, koje uživa imat će i dodatnu odgovornost. Od njega se očekuje mnogo više nego od nekih drugih pa i Mirka Barišića. U ponedjeljak ujutro Zajec će se suočiti s ogledalom, koje će mu poručiti da je on taj, da on mora odvesti Dinamo na novu razinu. Zajec, istovremeno, nije došao na čelo kluba koji je 'u banani', već je došao u klub, koji je zadnjih 10-ak godina rezultatski uspješan i da će biti veliki fijasko, ako se spusti koju stepenicu niže. On se mora nametnuti svojem 'timu', on mora biti vođa tog tima, a ne samo maskota i simbol određenih grupacija.

Tijekom cijelog ovog procesa pričali smo s mnogo ljudi, pitali ih, između ostalih, zašto mislite da je Zajec najbolji izbor? U 90 posto slučajeva, odgovori su bili: 'On je legenda Dinama', 'Odrastao sam na '82. i Zeko mi je bio idol', 'Bolje on nego ovi'... Sve su to legitimna razmišljanja navijača, ali ništa od toga ne jamči da će Zajec biti uspješan predsjednik. Vođa novog Dinama!

Zajecu je ovo osmi mandat u Dinamu. Bio je igrač, kapetan, sportski direktor u više navrata, glavni direktor, trener. Imao je blistavih, ali i manje blistavih epizoda. Kao igrač i kapetan 'bez mrlje', bio je sportski direktor krajem 80-ih, kad je stvarao jaki Dinamo i rat ga je zaustavio da skine moćnu Crvenu zvezdu s trona. Bio je čovjek, koji je pobijedio Ajax na Amsterdam Areni, čovjek, koji je proglasio povratak imena Dinamo. Ali, Zajec je i čovjek, koji je iz Cibalije doveo Čuturu (on je bio dobar), Sesara i Leutara, umjesto Bošnjaka, koji je tada postao ikona Hajduka i jedan od najboljih igrača Bijelih u osvajanju trofeja. Bio je i čovjek, koji je otišao od Mamića i Barišića na ružan način, a onda se ponovno vratio u Maksimir kao trener. I tada napravio jedan od najvećih gafova, otišao gledati utakmicu budućeg suparnika, a Dinamo bez prvog trenera zamalo ispao od Kopra nakon 5-1 u prvoj utakmici. Potom je ispao od Šerifa. Dakle, bogata je to biografija, ali nije samo crno-bijela. Zajec od prije 20, 30 godina nije isti Zajec kao danas, jedno je biti legenda iz '82., 98., nakon što je osvojio dušu, srce dinamovaca, vratio Dinamo, sad mora pokazati da pripada i u 2024.

Neke Zajecove izjave u predizbornoj kampanji bile su sporne. Jedna od njih vezana je za Luku Modrića. U nedavnom intervjuu za grčke medije, izjavio je (nije nitko demantirao da je greška u prijevodu) da je on doveo Modrića u Dinamo. No, znamo tko je za Modrića zaslužan, pripisat ćemo to predizbornoj kampanji. Ono što je sporno u ovom trenutku, Zajec je kazao da bi volio vidjeti Modrića u Dinamu, ali da to nije realno i da će Modrić otići negdje drugamo. E, tu je caka. Dinamo treba predsjednika, koji će sutra odletjeti u Madrid, razgovarati s Modrićem i u četiri oka pozvati ga u Dinamo! Jednom, dvaput, triput. Pa neka Modrić odbije! Ali, ako netko može dovesti Modrića, onda je to Zajec. Svojom karizmom, statusom legende. To je taj 'touch', koji Zajec može dati Dinamu, napraviti nemoguće. Zato je potreban, ne zbog simbolike i romantike! Zeko, prvo u Madrid, pa što bude. Modrićev dolazak bio bi 'stepenica više', u svakom smislu, ne samo igračkom.



Tagovi

GNK DinamoGNK Dinamo izboriVelimir Zajec

Ostale Vijesti