Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Livaja uzeo megafon i poveo uvredljivu navijačku pjesmu! Nije mu prvi put, kako će reagirati HNS!?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.05.23. | 22:50

To što je gestikulirao Funcutima nakon pogotka, može se još i shvatiti. Ali da glumi vođu navijača i pjeva pogrdne pjesme, opet, to treba osuditi

Marko Livaja zabio je pogodak s bijele točke i potvrdio Hajdukovu pobjedu (2-0) i osvajanje Kupa. Slaveći pogodak gestikulirao je prema šibenskim navijačima, Funcutima, pokazujući im dva prsta (valjda to znači - druga liga), potom skinuo i dres. Gesta koja po nogometnim pravilima zaslužuje žuti karton, provokacija suparničkih navijača, također, ne spada u lijepa sportska ponašanja, ali od toga ne treba raditi dramu. Vruća glava, adrenalin, želja za proslavom pogotka, emocije, a i ne sumnjamo da je Livaja čitavu utakmicu bio pod paljbom s tribine gdje su bili šibenski navijači i da, temperamentan kakav jest, samo čekao trenutak za 'osvetu'. Stoga, taj se potez još i može razumjeti, ni prvi ni zadnji, možda je buha, nikako slon.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I zaboravio bi se daj detalj, prošao kroz običan nogometni folklor, da koji trenutak kasnije Livaja nije u ruke uzeo megafon i započeo navijačku pjesmu. Ali, ne pjesmu o Hajduku, o 'Ruži procvaloj', ne Mišu Kovača ili Grdovića. Livaja je krenuo pjevati: "Freze, traktori i seoski putevi...", pjesma koja vrijeđa Šibenčane i navijače Šibenika, jer u nastavku ide ovako: "p...e šibenske, dobit ćete batine." Treba li reći da nitko u tome nije vidio ništa loše i da su uskoro svi zapjevali sa svojim idolom Livajom? I, još, da mu je prvi put... Dinamovi mu navijači nisu zaboravili kad je nakon pobjede u Maksimiru (2-0) u kojoj je bio apsolutno najbolji pojedinac na travnjaku i zaslužio svojom igrom respekt svih tribina, pretjerao u slavlju i s navijačima vikao: "Mrzim Dinamo, srpsko ime to." Ispričao se tada preko službenih klupskih kanala, glave su se uskoro ohladile, Livaju je HNS kažnio s 35 tisuća kuna i sve je stavljeno u registar 'slučajni incident.' No, Livaja očito nije izvukao pouku, a ona glasi; ono što je normalno i očekivano ponašanje za navijače, iako bi i za njih trebalo biti kažnjivo, nije dopušteno i normalno igračima. Pogotovo ne zvijezdi, najpopularnijem igraču, idolu klinaca i reprezentativcu, što Livaja sigurno jest. I ne može se opravdati tek emocijom, transom, slavljeničkim adrenalinom! Jer, kad netko poput Livaje pjeva pjesme, koje nekoga vrijeđaju, pozivaju na batine, koliko god na prvu bile folklorne i nebitne, dobijaju drugu dimenziju i značenje. I to jednom trebaju svi nogometaši, treneri i klupski dužnosnici shvatiti. Vidjet ćemo što na sve to ovaj put reći HNS?

Da, znamo javit će se sad mnogi, braniti Livaju, napdati iz ovih ili onih razloga, puno će biti onih koji će spomenuti kako su istu stvar svojevremeno radili i neki drugi, primjerice, igrači Dinama, kako je Ćorluka Niki Kranjčaru pjevao: "Svinjo, debela!", kako su u onom slavlju na autobusu igrači vikali:"J..i se, j..i Splite!" Jesu, bili su kažnjeni i trebali su biti i više kažnjeni, apsolutno! Ali, koja je posljedica toga? Što danas, kad Dinamovi igrači dođu pred navijače slaviti pobjede i kad krene bilokakva pjesma, koja vrijeđa Hajduk, Split ili njihove navijače, oni spuste ruke, šute i ne pjevaju ništa. Kamo li da uzmu megafon! Zato što bi u suprotnom bili kažnjeni. Ne od HNS-a, već interno od kluba! Jer, granicu slavlja ipak treba znati... Zato, Marko pusti megafon, drži se lopte! Ali, to mu treba reći netko s viših instanca.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Marko LivajaNK Hajduk Split

Ostale Vijesti