REUTERS/Amanda Perobelli
REUTERS/Amanda Perobelli

Kreću i najveći favoriti; Brazilci pričaju samo o naslovu, Srbi u euforiji najavljuju veliku pobjedu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 11:15

Zanimljiv je podatak da je Brazil od osvajanja zadnjeg naslova prije 20 godina na svjetskim prvenstvima pobijedio samo dvije europske reprezentacije - Hrvatsku i Srbiju

Argentina se poskliznula, Saudijska Arabija zasad je najveća senzacija Mundijala u Kataru, skinuli su Saudijci Messija&co., koji su uoči turnira označeni kao jedni od glavnih favorita. A prvi favoriti ipak su (bili) Brazilci. I gdjegod se pojave izazivaju veliki interes, pita ih se o naslovu prvaka, a nije da i oni ne podgrijavaju te priče.

"Ne osjećam odgovornost zbog zadnjih 20 godina, nego samo zadnje četiri. Priča je lijepa i nosi pritisak, da, ali pritisak koji živi cijela jedna država, zaljubljena u nogomet. Postoji pritisak, no i spokoj spoznaje o prilikama koje se pojavljuju u životu, to sanjarenje je dio toga. Samo će jedan biti prvak, a pritisak je neizbježan.", kazao je brazilski izbornik Tite u najavi urtakmice protiv Srbije (četvrtak, 20 sati), kojom Brazil otvara pohod na svoj šesti naslov.

Tite nije puno pričao o samoj utakmici sa Srbijom, to je ostavio svojem pomoćniku Cleberu Xavieru, samog izbornika više su pitali o generalnim stvarima. Primjerice, je li argentinski primjer upozorenje i za Brazil.

"Treba imati respekt, jer sve su to kvalitetne selekcije, nema jače ili slabije utakmice. Možda je baš ta Argenina najbolji primjer. Naš je put respekt prema protivniku, ali to je i respekt prema sebi."

Nije Tite želio govoriti o sastavu, kako kaže, da ne bi otkrio protivniku svoje ideje. Ali, dok Brazil gleda puno dalje od prve utakmice, jedan podatak mogao bi biti upozorenje za Titea i njegove zvijezde. Naime, od 2002. i osvajanja zadnjeg naslova, pobjede protiv Njemačke u finalu (2:0), Brazil je na iduća četiri SP-a pobijedio samo dvije europske reprezentacije - Hrvatsku (dvaput) i upravo Srbiju. Protiv Srbije Brazilci su slavili prije četiri godine u Rusiji, u zadnjoj utakmici u skupini, dok su nas pobijedili 2006. u Njemačkoj (1:0) i 2014. na svom Mundijalu u Brazilu (3:1). U svim ostalim okršajima s Europljanima bili su kratki. Francuska, Portugal, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska. Iz nekog razloga, Europljani Brazilcima ne leže, iako ih većina igra u europskim klubovima.

"S obzirom na to da nas puno igra u Europi, naviknuli smo na europski stil i ideju nogometa i zato nije bilo potrebe da igramo prijateljske utakmice protiv Europljana. Ranije je postojala ideja da što više igramo protiv europskih reprezentacija, sad više to nije slučaj. Spremni smo za utakmice prrotiv Europljana.", poručio je desni bek Danilo. Spomenimo kako će Brazilci u skupini osim sa Srbijom igrati i sa Švicarskom (uz Kamerun), s kojom su u Rusiji remizirali (1:1).

Brazilska javnost očekuje moćni, razigrani i efikasni Selecao. Svi žele da Tite protiv Srbije, koja je, naravno, samo prva stepenica prema cilju, naslovu prvaka, na teren pošalje ofenzivni sastav. Sigurno s četvoricom, ako ne i petoricom ofenzivaca. Raphinha, Neymar, Vinicius i Richarlison ne bi trebali biti upitni, jedina je dvojba hoće li u sredini uz Casemira biti ofenzivniji Lucas Paqueta ili defenzivniji Fabinho. Većina, dakako, navija za Paquetu.

Na SP je i Neymar došao u sjajnoj formi, a Thiago Silva je pred novinarima poručio da mu Neymar izgleda bolji i spremniji nego na prethodnim Mundijalima. Uglavnom, bave se sobom, protivnici, tkogdo oni gili, ne zanimaju ih previše. Iako će sami za sebe reći da jnisu arogantni kao Nijemci, već su samouvjereni. Sve ovisi kako tko gleda.

S druge strane, Srbi su u Katar stigli prepuni očekivanja. Za razliku otprije četiri godine, kad su u Rusiju došli bez nekog posebnog osjećaja, sad ih trese euforija. Za koju je najzaslužniji izbornik Dragan Piksi Stojković, koji je posustalu reprezentaciju podigao do razine da neki već pričaju i o finalu SP-a. Stojković sam, naravno, nikad neće takvo što izgovoriti, njegova je mantra da 'igrači ne moraju ništa, a mogu puno', ali nije niti tip kojega će fascinirati snaga protivnika.

"Brazil će igrati s četiri napadača? E, onda smo gotovi! Utakmica počinje rezultatom 0:0 i Brazil može pobijediti, a može i Srbija. Ne bojimo se nikoga na svijetu pa niti Brazila.", rekao je Stojković, kojega su mediji upoznali s činjenicom da njihova reprezentacija, uključujući i onu bivše države, nije pobijedila Brazil 88 godina.

"Kako da ih pobijediš kad su toliko jaki! No, povijest se često mijenja, svaki novi pokušaj je prilika da je promijenite. Važno je da skupimo što više bodova i prođemo u drugi krug, a opet, ako se to i ne dogodi, neće biti smak svijeta.", rekao je Stojković.

Po svemu sudeći najbolji strijelac Aleksandar Mitrović neće početi utakmicu, nije se još dovoljno oporavio, iza prvog napadača Vlahovića mogli bi zaigrati Tadić i Sergej Milinković-Savić. Zanimljiv je detalj i da će glavni sudac ove utakmice biti Alireza Faghani, Iranac koji je istu utakmicu sudio i prije četiri godine.

Mogući sastavi:

Brazil: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Lucas Paqueta, Casemiro - Raphinha, Neymar, Vinicus Jr. - Richarlison. Izbornik: Tite.

Srbija: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Gudelj, Lukić, Lazović - S.Milinković-Savić, Tadić - Vlahović. Izbornik: Dragan Stojković.


 


Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacijaBrazilSrbijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Dragan StojkovićTite

Ostale Vijesti