Reuters
Reuters

Titeove napadačke slatke brige: Brazil bi protiv Srbije mogao istrčati s najofenzivnijom postavom nakon 1982.

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.11.22. | 08:14

Reprezentacija Brazila najveći je favorit turnira.

Neymar, Vinicius Junior, Rodrygo, Raphinha, Anthony, Gabriel Jesus, Richarlison, Gabriel Martinelli, Pedro, Paqueta - brazilski izbornik Tite u svojem arsenalu ima čak 10 prvoklasnih ofenzivaca od kojih bi u prvom kadru najvećeg favorita turnira moglo biti mjesta za njih - pet.

Očekuje se da će Selecao utakmicu protiv Srbije, 24. studenog u 11 sati po hrvatskom vremenu, otvoriti s Gabrielom Jesusom u vrhu napada, Viniciusom Juniorom i Raphinhom na pozicijama krilnih napadača, a na mjestu 'desetke' ili polušpice trebao bi krenuti Neymar. Novinar brazilskog Globa, Paulo Vinicius Coelho (poznatiji pod nadimkom PVC), tvrdi da bi Tite za dvoboj protiv Srbije, a onda i u ostalim utakmicama prvenstva, mogao 'instalirati' i West Hamovog ofenzivca Paquetu, koji bi zaigrao s Casemirom u sredini veznog reda.

Prema tome, Brazil bi na turniru mogao zaigrati s čak petoricom ofenzivaca, što bi, tvrdi PVC, bila najofenzivnija momčad Brazila 1982. kada su Carioce na turnir u Španjolskoj stigli kao najveći favoriti turnira, grupu su pomeli s maksimalnim učinkom i gol-razlikom 10:2, potom su nadvisili Argentinu s 3:1, da bi ih u dvoboju za polufinale šokirao kasniji prvak Italija na krilima sjajnog Paula Rossija koji je zabio sva tri pogotka u 3:2 pobjedi Azzurra.

Brazil je tada igrao u svojevrsnoj 4-2-2-2 formaciji s dva iznimno ofenzivno nastrojena desna beka Leonardom i Juniorom. U napadu su igrali Serginho i Eder, iza njih stajali su Zico i Socrates, a u veznom redu Cerezo i ofenzivac Falcao. Brazil je igrao s pet ofenzivaca, a takav bi slučaj mogao biti i u Kataru, ako se Tite odluči na Paquetu na poziciji centralnog veznjaka umjesto očekivanog destruktivca Freda.

PVC spominje da je Brazil iz 2002., kada je posljednji put osvojio naslov prvaka svijeta, također bio izrazito ofenzivno nastrojen, barem u grupnoj fazi natjecanja. Carioce su tada igrale u 3-4-3 formaciji, u napadu su stajali Ronaldo, Ronaldinho i Rivaldo, u sredini veznog Juninho Pernambucano, a na bekovima ofenzivno nastrojeni Cafu i Roberto Carlos. U nokaut fazi, Luiz Felipe Scolari se odlučio na malo defenzivniju formaciju s Klebersonom u veznom redu umjesto Juninha, te je zaigrao sa 'samo' tri ofenzivca.

Iznimno ofenzivan Brazil bio je i onaj četiri godine kasnije, kada su u vrhu napada igrali Ronaldo i Adriano, a iza njih su stajali Kaka i Ronaldinho, dok je s klupe ulazio Robinho.

Aktualni Brazil zaigrat će ih s četiri, kao i Brazil 2002. u grupi i onaj i 2006., a možda ubaci i petog (Paquetu) i izjednači se s onim najofenzivnijim Brazilom iz 1982.

BRAZIL 1982.

BRAZIL 2002.

BRAZIL 2006.

BRAZIL 2022.?



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti