Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Joja je iznenada preminuo prije 11 godina! Njegovo ime danas spašava mnoge živote

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 02.05.24. | 08:10

Omiljeni Ivan Turina šokantno nas je napustio na današnji dan 2013. No, još ga se sjećaju u Švedskoj i Hrvatskoj, navijači iz Stockholma i danas će pohoditi njegovo posljednje počivalište

Nikad to jutro nećemo zaboraviti, jer s Jojom smo bili povezani, jednostavno, s njim nisi mogao biti nepovezan. I večer prije, na 1. svibnja 2013., Dinamo je igrao u Sesvetama prijateljski sraz, baš kao i ovog 1. svibnja, u jednom se društvu pričalo baš o Ivanu Turini. Prepričavale njegove fore, pošalice, aengdote, uz 'brdo' smijeha. Čuli smo se nekoliko dana ranije, uz zajednički: 'Vidimo se uskoro!'. No, jutro 2. svibnja donijelo je šokantnu vijest, nema više Joje, nema Ivana Turine.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prošlo je 11 godina od tog nesretnog dana, otkad se u snu u stanu u Stockholmu ugasilo veliko srce Ivana Turine. Iznenada, šokantno. Međutim, kakav je čovjek i kakav karakter u pitanju, dovoljno govori činjenica da ga se i 'hladni' Šveđani, kao i brojni njegovi prijatelji i nogometaši u Hrvatskoj, sjećaju s jednakim uspomenama i 11 godina kasnije. Danas će, kao i 2. svibnja svake godine, u Zagreb doći navijači stockholmskog AIK-a, njegova zadnjeg kluba, zajedno s Dinamovim navijačima odati počast na posljednjem počivačištu Ivana Turine, naravno, doći će i delegacija Dinama, Jojini prijatelji, bivši suigrači... Njegov osmijeh svima je još pred očima i teško ga je zaboraviti.

No, veliko je i ono što je Turina ostavio iza sebe. AIK-ovi navijači pokrenuli su stranicu Ivanova minuta (Ivanminuten.se), nazvanu po 27.minuti (Turinin broj na dresu) u kojoj na utakmicama odaju počast Turini. Na toj stranici svatko tko želi može donirati određenu svotu za razna medicinska istraživanja, na to je stranici otvoren i registar defibrilatora u čitavoj Švedskoj, zna se u svakom trenutku gdje je najbliži defibrilator za pomoć, a također se preko te stranice prijavljuju i alamiraju spasitelji-volonteri, koji priskaču u pomoć, ako netko u blizini ima, primjerice, srčani napad. To su sve projekti, koji su u Švedskoj pokrenuti zadnjih godina, a povezuje ih, između ostalog, ime Ivana Turine.

Isto tako, postoji i Zaklada srce-pluća, koja je partner AIK-a, a u nju navijači mogu uvijek donirati neki iznos i tako pomoći oboljelima od raznih srčanih mana. Sad je AIK odlučio da će u čast Ivana Turine utakmica protiv Norrköpinga u nedjelju imati humanitarni karakter. Svatko tko kupi ulaznicu moći će dodati još 27 ili 270 švedskih kruna (1 euro=11,68 kruna), a klub će dodatno donirati u zakladu ovisno o popunjenosti tribina. Za 20 tisuća prodanih ulaznica, donirat će AIK još 50.000 kruna, za 25 tisuća ulaznica - 75.000 kruna, a budu li rasprodane tribine 1 i 2 u Zakladu će uplatiti 100.000 kruna. Ivanovo ime, veliko srce, koje je nažalost stalo prerano, u 32.godini života, danas spašava druge živote, druga srca. Definitivno, bio je poseban naš Joja i njegova misija, da usreći i razveseli sve oko sebe, još uvijek traje...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.





Tagovi

GNK DinamoAIK StockholmIvan Turina

Ostale Vijesti