REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS/Ibraheem Al Omari

Kalkulacije: Četiri nove reprezentacije plasirale se u Katar, ostalo je još 13 praznih mjesta

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 25.03.22. | 08:47

Jučer i rano ujutro dobili smo još četiri nova sudionika Svjetskog prvenstva.

Jučerašnji dan i jučerašnja noć donijela su nam još četiri nova sudionika Svjetskog prvenstva. Japan i Saudijska Arabija potvrdile su svoj status u Aziji, a Ekvador i Urugvaj u Južnoj Americi. Ukupno smo došli do 19 reprezentacija koje će od 21. studenog do 18. prosinca sudjelovati na najvećoj sportskoj smotri na svijetu. Prema tome, ostalo je još 13 praznih mjesta, od kojih ćemo ih 10 saznati u narednih 10 dana, a posljednja tri nakon što završe Interkontinentalne kvalifikacije u lipnju i nakon što FIFA odluči što će biti s utakmicom između Škotske i Ukrajine koja se treba održati u Glasgowu, posljedično i s finalom kvalifikacijskog turnira u koje se već plasirala reprezentacija Walesa.

Trenutni popis sudionika u Kataru je sljedeći (reprezentacije poredane s obzirom na datum plasmana u Katar):

Afrika: -

Azija: Katar (domaćin), Iran, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija

Europa: Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska

Južna Amerika: Brazil, Argentina, Ekvador, Urugvaj

Oceanija: -

Sjeverna Amerika: -

U idućih tjedan dana saznat ćemo pet afričkih predstavnika, dva europska, tri sjevernoamerička, a saznat ćemo i četiri putnika u Interkontinentalne kvalifikacije u kojima će sudjelovati po jedan predstavnik Azije, Južne Amerike, Sjeverne Amerike i Oceanije.

AFRIKA

Danas je na rasporedu pet utakmica prvog kruga playoffa za Katar. Svakako najzanimljiviji par je repriza finala nedavnog Afričkog kupa nacija u kojem je Senegal nakon boljeg raspucavanja penala svladao Egipat i stigao do prve titule prvaka Afrike. Bez prvenstva će ostati i neke od tradicionalnih afričkih reprezenatcija poput Gane ili Nigerije, odnosno Kameruna ili Alžira koje igraju međusobno. Prve utakmice igraju se danas, a uzvrat u utorak, 29. ožujka. U zadnjem kvalifikacijskom krugu vrijedi pravilo gola u gostima.

Petak, 25. ožujka:

DR Kongo - Maroko, 16.00

Kamerun - Alžir, 18.00

Mali - Tunis, 18.00

Egipat - Senegal, 20.30

Gana - Nigerija, 20.30

Utorak, 29. ožujka:

Nigerija - Gana, 19.00

Senegal - Egipat, 19.00

Alžir - Kamerun, 21.30

Maroko - DR Kongo, 21.30

Tunis - Mali, 21.30

AZIJA

Četiri direktna sudionika (plus domaćin Katar) su poznata, a ostalo je još samo pitanje s kojom će reprezentacijom Australija 7. lipnja u Dohi igrati baraž za plasman u Interkontinentalne kvalifikacije u kojoj predstavnik Azije tjedan dana kasnije igra protiv petoplasirane momčadi južnoameričkih kvalifikacija. Down Under će svojeg suparnika saznati u utorak, 29. ožujka. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju bod prednosti ispred Iraka i tri ispred Libanona. Pobjeda protiv Južne Koreje garantira im baraž u kojeg mogu u slučaju remija i poraza, pod uvjetom da Irak ne slavi kod Sirije. Teoretske šanse za prolaz ima i Libanon, no oni moraju navijati za poraz UAE, najviše remi Iraka i uvjerljivo slaviti na gostovanju kod Irana.

Utorak, 29. ožujak

Iran - Libanon, 16.00

Ujedinjeni Arapski Emirati - Južna Koreja, 17.45

Sirija - Irak, 20.00

EUROPA

Wales je jučer izborio finale dodatnih kvalifikacija u kojem će u lipnju igrati protiv pobjednika dvoboja Škotska - Ukrajina. U finalu drugog turnira igrat će Poljska i Švedska u poljskom Chorzowu, a u trećem turniru Portugal će na Dragau dočekati apsolutnu senzaciju, reprezentaciju Sjeverne Makedonije koja je jučer izbacila Italiju u Palermu pogotkom Aleksandra Trajkovskog u 94. minuti utakmice. Obje utakmice igraju se u utorak, 29. ožujka s početkom u 20:45.

Utorak, 29. ožujak:

Poljska - Švedska, 20.45

Portugal - Sjeverna Makedonija, 20.45

Lipanj:

Škotska - Ukrajina

Wales - Škotska/Ukrajina

JUŽNA AMERIKA

Ekvador i Urugvaj sinoć su izborili plasman u Katar, nakon što je Urugvaj s 1:0 nadvisio Peru i izbacio ga iz utrke za direktni plasman na Mundial. No, Peru je i dalje u igri za Katar, a može ga osigurati putem Interkontinentalnog playoffa. Prije toga, trebao bi sačuvati peto mjesto kvalifikacija, u posljednjem kolu protiv Paragvaja. Prijete mu Kolumbija i Čile koji imaju jedan, odnosno dva boda manje.

Srijeda, 30. ožujka

Bolivija - Brazil, 01.30

Čile - Urugvaj 01.30

Ekvador - Argentina 01.30

Peru - Paragvaj 01.30

Venezuela - Kolumbija 01.30

OCEANIJA

Predstavnik Oceanije ne bori se za direktni plasman u Katar već za Interkontinentalni playof u kojem, će igrati protiv četvrte momčadi sjevernoameričkih kvalifikacija. Njihov turnir igra se u Dohi, u polufinalu se sučeljavaju Solomonsko Otočje i Papua Nova Gvineja, odnosno Novi Zeland i Tahiti. Pobjednik tih utakmica koje se igraju u nedjelju u srijedu će igrati finale koje donosi plasman u interkontinentalne kvalifikacije.

Nedjelja, 27. ožujka:

Solomonsko Otočje - Papua Nova Gvineja, 17.00

Novi Zeland - Tahiti, 20.30

Srijeda, 30. ožujka:

Solomonsko Otočje/Papua Nova Gvineja - Novi Zeland/Tahiti

SJEVERNA AMERIKA

Nakon sinoćnjih utakmica situacija je još kompliciranija. Kanadi za plasman na drugo Svjetsko prvenstvo treba remi u posljednja dva kola, SAD-u i Meksiku četiri boda, a Kataru se, preko direktnog ili interkontinetalnog plasmana, nadaju Kostarika i Panama. Predzadnje kolo igra se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a posljednje u četvrtak rano ujutro.

Nedjelja i ponedjeljak, 27. i 28. ožujka:

Kanada - Jamajka, 22.05

Salvador - Kostarika, 23.05

SAD - Panama, 01.00

Honduras - Meksiko, 01.05

Četvrtak, 31. ožujka:

Jamajka - Honduras, 03.05

Kostarika - SAD, 03.05

Meksiko - Salvador, 03.05

Panama - Kanada, 03.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

KatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti