REUTERS/Guglielmo Mangiapane
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Arrivederci, Italia: Trajkovski u 94. izbacio europskog prvaka sa Svjetskog prvenstva (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 21:51

U finalu na Dragau igrat će Sjeverna Makedonija i Portugal

Reprezentacija Makedonije napravila je prvoklasnu senzaciju! U Palermu je Sjeverna Makedonija pogotkom bivšeg napadača zaprešićkog Intera Aleksandra Trajkovskog u 94. minuti utakmice izbacila europskog prvaka Italiju koja će propustiti drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo!

Bek Dinama Stefan Ristovski odigrao je svih 90 minuta za Makedoniju s kapetanskom trakom, Arijan Ademi igru je napustio u 58. minuti, a Rijekin Darko Velkovski u 86. Hajdukov veznjak Jani Atanasov povijesni uspjeh svoje reprezentacije ispratio je s klupe za pričuve.

Italija je na Renzo Barberu u Palermu krenula vrlo motivirano, napadali su cijelu utakmicu, no Makedonci su se požrtvovno i fanatično branili, a onda u samoj završnici dvoboja stigli do velike senzacije i plasmana u finale turnira u kojem će igrati protiv reprezentacije Portugala koja je svladala Tursku 3:1, iako je Buruk Yilmaz u 85. minuti imao priliku iz jedanaesterca izjednačiti na 2:2.

No, krenimo redom...

Makedonci su očekivano prepustili loptu Italiji koja je u prvom dijelu imala 63 posto vremena loptu u svojim nogama i čak 16 udaraca na gol Stolea Dimitrevskog u odnosu na jedan Makedonaca, točnije Aleksandra Trajkovskog u samoj završnici poluvremena, a prije toga Darko Churilov sjurio se sam na Gianluigija Donnarummu, ali je Gianluca Mancini pravodobnom reakcijom otklonio opasnost.

No, unatoč dominaciji u svim segmentima igre Azzurri nisu stvorili previše prigoda u prvom dijelu. Jedinu pravu imali su u 33. kada je odlični Dimitrevski ovaj put loše ispucao loptu koja je stigla do Domenica Berardija, no vratar Rayo Vallecana uspio se vratiti, sačuvati mrežu i tako ispraviti svoju pogrešku.

Što je poluvrijeme više odmicali kraju, Talijani su sve više stiskali obruč oko Makedonskog gola, najviše je pokušavao Ciro Immobile, ali Makedonci su se borili fanatično te su na odmor otišli s 'nulom' i nadom u finale.

U nastavak utakmice Talijani su krenuli još žešće, nastavili su napadati i pritiskati Makedonce, najaktivniji je bio Berardi, no njegovi udarci danas nikako nisu mogli pronaći put do gola. Makedonci su više manje sve napade, kojih nije bilo puno, kreirali preko sjajnog Enisa Bardhija i Trajkovskog.

Pokušao je Mancini i s izmjenama, ubacio je Tonalija, Pellegrinija, Raspadorija i Joaoa Pedra, ali ništa nije pomoglo. I onda se dogodilo čudo. Dimitrovski je ispucao loptu koja je došla do Trajkovskog a bivši napadač Palerma na 'svojem' stadionu fantastičnim udarcem s 30 metara matira Donnarummu i gura Sjevernu Makedoniju u finale u kojem će 29. ožujka igrati protiv Portugala u Portu.

Portugal je također od prve minute krenuo vrlo ofenzivno na vrata Turske, a pritisak im se isplatio već u 15. minuti kada je Otavio zabio nakon što je Bernardo Silva pogodio stativu, a lopta se odbila do 27-godišnjeg Portovog veznjaka koji u svojem trećem nastupu za europski Selecao zabija svoj drugi pogodak. Prvi pogodak Portugala možete pogledati OVDJE.

Turska, koja se orijentirala na kontranapade, brzo je mogla izjednačiti, ali je udarac Berkana Kutlua u 22. glavom otišao kraj gola Dioga Coste. Dobru priliku za goste imao je i Orkun Kokcu, ali je njegov udarac obranio portugalski vratar.

Domaćini su više pritiskali, ali nisu stvarali previše prigoda. Tek pred odlazak na odmor Portugal je stigao do drugog gola. Otavio se ovaj put prometnuo u asistenta, ubacio je s desne strane, a Diogo Jota glavom pogodio za 2:0 prednost Portugala. Drugi pogodak Portugala pogledajte OVDJE.

U nastavku utakmice Portugal je nastojao maksimalno zadržati loptu u svojim nogama i natjerati Turke, na čijoj strani vrijeme nije bilo, da ih pritisnu i otvore. Turska je stigla do pogotka, i produženja nade u katar u 65. Cengiz Under i Buruk Yilmaz sjajno su kombninirali, a iskusni turski napadač matira Costu za smanjenje vodstva domaćina. Pogodak Yilmaza za 2:1 pogledajte OVDJE.

Portugal je mogao riješiti pitanje putnika u finale u 75., Rafael Guerreiro je požrtvovno spasio loptu uz lijevu aut-liniju, ubacio za Otavija koji glavom puca kraj gola. U 85. minuti Turska je imala najbolju moguću priliku da se vrati u utakmicu. Fonte je u vlastitom kaznenom prostoru srušio Enesa Unala, oglasio se i VAR, a sudac je na kraju pokazao na bijelu točku. Zalet je uzeo Yilmaz, no pucao je preko gola i Portugal je zadržao prednost. Promašeni kazneni udarac Yilmaza pogledajte OVDJE.

Portugal je plasman u finale potvrdio u 94. golom Matheusa Nunesa (VIDEO), a nakon toga Cristiano Ronaldo se također mogao upisati u strijelce, ali je njegov udarac završio na gredi.

Finale se igra 29. ožujka na stadionu Dragao u Portu.


Tagovi

ItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaTurskaTurska nogometna reprezentacijaPortugalPortugalska nogometna reprezentacijaMakedonijaMakedonska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti