Reuters
Reuters

Robin Quaison u produžecima odveo Švedsku u finale doigravanja za Katar (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 23:27

Utakmice u Stockholmu odlučena je golom u 110. minuti, Češka se oprostila od SP

Švedska je u Stockholmu pobijedila Češku s 1:0 i izborila finale doigravanja za SP protiv Poljske. Utakmica je odlučena u 110. minuti kada je mrežu Vaclika zatresao Robin Quaison, napadač koji je ponikao u AIK-u iz Stockholma, a trenutno igra u Saudijskoj Arabiji. Česi se do kraja produžetka nisu uspjeli oporaviti od tog šoka, u susretu bez pravih prilika i s dosta čvrste, agresivne igre činilo se da će presuditi kazneni udarci, ali Šveđani su uspjeli riješiti dvoboj u drugom produžetku.

Na rasprodanoj Friends Areni u Stockholmu Švedska je prva zaprijetila nakon kornera u osmoj minuti, mladi Isak je pobjegao čuvaru, ali poslao je loptu preko grede. Čvrsti Česi odgovorili su opasnim prekidom u 11. minuti, Kuchta je zatresao mrežu, ali engleski sudac Oliver pokazao je na prekršaj u napadu, Brabec je u skoku gurnuo Lindelofa. Pregledavala se ta situacija u VAR sobi, potvrđena je odluka suca pa se početni rezultat nije promijenio.

Igralo se dosta izjednačeno, Šveđani su bili aktivniji s loptom, ali Češka se organizirano i dobro branila. Nekoliko pokušaja domaćih završilo je pored vrata, najopasniji je bio udarac Kuluševskog u 29. minuti, ali iz teškog kuta i sa slabijom desnom nogom. Trojac u napadu domaćih Forsberg, Isak i Kuluševski su sudjelovali u svim akcijama, ali Česi su znali zatvoriti pristupe svojim vratima pa je prvo poluvrijeme završeno s nulom.

U nastavku se igralo slično kao u prvom dijelu, čvrsto, odgovorno i organizirano s obje strane. Pravih uzbuđenja je manjkalo, a sve više je bilo žestokih duela pa je najviše posla imao sudac Oliver s pokazivanjem brojnih žutih kartona. Prve promjene radili su domaći nakon sat vremena igre, ali ništa se bitno nije promijenilo u načinu igre obiju momčadi. Ako niste navijač Švedske ili Češka onda ne bi imali razloga za gledati ovaj dvoboj jer se u njemu nije imalo što za vidjeti.

Siromaštvo prilika nastavljeno je do posljednjih sekundi dvoboja, tek vrijedi spomenuti pokušaj Svandberga u 80. minuti, ali loptu je lako uhvatio Vaclik. A onda, na samom kraju regularnog dijela susreta Češka je mogla šokirati Šveđane. Milan Havel je ostao nečuvan u kaznenom prostoru nakon ubačaja Součeka, ali je poslao loptu pored vrata i odmah se uhvatio za glavu kada je shvatio kakva je to prilika bila. Nakon 90 i nešto minuta igre vidjeli smo samo dva bezopasna udarca unutar okvira, po jedan na svakoj strani, što dovoljno govori kako su igrali Šveđani i Česi.

U prvom produžetku inicijativu su imali domaći, ali opet je to bilo jalovo i bezidejno da bi se prevarila obrana Čeha.

Sve je vodilo ka tome da ćemo pobjednika dobiti nakon kaznenih udaraca, ali Šveđani su u 110. minuti ipak našli put do mreže. Začudo, popustila je do tada čvrsta sredina terena Češke, Karlstrom je dodao loptu za Robina Quaisona na 20 metara od vrata, ovaj produžio do Isaka koji mu je odmah vraća pa Quaison s 12 metara plasira loptu pored Vaclika. Bila je to savršena akcija Šveđana, a 50 tisuća navijača na Friends Areni našlo se u velikom deliriju. Razveselio ih je napadač saudijskog Al-Ettifaqa, igrač koji je ponikao baš u AIK-u iz Stockholma, klubu koji igra na Friends Areni.

Jedini pogodak na utakmici možete pogledati OVDJE.

U preostalih desetak minuta Česi nisu mogli doći do ozbiljne prigode, Šveđani su na sve moguće načine krali vrijeme i na kraju došli do pobjede koja ih vodi na noge Poljskoj.




Tagovi

švedska nogometna reprezentacijaČeškačeška nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti