Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Kako iskoristiti Petra Sučića?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.12.23. | 13:00

Ušao je s klupe i svojom prvom akcijom donio Dinamu vodeći pogodak. Dosad uvijek korektan, koristan, a uz njega i Mišić igra ulogu, u kojoj se bolje osjeća

Zagorac je skinuo kazneni udarac i udahnuo Dinamu novi život. Gabriel Vidović svojim je pogotkom, lucidnim udarcem, gurnuo Dinamo prema pobjedi, a Takuro Kaneko golčinom prelomio susret i okrunio svoju odličnu partiju. Tri glavna junaka pobjede u Astani, svatko od njih nekome je bolji, važniji za tri boda u Kazahstanu. Međutim, jedan je dečko za koračić iza njih, ako ne i njima uz bok, jer, njegov je potez, zapravo, pokrenuo Dinamo.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Petar Sučić ušao je na poluvremenu i u prvoj akciji uzeo loptu na centru, krenuo u prodor sve do šesnaesterca, pucao prema vratima. Čondrić je taj udarac odbio, na nogu Vidovića, koji je potom zabio. Sučić je u samo minutu i sitno na terenu napravio ono što Dinamovi veznjaci nisu uspjeli, praktički, napraviti čitavo prvo poluvrijeme. Probio je, ionako lelujave, Astanine linije, došao u završnicu i pucao na gol. Jednostavno, ne može biti jednostavnije. Sučićev je ulazak donio svježinu, pokretljivost i energiju u sredinu terena, Dinamo je u drugom poluvremenu bio sasvim drugačija momčad, naravno, ne samo zbog njega.

Bilo bi glupo nakon utakmice s Astanom Sučića dizati u nebesa i lijepiti mu etikete 'novog Brozovića', stavljati ga u slične usporedbe. Međutim, da se radi o igraču, koji Dinamu može biti izuzetno koristan i koji zaslužuje više minuta i prilika, to nije sporno. No, koliko god Dinamo bio u krizi, koliko god rezultati bili ispod razine kluba, u veznom redu situacija je takva da Sučić mora strpljivo čekati šansu. I koristiti je, kao je dosad koristio. Odigrao je ove sezone 579 minuta za Modre, ali samo dvije po 90 minuta. Jednu baš u Astani, u onom prvom, ljetnom srazu, kad je imao dobrih, ali i lopih trenutaka, te jednom protiv Rudeša. Inače, uglavnom ulazi s klupe ili počinje susret pa izlazi s terena na poluvremenu ili oko 60.minute, ali uvijek je igrač u kojega se treneri, prije Bišćan, sad Jakirović, mogu pouzdati. I koji rijetko zakaže, nikad nije ispod razine, ako nije iznadprosječan, tada je barem prosječan. Pretvoreno u ocjene, nikad nije odigrao za 'pet', ali dosad nije odigrao niti za 'osam'. A takve igrače, koji su stabilni, mirni na lopti, uvijek je dobro imati u momčadi.

No, kako Sučića još bolje iskoristiti? Jakirovićev Dinamo, kao i prije njega, igra u sustavu 4-1-4-1 ili 4-3-3, kako tko gleda, a u toj formaciji mjesta ima samo za trojicu veznih igrača. Josip Mišić isprofilirao se kao nezamjenjiv igrač, tu su još Marko Bulat i Martin Baturina. Bulat je ove sezone ponajbolji igrač Modrih, Baturina je 'desetka', igrač drukčijeg kova. Ako njima dodamo i Arijana Ademija, koji može igrati HNL, onda je matematika jasna - za Sučića nema previše mjesta. Jakirović rotira momčad i davao je šanse svima, ali, jasno je da poštuje hijerarhiju u momčadi, da, nešto kao i Dalić, ima dvoje senatore, čiji status nije upitan. Ademi, Ristovski, Perić, Zagorac, Petković, Mišić, to su igrači koji 'drže' svlačionicu i bitni su za karakter momčadi, vodstvo na terenu. I to je jedan od razloga zašto će se Jakirović teško odlučiti početi susret bez Mišića, a ako su tu još Bulat i Baturina, ako je na krilu Vidović, a Ademi, recimo, ulazi s klupe, onda je teško pronaći prostor za Sučića.

Ipak, ako se složimo da je Dinamo svoja dva najbolja poluvremena u zadnje vrijeme odigrao u Varaždinu (prvo) i u Astani (drugo), doći ćemo do zaključka da je u oba slučaja Sučić bio 'šestica', a Mišić bliže suparničkom šesnaestercu i golu, ajmo reći, 'osmica'. I u oba slučaja je Mišić u toj ulozi izgledao vrlo dobro, kao da mu ona više odgovara, dok je Sučić na svojoj poziciji djelovao sigurno i dominantno. Dinamova je igra, istovremeno, bila brža, konkretnija, jer Mišićeva su proigravanja okomitija i opasnija s 20-ak metara od gola, nego kad ih odrađuje s centra ili čak na svojoj polovici. Ali, opet se vraćamo na ono, da bi Sučić standardno igrao u prvih 11, netko mora sjesti na klupu; Mišić, Baturina, Bulat, Ademi? Tko?

Još ne znamo za koju je razinu nogometa spreman Sučić, jer nismo ga gledali protiv najjačih protivnika. Ali, ono što je dosad odigrao za Dinamo, kao starter ili džoker s klupe, otvara Jakiroviću nove mogućnosti i opcije, između ostalog i da spokojno može odmoriti Mišića i ključeve veznog reda dati u ruke Sučiću. Osim nogometnih kvaliteta, ističe se Sučić i samozatajnošću, ne gunđa ako ne igra, ne buni se na status. Već, kad god dobije minute, pokuša ih maksimalno iskoristiti. Nakon Astane ipak se ne bismo čudili da tih minuta bude i više!



Tagovi

GNK DinamoAstanaPetar SučićJosip MišićSergej Jakirović

Ostale Vijesti