Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Kako će izgledati jesenski Dinamo? Trojka već otpisana, Ademi za derbije, Jakirovi aduti Vidović i Drmić!?

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 11.09.23. | 10:15

Iza Dinama je šokantan prijelazni rok, a pred trenerom Jakirovićem jesen puna izazova na sva tri fronta

Iza Dinama je jedan od najšokantnijih prijelaznih rokova u novijoj povijesti. Događalo se već da u Maksimiru ne dovedu nova imena, da promaše s prinovama, događalo se i da ne dovedu nikoga, a odlaze ključni igrači, čak i u zadnjim danima prijelaznog roka. No, teško se sjetiti kad je u Dinamo došlo toliko igrača, a da se za tako malo njih može reći da su pojačanja, da je otišlo toliko važnih igrača u tako kratko vrijeme i da je još k tome, toliko željenih dolazaka propalo. Može se sastaviti solidna momčad od onih igrača, koji su bili blizu ili na listi želja, a na kraju nisu došli u Dinamo.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dvojica najiščekivanijih, Stojković i Kačavenda, odmah su otpali iz kadra i moraju na operaciju, a kad svemu tome dodamo turbulencije kroz koje su klub i momčad prolazili tijekom ljeta, od stresnih ispadanja iz Lige prvaka i Europske lige, preko promjene na klupi, uza stalne sukobe u klupskim uredima, jasno je da je Dinamo proteklih mjeseci prošao vulkane, oluje i potrese. Preživio ih je ispadanjem u Konferencijsku ligu i s minus pet iza Hajduka u HNL-u, a zadnjeg dana prijelaznog roka povratak Arijana Ademija 'spasio' je, koliko-toliko, prijelazni rok, a trenera Sergeja Jakirovića stavio pred velike izazove na sva tri fronta. Dinamo do Božića mora, jednostavno mora, proći europsku skupinu i vratiti se na u utrci za naslov, ili barem kraj polusezone dočekati s minimalnim zaostatkom za Splićanima.

Jakirović je sjeo na klupu usred svih tih turbulencija, nije imao previše vremena za velike promjene i uigravanja, reprezentativna stanka dobro mu je došla da uhvati zrak i krene stvarati Dinamo po svom ukusu. Već je rujan prepun važnih utakmica, pisali smo već, Dinamo ima imperativ pobjede u četiri od njih pet (Slaven Belupo, Astana, Rudeš, Ponikve) i barem remi u derbiju na Poljudu (1.listopada). Bude li tako, rezultatska slika Modrih bit će puno blistavija, momčad stabilizirana i spremna za konačni juriš na sve ciljeve do kraja godine. A kako bi mogao izgledati Jakirovićev Dinamo najesen, ovo je neka skica, kako bi Modri mogli krenuti po 'ono što im pripada.'

ADEMI ZA NAJVEĆE UTAKMICE

Arijan Ademi u Maksimiru je dočekan kao svojevrsni spasitelj, njegova je uloga mnogo veća od same pozicije i izdanja na terenu. On je vođa momčadi, čovjek koji treba vratiti ratnički duh i pozitivu u svlačionicu, ali je pitanje u kakvoj je igračkoj formi, nakon kineske epizode i može li odmah sudjelovati stopostotnim angažmanom. A toga je i sam svjestan. U Konferencijskoj ligi neće ga biti, nije stigao navrijeme, ali ionako je HNL ovog proljeća označen kao prioritet. Ademi će, uvjereni smo, biti Jakirovićev važan čovjek u najbitnijim utakmicama u domaćem prvenstvu, poglavito u derbijima. Kao motor momčadi, autoritet, koji uživa i strahopoštovanje suparnika. U ostalim, nazovimo ih 'lakšim' utakmicama, Ademija će Jakirović dozirati i razvijati njegove alternative, uostalom, Marko Bulat se već pokazao kao igrač koji napreduje. Kratkoročno, Ademija Jakirović želi u najboljem izdanju baš u derbiju na Poljudu! Tu je sad i Tibor Halilović, koji će sigurno dobiti priliku i rasteretiti 'senatore' u veznom redu.

LIJEVI BEK - STARI PROBLEM, STARO RJEŠENJE

Inzistirao je Jakirović na dovođenju lijevog beka, u samoj završnici prijelaznog roka, pojavio se Brazilac Iago iz Augsburga, bio je u igri i Borna Barišić. Međutim, ostalo je premalo vremena i Dinamo će to pitanje rješavati na zimu, problem i upitnici zasad ostaju isti na toj poziciji. Došao je, istina, Joaquin Sosa, koji je primarno stoper, ali može igrati i beka i vjerojatno će i on pokrivati to mjesto u nekim utakmicama, ali kako sad stvari stoje, prva opcija za stari problem je i staro rješenje. Robert Ljubičić! Ante Čačić često je bio kritiziran zbog te odluke, no, i njegovi se nasljednici, prvo Bišćan potom i Jakirović, vraćaju na tu opciju. Dok se Sosa ne adaptira na trenerove zahtjeve, nejbezbolnije je na lijevi bok gurnuti Ljubičića. Ne, nismo zaboravili Ukrajinca Mihajličenka, on je stigao ovog ljeta, ali sudeći po onome što smo vidjeli u Osijeku, kad ga je Jakirović zamijenio nakon pola sata, a on ljutito reagirao, nameće se zaključak da Jakirović s njime više ne računa ozbiljno i teško da će imati puno prilika za iskupljenje. Nameće se još jedno ime, Mauro Perković nije otišao na posudbu, a Jakirović je rekao da će dati šansu svim igračima, koji su dosad bili 'na ledu'. Dakle, mogao bi i Perković dobiti priliku, kao stoper i lijevi bek.

FRANCUZ I JAPANAC UKRAJINČEVIM PUTEM?

Mihajličenko se, dakle, dobro zamjerio Jakiroviću, možda je grubo reći da je otpisan, ali sigurno pada u drugi plan. U kojemu su od prvog dana još dva nova igrača, Francuz Maxime Bernauer i Japanac Takuro Kaneko. Oni u prvim Jakirovićevim utakmicama nisu dobili previše minuta, teško je očekivati da će ih dobiti i nakon stanke. Možda tek ponekad. Ispada da su, praktički, tri prva Dinamova 'pojačanja' ovog ljeta već otpisana u Maksimiru i da bi se doista trebalo dogoditi čudo da im se popravi status. Kaneko i nije neki problem, jer je na posudbi s pravom otkupa i Dinamo tu neće puno izgubiti, ako ne pokaže kvalitetu, iako s njim treba imati još malo strpljenja. Japanac se teže adaptira, ima jezičnu barijeru, jer ne govori ni engleski i komunicira uz pomoć prevoditelja. Za razliku od njega Bernauer je plaćen 1,2 milijuna eura, ničime dosad nije oduševio kao stoper i njegov je dugoročni status uistinu problematičan.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

VELIKA OČEKIVANJA OD VIDOVIĆA

Na krilnim pozicijama ima Jakirović već provjerena rješenja i jedno novo. Dakle, tu su Dario Špikić, Antonio Marin, Luka Menalo, Mahir Emreli, Gabriel Rukavina, koji se tek vraća nakon ozljede i adaptira na seniorski nogomet. A tu je sad i Gabriel Vidović. Šteta je za Jakirovića što je on sad u U21 reprezentaciji pa ga nije mogao osjetiti u reprezentativnoj pauzi, no, znamo da Jakir od Vidovića ima velika očekivanja i u njemu vidi jakog aduta. Na lijevom krilu, svakako, ali Vidović je u nedavnom razgovoru za 24sata rekao da se osobno najbolje osjeća na poziciji prednjeg veznog. Vjerujemo da će ga trener isprobati i na tom mjestu, gdje bi mogao rasteretiti Martina Baturinu. Definitivno, od svih novih igrača, od Vidovića se najviše očekuje i prvi bi mogao zauzeti mjesto u udarnom sastavu.

NOVE STOPERSKE OPCIJE

Zadnja linija Moharrami - Ristovski - Perić - Ljubičić nametnula se kao osnovno Jakirovićevo rješenje prije stanke i kao temeljna formacija s kojom će Dinamov trener krenuti u izazovnu jesen. Međutim, tu se otvaraju mogućnosti za nove rošade i ne bude li ozljeda mogao bi Jakirović imati i slatke brige. S obzirom da ima dvojicu ljevaka Sosu i Perića, teško je da će oni igrati u tandemu, ali ih može dobro rotirati. Vraća se i Boško Šutalo i ako bude zdrav u kontinuitetu, mogao bi biti značajan dobitak. Ristovski bi tada opet mogao biti i bek, a tu je i već spomenuti Perković. Uz opet isti zaključak, najdalje od veće minutaže je Bernauer!

DRMIĆ OPET POSTAJE JAKO ORUŽJE

Najavio je Jakirović i da će više prilike dati Josipu Drmiću, koji je u prijateljskom susretu s Goricom i zabio gol. Dobro, to je prijateljski susret, ali gol se piše i najavljuje da je Drmić 'živ'. U nekim opcijama, tijekom utakmice, moguće je da će Dinamo igrati i s dvije špice, ali u osnovnoj postavci Petković je prvi napadač, nedodirljiv, a Drmić njegova prva alternativa, u hijerarhiji ispred Sandra Kulenovića. No, puno je utakmica do zime, sigurno će biti prilike za sve njih, pogotovo ako će ponekad Jakirović htjeti i odmoriti Petkovića. Drmić bi u toj podjeli minuta mogao napokon doći na štih, a onda će na njemu biti da dokaže da je potpuno nepravedno bio bačen 'u frižider'. Iskoristi li minutažu na najbolji način, golovima, bit će Drmić možda i najveće pojačanje za jesen, nije on zaboravio zabijati, samo u zadnje vrijeme nije imao previše prilika.




Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićArijan AdemiJosip DrmićGabriel VidovićLjetni prijelazni rok 2023Hrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti