Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Jovićević za Germanijak: "Đuraseka dovodim jer je pokazao da je 'frajer', a neshvatljivo je da Dinamo ukida drugu momčad"

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 17.07.22. | 16:37

Stvaramo novu momčad i teško je reći kako ćemo izgledati, ali Šahtar je uvijek Šahtar. Želimo biti konkurentni u Ligi prvaka, a Dinamo bih u skupini volio izbjeći. Od hrvatskih igrača više nećemo dovoditi nikoga, teško je u ovom trenutku ikoga privuća u situaciju koja jest svakodnevno rizična i neizvjesna

'Lovili' smo se danima, ali nije bilo lako u tim prvim danima na klupi ukrajinskog velikana, ukrasti mu 30-45 minuta vremena. A kad smo se napokon uhvatili, odmah smo u glasu Igora Jovićevića osjetili entuzijazam, pozitivu, sa Šahtarom je krenuo u jednu pravu pustolovinu.

"Radimo, čitave dane radimo, pripremamo se za neizvjesnu sezonu koja je pred nama. Evo, stigla nam je dobra vijest, ovdje u Nizozemskoj priključio nam se i jedan od naših stranaca, Traore. On je inače iz Amsterdama, kod nas je stigao iz Ajaxa. Bio je otišao, ali sad se vratio i presretni smo što će se pripremati s nama. Što će kasnije biti, hoće li ostati u Šahtaru i kad počne sezone, kad krenu utakmice, vidjet ćemo. Možda se dogovorimo da igra samo Ligu prvaka, da ne mora igrati utakmice u Ukrajini. Puno je toga još pred nama neizvjesno, do početka natjecanja je više od mjesec dana. Stalno smo na vezi s klupskim čelnicima, državnim vrhom i svi se nadamo i vjerujemo da će se nogomet igrati po sadašnjem planu", priča Igor Jovićević, koji je posao na klupi Šahtara svakako zaslužio svojim radom u Ukrajini. Već i ranije, ali posebno zadnjih godinu dana, kad je vodio Dnjipro-1. I doveo ga od borbe za ostanak do Europe. Na neki način Šahtar je nagrada za te rezultate.

"Jest nagrada, ali i dokaz da je ono što sam radio prepoznato, ali i dokaz da kad dobiješ kontinuitet, kad dobiješ vrijeme da možeš napraviti dobar posao. Ja sam u Dnjipru imao taj kontinuitet i zato smo i naprave takve rezultate. Ono što je bitno jest da sam dokazao da sam spreman za takav iskorak, ja se i osjećam spremnim za taj izazov kakav nudi Šahtar."

Jedan od prvih poteza koje je povukao jest poziv Nevenu Đuraseku da mu se pridruži u Šahtaru. Igrač koji je iz Dinama bio na posudbi u Dnjipru, nije dobio pravu priliku u Maksimiru, ali odlazi u Šahtar, igrat će Ligu prvaka.

"Đurasek je s nama, treba još riješiti neke formalnosti i postat će naš igrač. A gledajte, nije on ni prvi ni zadnji koji nije uspio u matičnom klubu, a onda se pokazao u inozemstvu. Ja sam Đuraseka jako dobro upoznao u Ukrajini, bio je jedan od glavnih igrača Dnjipra, ali ne igrač koji blista na 3:0, nego onaj koji preuzima odgovornost i ima rješenja kad je potrebno, kad gori pod petama. On je bio jedan od najboljih veznjaka lige prije rata, to nisam rekao ja, to su mislili i drugi. A onda sam definitivnu potvrdu o kakvom se čovjeku i igraču radi dobio kad smo zajedno prolazili ona prva tri dana rata, kad smo tražili put iz Ukrajine do kuće i nismo znali što nas čeka na tom putu. Bio je toliko smiren, nije paničario, razumno razmišljao. U takvim okolnostima vidiš tko je kakav, a on se pokazao kao pravi frajer. Kad si takav u svakodnevnom životu, onda si takav i na terenu, nema tu glume. Ja sam u Đuraseku prepoznao igrača kakav nam treba i zato sam ga doveo."

No, zasad će biti jedini hrvatski igrač u Šahtaru?

"Trenutno nemamo namjeru dovoditi hrvatske igrače. Nije lako, što mi možemo jamčiti hrvatskim igračima, mi se pripremamo za početak sezone, Lige prvaka i domaćeg prvenstva, ali sve se može promijeniti u idućih mjesec dana. Nećemo se lagati, nogomet će se igrati uz veliki sigurnosni rizik, uz mogućnost da prvenstvo bude prekinuto. U takvim okolnostima logično je da tražimo igrače koji poznaju situaciju, koji znaju što ih čeka i koji su to spremni istrpjeti. Đurasek je jedan od tih. Trenutno, moraš imati neku emociju prema svemu tome što se događa, moraš poznavati ukrajinsku svakodnevicu da bi došao ovdje igrati. Nije lako dovesti stranca."

Šahtar će živjeti i trenirati u Varšavi, na stadionu Legije igrat će i utakmice Lige prvaka. Taj dio priče ne bi trebao biti upitan, dakle, Liga prvaka je barem za Šahtat 'beton'?

"Ha, u ovom trenutku jest, ali, ponavljam, nitko ne može znati što će se događati i što se sve može promijeniti. Zamislite, recimo, mi igramo u subotu prvenstvenu utakmicu u Kijevu, a onda u utorak moramo, naprimjer, u Lisabon. Mi iz Kijeva ne možemo letjeti, morat ćemo autobusom do Varšave, otamo letjeti. Hoćemo li stići na utakmicu? Sve su to stvari o kojima sad razmišljamo, a nemamo odgovore, jer još je puno vremena do početka sezone. Mi se pripremamo za kompletnu sezonu, za prvenstvo i Ligu prvaka, a što će biti, na to ne možemo utjecati."

Mnogi su skloni zaključiti da bi takav Šahtar svima bio idealan suparnik u skupine Lige prvaka. Ima status i koeficijent, ali nije ni blizu snage proteklih godina.

"Mi slažemo novu momčad, a idućih bismo dana mogli dovesti neke ukrajinske igrače i reprezentativce koji igraju u inozemstvu. No, o tom potom. Većina naših igrača su reprezentativci, ili u A selekciji ili u mlađim kategorijama, a jamstava uspjeha u nogometu nikad nema. Prošle godine Šahtar je potrošio 59 milijuna eura na pojačanja pa je u Ligi prvaka bio tek četvrti, iza Šerifa. Opet, Šahtar je uvijek Šahtar, bez obzira u kojem sastavu, kad istrči na teren ipak ima neki svoj status, uživa respekt suparnika. Naš je cilj biti kompetitivni u Ligi prvaka, stvoriti opet momčad koja se može nositi i osvajati bodove u tom društvu. I vjerujem kako ćemo to uspjeti. A nama je već i sam financijski učinak Lige prvaka, zajamčenih 32 milijuna eura, velika stvar. Ali, želimo i više."

Spomenuo je velika ulaganja, a to je ono zbog čega je Darijo Srna neki dan najavio tužbu protiv FIFA-e, koja je omogućila igračima da raskinu ugovore s ukrajinskim klubovima i potpišu za neke druge klubove. A baš ja Šahtar to jako osjetio.

"Nije ta priča ispala najsretnija za ukrajinske klubove, pogotovo za nas, koji smo imali puno stranaca i to uglavnom iz jedne države (Brazil, nap.a.). Ne znam kako će se to riješiti, ali mi smo sad osuđeni na traženje drugih rješenja. Uglavnom imamo ukrajinske igrače, a u budućnosti ćemo se možda okrenuti strancima iz nekih drugih država. Kad to bude moguće. Dajemo sve od sebe, u granicama sadašnjih mogućnosti da stvorimo što bolju momčad, a moram reći da imamo i sad u svlačionici dosta dobar kadar."

Tu su reprezentativci Stepanenko, Matvienko, Murdrik, još je tu i legendarni vratar Pjatov.

"I još nekoliko reprezentativaca i mladih reprezentativaca. A kad spominjete Pjatova, on je stvarno legenda, podrška mladim snagama. Primjerice, odličnom 20-godišnjem vrataru Trubinu. To je onaj dečko koji je branio protiv nas, Dinama, u juniorskog Ligi prvaka. Pobijedili smo 1:0, a taj nas je dečko skoro uništio, obranio je 10 ili 11 velikih prilika. Bit će sjajan vratar!"

I tako smo došli do Dinama, imao je potrebu sam nešto reći.

"Sretan sam kad vidim Gvardiola, Franjića koji je otišao za 7,5 milijuna u Wolfsburg, onda Šutalo koji je već sad velika marka. Radio sam s tim igračima i drago mi je da su dosegnuli te razine. I onda vidim - Dinamo ukida drugu momčad! Neshvatljiv mi je to potez, pogledajte te igrače koji su prošli tu momčad i stasali u njoj. Pa gdje bi to igrali Olmo, Gojak, Gvardiol... da nije bilo druge momčadi? Izuzetno sam ponosan na te dvije i pol godine koje sam proveo s tim dečkima, ponosan na sve što smo napravili, svi su oni produkt druge momčadi. I sad se to ukida!? Najbolji Dinamov projekt zadnjih puno godina, koji je odlično vodio Marko Vukelić. Meni je to doista neobjašnjivo!"

Bi li volio susresti Dinamo u skupini Lige prvaka?

"Iskreno, volio bih to izbjeći. Dinamu želim da uđe u Ligu prvaka, želim mu i da prođe dalje, neka nas onda ždrijeb spaja, kako bude. Ali, u skupini ne bih, ako ne moram."

U Šahtaru ima podršku Darija Srne, mediji kažu da je on imao važnu ulogu u njegovu dolasku u Šahtar.

"Darijo je ovdje kralj. Ima fantastičan status, svi ga vole i respektiraju, ali i znate kakav je on. Toliko pozitivne energije, stalno nasmijan i dobro raspoložen, upravo ono što ljudima treba u ovo vrijeme. Darijo je uistinu važan čovjek u Šahtaru, čovjek od povjerenja predsjednika Ahmetova, tek kad dođete u Šahtar možete shvatiti koliko je važna Srnina uloga."

Kad smo već kod predsjednika Ahmetova...

"I u ovim teškim vremenima živi za klub, pomaže u skladu s mogućnostima, koje danas nisu onakve kakve su bile prije godinu, dvije. Šahtar je njegova ljubav, njegova igračka. Svaki dan je na vezi s ljudima u klubu, prenose mu sve što radimo i kako radimo, koliko čujem vrlo je pozitivan prema onome što nas čeka."

Kako su u Dnjipru reagirali na Jovićevićev odlazak?

"Pa, bilo je i negodovanja, naravno da nisu svi lako prihvatili moj odlazak, jer, napravili smo u dvije godine stvarno odličan posao. Ponosan sam na sve to, na sve igrače, članove stožera, ljude u klubu i radnu zajednicu, nije bilo lako otići u ovoj situaciji, ali postoje neke ponude koje je nemoguće odbiti."

Šahtar je jedna od tih, sigurno. Pred Jovićevićem je veliki izazov, u teškim okolnostima, u kojima ovisi o stvarima na koje ne može utjecati. No, kako i sam kaže:

"Veselim se, jer uvijek sam volio nešto stvarati od početka i onda vidjeti rezultat moga rada. Vjerujem da ću i sad uspjeti."



Tagovi

Igor JovićevićDarijo SrnaŠahtar

Ostale Vijesti