Abaca
Abaca

Ukrajinci kreću na Dan nezavisnosti: Jovićevićev Šahtar u Ligi prvaka domaćin u Varšavi, Đurasek opet u Dnjipru?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.07.22. | 15:36

Prvu utakmicu u prvenstvu trebao bi igrati Kryvbas, na čijoj je klupi 'ratnik' Vernidub i za koji, navodno, navija predsjednik Zelenskij

Prvo je pandemija potpuno zaustavila nogomet i sport, a onda je u Ukrajini isto učinio i rat. Prekinuta su krajem veljače sva natjecanja, tako i nogometno prvenstvo, Šahtar je bio vodeći i ići će direktno u Ligu prvaka. No, nakon pet mjeseci od ruske invazije, Ukrajinci ne žele više očajavati i tonuti dublje u ponor, žele neko svjetlo na kraju tunela, a nogomet je uvijek bio najbolji svjetionik. I najbolja terapija. Stoga, odlučili su Ukrajinci, definitivno, igrat će se Premier Liga, 16 klubova započet će prvenstvo krajem kolovoza. Prema nekim neslužbenim informacijama prva će se utakmica odigrati u Kijevu 24. kolovoza na Dan nezavisnosti, a jedan od klubova koji će igrati bit će Kryvbas. To je klub za koji, navodno, navija predsjednik Zelenskij, a na klupi sjedi Jurij Vernidub, čovjek koji je prošle godine preko Dinama doveo moldavski Šerif do Lige prvaka, a tamo srušio Šahtar i madridski Real. Po izbijanju rata u Ukrajini napustio je Tiraspol, uzeo u ruke oružje i otišao na front, a nogometu se vratio baš na klupi Kryvbasa, Dakle, simbolika teško može biti veća, Kijev, Dan nezavisnosti, Vernidub na klupi predsjednikova kluba...

Inače, idućih bi dana Igor Jovićević i službeno trebao postati trenerom Šahtara. Nema više, kažu ukrajinski mediji, nikakvih prepreka, Talijan De Zerbi napustio je klupu kluba iz Donjecka, Jovićević, navodno, već kadrovira u momčadi i planira utakmice, ostalo je tek da ga klub formalno predstavi. Inače, kad smo već kod Šahtara, kojega će Jovićević voditi u Ligi prvaka, najvažnije je pitanje gdje će igrati utakmice u elitnom natjecanju, jasno je da Ukrajina nije opcija. Kao najizvjesniji kandidat ističe se Varšava. Šahtar bi trebao biti domaćin na stadionu Legije, trenirati u jednom od kampova u poljskom glavnom gradu. Također, svi ostali ukrajinski klubovi koji igraju u Europi, kijevski Dynamo, Dnjipro-1, Vorskla i Zorja trenirat će izvan Ukrajine, tamo i igrati europske utakmice. Postoji čak i ideja da ti klubovi međusobno svoje prvenstvene utakmice igraju u inozemstvu, međutim, zasad prevladava mišljenje da zbog potpune antiratne poruke svi trebaju igrati u Ukrajini. Osim tih pet klubova u prvenstvu će igrati Oleksandria, Desna, Kolos, Veres, Metalist, Rukh, Lviv, Čornomorec, Inhulec, Minai i Kryvbas Zasad su tri grada predviđena za odigravanje utakmica, Kijev, Lviv i Uzgorod blizu mađarske granice. Igrat će se bez publike, a svi će akteri biti dobro upoznati s protokolom u slučaju zračnog ili raketnog napada, poduzet će se sve moguće mjere sigurnosti.

A kad već govorimo o Ukrajini, spominje se da bi Neven Đurasek, Dinamov igrač koji je odradio krnju prošlu sezonu na posudbi u Dnjipru-1, koji je tada vodio Jovićević, mogao opet u taj klub. Potvrdio nam je i sam da razmišlja o povratku u Ukrajinu.

"To je jedna od opcija. Razgovaram s Dnjiprom-1, moguće je da se vratim, vidjet ćemo.", rekao nam je Đurasek.

Naravno, tako stvari stoje danas, a kako će biti za mjesec i pol dana kad bi prvenstvo trebalo krenuti. Nadamo se, naravno, da će biti bolje i da se Ukrajinci vratiti nogomet, a Igor Jovićević povesti Šahtar u Ligu prvaka.


Tagovi

UkrajinaŠahtarDinamo KijevIgor JovićevićNeven ĐurasekDarijo Srna

Ostale Vijesti