DPA
DPA

Jovićević za Germanijak: "Čudesan utorak, dva moja kluba - šest bodova u Ligi prvaka"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.09.22. | 11:00

Hrvatski trener na klupi Šahtara kreirao je veliku senzaciju pobijedivši na gostovanju RB Leipzig 4:1 u 1. kolu njihove skupine Lige prvaka

Putešestvije Šahtara su neviđene. Silne sigurnosne zapreke pretvaraju uobičajan put od nekoliko sati do toga da zapravo nikada ne znaju kada ćeš doći na odredište. I hoće li doći na vrijeme. U srijedu ujutro Igor Jovićević javio se s aerodroma.

“Čekamo ovdje ukrcaj pa ćemo vidjeti kada ćemo uopće doći u Ukrajinu. Situacija je takva, to nam predstavlja velike probleme, ali nemamo izbora nego prilagoditi se”, priča nam trener Šahtara koji je sinoć iznenadio nogometnu Europu. Tih 4:1 protiv RB Leipziga odjeknulo je nogometnom Europom

“Sretni smo i ponosni. Ne znam što mogu više reći. Kada smo se spremali na put u Njemačku dobili smo puno poruka potpore i sve su bile gotovo identične; da budemo hrabri i na ponos Ukrajini. Eto, ispunili smo očekivanja. Zapravo, rekao bih da smo ih nadmašili”, priča nam Igor Jovićević koji je bio svjestan kako u ovoj utakmici i nema puno za izgubiti.

“Tako smo se postavili. Rijetki su oni koji su nas vidjeli kao nešto više od dobrog sparing partnera RB Leipzigu, ali mi smo znali da možemo. Osjećali smo u sebi da su Nijemci u krizi, da im nedostaje Dani Olmo i da možemo to iskoristiti ako damo sve od sebe. Pazite, to je momčad od pola milijarde eura. Imaju budžet kakav žele imati za razliku od nas koji smo u specifičnoj situaciji, mladi i poletni. Ipak, napravili smo čudo”.

Jovićević je utakmicu pripremao na poseban način. Morao se prilagoditi situaciji i vremenu. Puno je to bilo priče o patriotizmu koja je očito pala na plodno tlo. Međutim, naravno da to nije bilo sve. Njegov trenerski gen u kombinaciji s mladom i motiviranom momčadi kreirao je čudesan rezultat.

“Mislim da smo od prve do zadnje sekunde odigrali upravo onako kako smo se dogovorili. Taktički besprijekorno, kompaktno, hrabro. Zabili smo rano, potom primili gol pa odmah zabili drugi. Imali smo i faktor sreće uz sebe ali moraš ga imati u ovakvim utakmicama”.

Uz sreću, Šahtar je imao i dva igrača koji su činili razliku. Mihailo Mudrik je napadač koji ima tek 21. godinu. A toliko je rutine bilo u njegovoj igri…

“Bio je naš ključni igrač. Oko njega se sve vrtjelo. On i Marjan Šved kojeg smo potpisali iz Mechelena bili su na vrlo visokoj razini. Naravno, i svi ostali. Jer znamo da momčad izbacuje pojedinca”.

U utakmicu je kasnije ušao i Neven Đurasek, bivši igrač Varaždina i Dinama na kojem je Jovićević inzistirao.

“Znao sam što dobivam u njemu i to se pokazalo tako. On treba osjetiti povjerenje i onda postaje igrač za velike stvari. Pa taj pas koji je gurnuo za gol… (VIDEO) To je bilo Modrićevski”, tumači Jovićević na čijoj se igri definitivno vidi rukopis trenera. Akcija za četvrti gol je kao iz udžbenika.

“Jesi vidio tu akciju? Minuti i pol držimo loptu pa završnica i gol. Kao Barcelona u najboljim danima”, smije se Jovićević (pogodak pogledajte OVDJE) iako mu je zapravo najmanje do smijeha,

Povratak u svakodnevicu je surov. Činjenica je da se ne može posvetiti nogometu u mjeri kojoj bi to htio jer nema uvjeta.

“Kada bih vam pričao kako mi živimo, vjerojatno bi pomislili da pretjerujem. Prije svega je stresno. Uzbune u svakodnevica a nekada se i ne trzamo na njih. Krene trening pa stane. Pa te noći… To je posebna priča. Bude mir i tišina, a tebi smeta što je tako mirno jer svaki tren očekuješ da se nešto dogodi. I onda ti budi normalan pa sutra razmišljaj o taktici i rotacijama. Ili očekuj od igrača koji su redom mladi ljudi da budu koncentrirani. Nemoguće. Puno je tu improvizacije”.

Svako zlo za neko dobro. Nogometno sazrijevanje u ovakvim uvjetima može donijeti samo benefit u budućnosti.

“Naravno, čeličimo se ovime i kao sportaši, ali i kao ljudi. A to je možda još i važnije”.

Razgovor smo skrenuli na pozitivne teme. Jučer je u Maksimiru bilo fantastično…

“Da, pratio sam rezultat preko mobitela, ali i u komunikaciji s obitelji. Taman smo u Leipzigu ulazili na stadion kada sam vidio da je Orša zabio. Veliki je to rezultat mog Dinama. Možda je naš veći s obzirom na okolnosti, ali za mene je utorak bio poseban dan. Dva moja kluba, šest bodova u Ligi prvaka. Full day, što bi se reklo. Samo neka se tako nastavi”, završio je Igor Jovićević.

Liga prvaka

Utorak, 6. rujna

Skupina E

Dinamo – Chelsea 1:0

RB Salzburg – Milan 1:1

Skupina F

RB Leipzig – Šahtar 1:4

Celtic – Real Madrid 0:3



Tagovi

Igor JovićevićŠahtarUkrajinaUEFALiga prvakaRB LeipzigDani OlmoNeven Đurasek

Ostale Vijesti