REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Josip Stanišić: Tuchelova antireklama, Xabijeva 'alkemičar' i Bayernova najveća boljka

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.04.24. | 15:16

Razvojna strategija koštala ih je ove sezone i nanijela im nenadoknadivu štetu

Nakon što je Bayern već odavno predao prvenstvo u ruke Bayer Leverkusenu i njihovom čarobnjaku Xabiju Alonsu, ispustio pri tome i DFB-Pokal, a trenutno se nada još jedino Ligi prvaka, ako ih izostanci u uzvratu s Arsenalom na zaustave i na tome putu, u bavarskoj prijestolnici već se kuju planovi za iduću sezonu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije kupovine novih igrača, valja pogledati u dragulje koji su po papiru Bayernovi, ali su ih dali na na posudbu. Tu se najviše ističe Josip Stanišić. Hrvatski desni bek koji Thomasu Tuchelu nije bio 'po šmeku' pa ga je dao na posudbu u klub koji se ispostavio najvećim ovosezonskim rivalom, a baš je u njemu Josip pružio neke od svojih najboljih partija.

Stanišićev razvoj u Leverkusenu se ubrzao, osobito početkom 2024., budući da je do Božića bio tek dva puta u početnoj postavi. U nastavku sezone startao je devet puta, a pri tome svoju možda i najbolju utakmicu karijere odigrao u pobjedi Werkselfa od 3-0 protiv rekordnih njemačkih prvaka početkom veljače. Tada je Vatreni zabio uvodni pogodak, koji nije proslavio iz poštovanja prema Bayernu, ali je Tuchelu na najbolji način pokazao što je pustio iz svojih redova. Pobjeda je to koja je bavarskog giganta bacila na koljena, ona kojom je Bayer 04 odredio put prema vrhu prvenstva.

Alonsovo povjerenje prema Hrvatu raste iz utakmice u utakmicu, stavio ga je i ispred Odilona Kossounoua, koji je bio izvanredan u prvom dijelu sezone i time pokazao Tuchelu koju si je antireklamu napravio puštanjem Vatrenog. Govorilo se da ga je Bayern želio vratiti u zimskom prijelaznom roku, ali te stavke nije bilo u ugovoru pa nije bila moguća realizacija te ideje, iako je Josip te navode za Bild negirao.

“Mislim da nikad nije ni postojala opcija za povratkom u Bayern u siječnju. Bayer nikad ne bi dopustio da se to dogodi”, rekao je Stanišić za Bild pa odgovorio na pitanje je li ga iznenadilo što ga je Bayern poslao na posudbu:

“Tijekom priprema postalo je jasno da neću imati veliku minutažu kod trenera Thomasa Tuchela. S druge strane, Simon Rolfes i Alonso su me jako željeli, to me impresioniralo.”

S druge strane, Stanišić se toliko dobro prezentira da bi ga Leverkusen, kažu njemačkin mediji, htio zadržati, ali münchenska momčad tu se dobro ogradila. Leverkusen u njeogovj posudbi nema opciju kupnje, što znači da je sve na Bayernu.

“Uz naš raspored i borbu za titule nemam vremena razmišljati o tome. Nema smisla sad razmišljati o tome. Odgovorne osobe bi to trebale riješiti”, rekao je Stanišić za Bild.

REUTERS/Thilo SchmuelgenREUTERS/Thilo Schmuelgen

Jasno, treba uzeti u obzir Bayernovu boljku na poziciji desnog beka. Galatsarayju su zimus platili nevjerojatnih 30 milijuna (plus bonusi) za Sachu Boeya da bi se Francuz ozlijedio prije nego li je uspio pokazati što zna pa Joshua Kimmich sada popunjava prazninu na desnom beku, ali njegova je budućnost upitna, a uz to on radije igra u veznom redu. Usluge Stanišića, dakle, iznimno su potrebne u Münchenu.

"Još sam uvijek u kontaktu s puno bivših suigrača. Primjerice, putem poziva se čujem s Thomasom Müllerom. Zanima me što se događa u Münchenu, ali sažalijevanje neće pomoći igračima Bayerna i to nitko ne želi”, rekao je Stanišić.

E sad... Nađu li neko drugo rješenje za tu poziciju, ostaje i dalje nezgodna prodaja takvog dragulja najvećem konkurentu. Njegova je trenutna tržišna vrijednost prema Transfermarktu 18 milijuna eura, ali ne bi bilo iznenađujuće da Bayern zatraži više. Koliko je Leverkusen pri tome spreman platiti drugi je par rukavica. Naravno, promjena trenera u Bayernu na kraju sezone je izgledna tako da opet postoji mogućnost da dovedu trenera koji, kao i Tuchel, neće htjeti Josipa u svojoj momčadi pa bi to otvorilo mogućnost transfera, što opet ne garantira da će ga 'dati' Bayeru. Razvojna strategija koštala ih je ove sezone i nanijela im nenadoknadivu štetu. Rubikova kocka njihove sportske politike ovoga ljeta morat će pokazati daleko bolju i dugoročniju viziju žele li se vratiti na vrh njemačke lige, a gdje će biti Stanišićeva budućnost pokazat će puno o njoj.

Bayer Leverkusen trenutno predvodi Bundesligu sa 16 bodova prednosti ispred Bayerna i Stuttgarta te može prvi put postati njemački prvak pobjedom u nedjelju (17.30) protiv Werdera iz Bremena. Ako Bayern u subotu izgubi od 1. FC Kölna, a Stuttgart od Eintrachta iz Frankfurta, Werkself bi mogao slaviti naslov puno prije kraja prvenstva, a u ovoj slavljeničkoj sezoni Apotekara, Hrvat je jedan od najboljih alkemičara.




Tagovi

Thomas TuchelBayernJosip StanišićBayer Leverkusen

Ostale Vijesti